Gradski muzej Varaždin organizator je izložbe Darwina Butkovića, koja je u reprezentativnom prostoru na katu te u dijelu dvorišta palače Sermage (Trg M. Stančića 3) postavljena za razgled od 27. svibnja do 28. lipnja.

Na izložbi pod nazivom „Migrare“ predstavljen je izbor Butkovićevih skulptura, slika, objekata i instalacija koji daje uvid u poetiku i presjek umjetnikova stvaralaštva u proteklih 40 godina.

O radu Darwina Butkovića pisali su mnogi likovni kritičari, a njegov profesor slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Ferdinand Kulmer istaknuo je: – Njegov rad isticao se izrazitom osebujnošću, pri čemu bih posebno istaknuo njegov specifičan smisao za ironiju i humor, koji ga razlikuje od ostalih.

O stvaralaštvu Darwina Butkovića i izložbi 

Od tri prepoznatljiva Darwinova znaka SA-PE-TE, SA za sat, PE za peglu i TE za telefon, kao dominantna i trajna konstanta, prisutna u svim Darwinovim razdobljima i u najvećem broju njegovih djela, iskristalizirao se onaj sa znakom SA, što je bitno odredilo izbor djela, počevši od 1980. godine kada je Darwin imao svoj prvi samostalni nastup u Gradskome muzeju Bjelovar.

Od te godine prati se pojava motiva sata, odnosno, njegove skraćenice SA ili njegova prepoznatljiva znaka.

U početku, u prvoj sobi predstavljen je SAT kao narativna podloga njegovih djela, a kasnije samo ona sa skraćenicom SA, odnosno sa znakom.

Sam postav izložbe, pak, nije vezan samo uz kronološko prikazivanje djela s temom sata, već on ima i svoj dublji koncept temeljen na opservaciji autora teksta Marijana Špoljara koji eksplicite navodi kako se Darwinovo stvaralaštvo može sagledavati i kroz obrasce dadaizma. Uz to, Ksenija Kipke, pak, vidi i utjecaj Dubuffetaova art bruta na Darwinovu raskošnu paletu nekonvencionalnih likovnih materijala: od raznih smola i odbačenih predmeta do vegetacije i land arta.

– Ovom smo izložbom povezali 40 godina umjetničkog djelovanja Darwina Butkovića i 100. obljetnicu berlinskoga postava izložbe dadaizma, kao svojevrsni hommage umjetničkoj nekonvencionalnosti – poručuju iz GMV-a Varaždin.

Realizacija izložbe

Organizator: Gradski muzej Varaždin

Autori stručne koncepcije: Dubravko Adamović i Darwin Butković

Autor likovnog postava: Dubravko Adamović

Autor dokumentarnog filma o Darwinu Butkoviću i filmskih priloga: Vedran Hunjek

Otvoreno za razgled: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9
do 13 sati. Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.

Komentari

Komentara