Povežite se s nama

Međimurje

Migrena – nesnosne bolove ublažimo pomoću botoksa

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja, koja je prisutna kod 15 do 20 posto stanovništva, kod 12 do 20 posto žena i tri do šest posto muškaraca. Obično se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može javiti i u djetinjstvu te u starijoj životnoj dobi. 

Neki imaju napadaj jedan do dva puta godišnje, dok neki mogu imati nekoliko napadaja mjesečno ili čak tjedno. Kod manjeg broja žena migrene su isključivo vezane uz menstrualni ciklus, ali najveći broj žena ima napadaje i izvan tog razdoblja. Kada se migrena javlja više od 15 puta mjesečno, govorimo o tzv. kroničnoj migreni.

Neposredno prije napada migrene osoba je umornija, zijeva, nervozna, pojačano mokri i ima manje probleme s vidom (crne točkice, nejasan vid i slično). Sam napad migrene traje od četiri do 72 sata (ako nije tretirana) i ima barem neke od sljedećih karakteristika: jaka, jednostrana bol u glavi; osjećaj pulsiranja u glavi; pojačanje boli prilikom fizičke aktivnosti; osjećaj mučnine ili povraćanje; smetnja jakih zvukova, mirisa i svjetla.

Botoks je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije clostidium botulinum. Tretman botoksom podrazumijeva injekciju male količine botulin toksina u željeni mišić, što dovodi do njegove relaksacije. Tretmani se podnose jako dobro i traju vrlo kratko (oko 10 minuta ukupno).

Kako djeluje?

Dobro je poznato da botoks blokira neuromuskularni prijenos živčanog impulsa blokirajući otpuštanje presinaptičkog acetilkolina, nakon čega je kontrakcija mišića smanjena. Istraživanje djelovanja botoksa na bol dovelo je do zaključka da botoks, spriječavajući otpuštanje presinaptičkog acetil-kolina, smanjuje spastičnost u migrena i tako ublažava prisutne bolove, koji mogu čak i nestati nakon nekoliko tretmana.

Nedavne studije brojnih autora pokazale su korist učinka botoksa na smanjenje intenziteta i učestalosti migrene. Pacijenti koji bi trebali biti tretirani s botoksom su oni kod kojih: 1) preventivna terapija migrene ne djeluje, 2) preventivna terapija djeluje štetno, 3) koji odbijaju uzimanje lijekova, 4) koji imaju kontraindikacije na terapiju.
Gotovo 80 posto pacijenata će osjetiti vrlo dramatično smanjenje glavobolje unutar nekoliko sati ili dana nakon četiri do pet aplikacija botoksa. Treba imati na umu na botoks neće izliječiti migrenu, ali će je sigurno kontrolirati. Budući da jedna aplikacija botoksa (50 UI) u Poliklinici Fokus u Varaždinu stoji 1.500 kuna, treba unaprijed planirati barem četiri aplikacije unutar dvije godine. Doza botoksa, lokacija aplikacije i učestalost davanja se za svakog pacijenta određuju individualno. Pacijenti se također potiču da izbjegavaju koliko je god moguće faktore koji su okidači njihovoj migreni.

 

30 % popusta na operacije mrene u Poliklinici Fokus

Pisanje dnevnika migrene može nam dati bolji uvid u učestalost, duljinu trajanja i ozbiljnost glavobolja s obzirom na uzimanje lijekova i također pomoći u pronalaženju okidača. Najefikasniji način uspješne aplikacije botoksa je dobra anamneza i suradnja pacijenta. U našoj poliklinici aplikacije botoksa koristimo i kod blepharospazma (nekontroliranog učestalnog treptanja), koji može biti jednostrani ili obostrani. Svakako ne treba zaboraviti ni estetsko djelovanje botoksa, kojim glačamo bore na gornjem dijelu lica (predio oko očiju, čelo i predio između obrva) i tako vam vraćamo godine unazad. 
Ukažite nam vaše povjerenje.

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN:

Poliklinika Fokus, 
V. Međerala 9, 
Varaždin
042/200-443
www.poliklinikafokus.hr

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Gradonačelnica Cividini primila predstavnice Udruge slijepih: „Uvijek ćete imati našu podršku“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cijelome svijetu 15. listopada obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa. Cilj je senzibilizirati javnost na probleme i izazove s kojima se slijepe osobe, čiji je znak prepoznatljivosti bijeli štap, susreću u svakodnevnom životu.

Tim povodom predstavnice Udruge slijepih Međimurske županije u petak je primila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar i tajnica Marina Gašparić gradonačelnicu su upoznale s aktivnostima koje ova Udruga provodi s ciljem povećanja kvalitete života svojih članova.

Imaju 150 članova, provode europske projekte, a projektno surađuju sa Županijom te međimurskim gradovima i općinama.

Istaknule su da se svakodnevno suočavaju s novim izazovima, koje, u suradnji sa zajednicom, nastoje rješavati u hodu.

Gradonačelnica Cividini naglasila je da će u Gradu uvijek imati podršku i partnera za provođenje svojih aktivnosti.

Grad će i dalje financirati projekte koji za cilj imaju bolje uključivanje slijepih u društvo, ali i rušiti barijere te prepreke s kojima se ta skupina naših sugrađana svakodnevno susreće.

Inače, Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se od 1964. godine, kada je američki predsjednik Lyndon B. Johnson taj dan proglasio Danom bijelog štapa.

U našoj zemlji ovaj se dan kao Međunarodni dan slijepih osoba počeo obilježavati 1996. godine.

Nastavite čitati

Međimurje

Darko Zver (Fokus) prvi najavio kandidaturu za župana Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Darko Zver, poduzetnik i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca, danas je objavio službenu kandidaturu za izbore za novog župana Međimurske županije.

– Ne ovisim o politici, nitko iz moje obitelji nije politički zaposlen ili ima bilo kakve koristi od politike i ja sam kompletno čist i neovisan. Meni je cilj efikasna, transparentna i moderna Međimurska županija koja će raditi za poštene i marljive Međimurce – istaknuo je Zver prilikom objave kandidature i upozorio kako se iza političke zavjese odigravaju puno veće igre u kojima je čast Međimurja na kocki.

Kaže da je velika opasnost HDZ, koji računa na malu izlaznost i interne probleme drugih stranaka pa su svoje pandže već bacili na Međimurje.

– Zbog toga se nemojte iznenaditi ako uskoro vidite Plenkovića i svu silinu ministara koji će hodočastiti u Međimurje i obećavati med i mlijeko. Ali nemojte im vjerovati – ističe Zver i navodi kako od najavljenih 15 milijardi kuna gotovo ništa neće doći u Međimurje, već će se podijeliti Plenkovićevim koalicijskim partnerima u Bjelovaru i Varaždinskoj županiji. Slična je stvar bila s planom opravka za Slavoniju za kojeg se ispostavilo da su novce iz tih programa razgrabili pojedinci bliski HDZ-u, a mladi ljudi i dalje iseljavaju.

– Međimurje muče mnogi problemi no ako bih morao izdvojiti tri teme to bi svakako bile niske plaće, transparentnost i integracija romske manjine. Prvo što ću napraviti kao novi župan bit će javna objava svih računa i svih ugovora Međimurske županije i županijskih poduzeća – naglasio je Zver te podsjetio kako u Čakovcu u samo par mjeseci provodi transparentnost u grad i gradske tvrtke, baš kako je obećao u kampanji.

Registar transparentnosti znači veću efikasnost u upravljanju proračunom, što automatski znači više novaca, veća ulaganja u škole, domove zdravlja, bolje prometnice, podršku sportskim klubovima, kulturnim i drugim udrugama. I najvažnije, ističe, poticat će se gospodarstvo koje će pratiti razvoj poduzetništva i podizanje plaća. Sve to zajedno znači bolju kvalitetu života i razvoj Međimurja.

Promjene, transparentnost i efikasnost u javnoj upravi su moguće. Zver je kao najbolje primjere u tome istaknuo kolege iz stranke Fokus koji su u Međimurje došli podržati njegovu kandidaturu. To su svi redom uspješni gradonačelnici koji su zatekli loše stanje, ali su u vrlo kratkom vremenu uspjeli svoje sredine dovesti u sam vrh najuspješnijih gradova u Hrvatskoj.

Na kraju predstavljanja Zver je ponovio svoju poruku kako će se na ovim izborima vidjeti poznata politička lica i stranke koji se žele domoći Međimurja, jer svi računaju na malu izlaznost te ljude koji će biti revoltirani i ostati doma.

– Promjene se neće dogoditi ukoliko se na vlasti stalno vrte jedne te iste garniture političara. Građani trebaju svoje povjerenje dati novim ljudima koji ne ovise o politici. Ja sam takav i s takvim programom izlazim pred birače – naglasio je Darko Zver odlučan u namjeri da kao novi župan Međimurske županije to pokaže i ostvari.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje