Povežite se s nama

Međimurje

Migrena – nesnosne bolove ublažimo pomoću botoksa

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja, koja je prisutna kod 15 do 20 posto stanovništva, kod 12 do 20 posto žena i tri do šest posto muškaraca. Obično se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može javiti i u djetinjstvu te u starijoj životnoj dobi. 

Neki imaju napadaj jedan do dva puta godišnje, dok neki mogu imati nekoliko napadaja mjesečno ili čak tjedno. Kod manjeg broja žena migrene su isključivo vezane uz menstrualni ciklus, ali najveći broj žena ima napadaje i izvan tog razdoblja. Kada se migrena javlja više od 15 puta mjesečno, govorimo o tzv. kroničnoj migreni.

Neposredno prije napada migrene osoba je umornija, zijeva, nervozna, pojačano mokri i ima manje probleme s vidom (crne točkice, nejasan vid i slično). Sam napad migrene traje od četiri do 72 sata (ako nije tretirana) i ima barem neke od sljedećih karakteristika: jaka, jednostrana bol u glavi; osjećaj pulsiranja u glavi; pojačanje boli prilikom fizičke aktivnosti; osjećaj mučnine ili povraćanje; smetnja jakih zvukova, mirisa i svjetla.

Botoks je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije clostidium botulinum. Tretman botoksom podrazumijeva injekciju male količine botulin toksina u željeni mišić, što dovodi do njegove relaksacije. Tretmani se podnose jako dobro i traju vrlo kratko (oko 10 minuta ukupno).

Kako djeluje?

Dobro je poznato da botoks blokira neuromuskularni prijenos živčanog impulsa blokirajući otpuštanje presinaptičkog acetilkolina, nakon čega je kontrakcija mišića smanjena. Istraživanje djelovanja botoksa na bol dovelo je do zaključka da botoks, spriječavajući otpuštanje presinaptičkog acetil-kolina, smanjuje spastičnost u migrena i tako ublažava prisutne bolove, koji mogu čak i nestati nakon nekoliko tretmana.

Nedavne studije brojnih autora pokazale su korist učinka botoksa na smanjenje intenziteta i učestalosti migrene. Pacijenti koji bi trebali biti tretirani s botoksom su oni kod kojih: 1) preventivna terapija migrene ne djeluje, 2) preventivna terapija djeluje štetno, 3) koji odbijaju uzimanje lijekova, 4) koji imaju kontraindikacije na terapiju.
Gotovo 80 posto pacijenata će osjetiti vrlo dramatično smanjenje glavobolje unutar nekoliko sati ili dana nakon četiri do pet aplikacija botoksa. Treba imati na umu na botoks neće izliječiti migrenu, ali će je sigurno kontrolirati. Budući da jedna aplikacija botoksa (50 UI) u Poliklinici Fokus u Varaždinu stoji 1.500 kuna, treba unaprijed planirati barem četiri aplikacije unutar dvije godine. Doza botoksa, lokacija aplikacije i učestalost davanja se za svakog pacijenta određuju individualno. Pacijenti se također potiču da izbjegavaju koliko je god moguće faktore koji su okidači njihovoj migreni.

 

30 % popusta na operacije mrene u Poliklinici Fokus

Pisanje dnevnika migrene može nam dati bolji uvid u učestalost, duljinu trajanja i ozbiljnost glavobolja s obzirom na uzimanje lijekova i također pomoći u pronalaženju okidača. Najefikasniji način uspješne aplikacije botoksa je dobra anamneza i suradnja pacijenta. U našoj poliklinici aplikacije botoksa koristimo i kod blepharospazma (nekontroliranog učestalnog treptanja), koji može biti jednostrani ili obostrani. Svakako ne treba zaboraviti ni estetsko djelovanje botoksa, kojim glačamo bore na gornjem dijelu lica (predio oko očiju, čelo i predio između obrva) i tako vam vraćamo godine unazad. 
Ukažite nam vaše povjerenje.

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN:

Poliklinika Fokus, 
V. Međerala 9, 
Varaždin
042/200-443
www.poliklinikafokus.hr

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje