Povežite se s nama

U fokusu

Migranti ne bi trebali prelaziti preko Varaždinske županije, no sve je moguće

Objavljeno:

- dana

IPAK SE JOŠ JEDNOM SASTAO STOŽER

Iako je po završetku prvog stožera oko 15 sati prispjela informacija kako se prihvat izbjeglica neće organizirati u vojarni u varaždinskoj Optujskoj ulici, članovi Stožera za zaštitu i spašavanje Varaždinske županije ipak su održali drugi sastanak, no u Županijskoj palači.

Još jednom sagledali su aktualno stanje i dali smjernice službama za daljnje djelovanje u slučaju nastavka krize.

Tranzit nije organiziran, ali je moguć

– I dalje ostajemo u stanju pripravnosti i lokacija bude na razini spremnosti, a razgovarali smo i o drugim mogućim točkama u našoj županiji kroz koje se eventualno može očekivat tranzit migranata. Taj tranzit neće biti organiziran, ali je moguć zbog geografskog položaja naše županije – rekao je načelnik Stožera Alen Kišić.

Prije svega, to je kroz područje pograničnih općina koje graniče sa Slovenijom.

– Na sastanku su nam se pridružili i predstavnici tih općina i Lepoglave. Dogovoreno je da punktovi Crvenog križa, odnosno prihvatne točke, ukoliko se za to ukaže potreba, budu blizu graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska u Vatrogasnom domu Lovrečan Dubrava, na području Bednje u Vatrogasnom domu, u općini Donja Voća u Vatrogasnom domu, te na području grada Lepoglave na nogometnom igralištu u Cvetlinu – rekao je šef županijskog Kriznog stožera.

Kišić je na sastanku pojasnio kako bi se na spomenutim točkama migranti u tranzitu mogli osvježiti i malo odmoriti prije nastavka puta.

Prihvatne točke, bude li potrebe, bit će u Vatrogasnom domu Lovrečan Dubrava, na području Bednje u Vatrogasnom domu, u općini Donja Voća u Vatrogasnom domu, te na području grada Lepoglave na nogometnom igralištu u Cvetlinu

– Ukoliko se ostvare rješenja koja su nam rečena i kod otkazivanja prihvata u Optujskoj ulici da će se problem rješavati na istoku naše zemlje, tada vjerujemo da neće uopće biti potrebe za time. Međutim, predvidjeli smo te mogućnosti i spremni smo sa šatorima i svim drugim logističkim stvarima, dok je Crveni križ zadužen za pitanje hrane i vode. Sukladno i uputama policije moramo znati da ti ljudi ne vide našu zemlju kao trajnu destinaciju i ukoliko se i pojave oni će na našem području boraviti minimalno vremena jer žele što brže doći do svog cilja, a to je Njemačka – još jednom je ponovio Kišić i dodao kako prema zadnjim dostupnim informacijama migranti ne bi trebali u značajnijem broju, a osobito ne organizirano, prolaziti kroz Varaždinsku županiju.

Svi daljnji koraci bit će definirani i koordinirani u dogovoru s državnom razinom, a s obzirom na daljnji razvoj situacije, Stožer će se po potrebi i dalje sastajati i pravovremeno informirati građane.

Inače odlukom ministra zdravlja u Varaždinskoj županiji proglašeno je stanje pripravnosti za zdravstvene ustanove (domovi zdravlja, zavodi za javno zdravstvo, zavodi za hitnu medicinu, bolničke zdravstvene ustanove) i privatne zdravstvene radnike (koncesionare).

Izvor: Varaždinska županija
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje