Povežite se s nama

U fokusu

“Mijenjali uvjete natječaja da bi zaposlili HNS-ovca”

Objavljeno:

- dana

KAKO DO POSLA

Ovih dana je kao bomba odjeknula vijest da je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Novi Marof zaposlio suprugu svog stranačkog tajnika. Međutim, da je HNS zaposlio svog predsjednika mladeži iz Općine Gornji Kneginec Alena Grabara u Zavodu za prostorno uređenje Varaždinske županije prošlo je nezapaženo.

Da bi ga se zaposlilo mijenjao se Pravillnik u unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Zavoda. Brisale su se odredbe o propisanom radnom stažu, stručnom ispitu te o korištenju određenih programskih alata kao kriterij koji kandidat mora ispuniti za to radno mjesto. Uvjeti natječaja prilagođeni su uvjetima i sposobnostima kandidata Alena Grabara – rekla je na aktualnom satu Županijske skupštine HDZ-ova vijećnica Viktorija Horg.

I doista, Grabar je predsjednik Interesnog odbora Mladih HNS-a Podružnice Gornji Kneginec, kao i zaposlenik Zavoda za prostorno uređenje Varaždinske županije na radnom mjestu stručni suradnik za prometno planiranje. Na to je mjesto primljen 15. prosinca prošle godine, a njegova bruto plaća iznosi 9.601 kunu.

Slab interes

Zanimljivo je da Grabar na natječaju koji je objavljen 19. listopada baš i nije imao neku konkurenciju. Na radno mjesto čija se plaća isplaćuje iz proračunskih sredtsva i na kojem se tražila struka magistra inženjera prometa javilo se tek četvero kandidata.

– Od četvero kandidata jedan nije udovoljavao uvjetima u pogledu završenog sveučilišnog studija i stečenog akademskog naziva i jednog od traženih dostavljenih priloga, te je na listi za testiranje bilo utvrđeno troje kandidata. Pozivu za testiranje nije pristupio jedan kandidat. Slijedom navedenog izvršeno je testiranje (usmeno i praktično) za dva kandidata, od kojih je Alen Grabar ostvario veći broj bodova – odgovor je Zavoda za prostorno uređenje.

U Zavodu tvrde da su izmjenom pravilnika smanjili koeficijent složenosti poslova radnog mjesta

Objasnili su i zašto su pet dana prije objavljivanja natječaja na Upravnom vijeću promijenili pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada.

– Postojećim pravilnikom radno mjesto stručni savjetnik za prometno planiranje izmijenjeno je u stručni suradnik za prometno planiranje. Slijedom tih izmjena značajno je smanjen je i koeficijent složenosti poslova tog radnog mjesta. Cilj promjene pravilnika bio je omogućavanje  prijavljivanja na natječaj što većem broju kandidata,  s obzirom na tražene godine radnog staža u struci. Sama potreba zapošljavanja magistra inženjera prometa postoji već duže vrijeme, budući da poslove vezane za prometno planiranje, uz poslove svog radnog mjesta, obavlja ravnatelj Zavoda – objasnili su u Zavodu.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje