Što čitati?

Milan Mirić, Cesarec smrtimice, esej: priča, Alfa, Zagreb, studeni 2013.

A što odabrati u tjednu između Uskrsa i Praznika rada, a nasred kojeg se smješta Svjetski dan knjige i (zanimljivo) Hrvatska noć knjige? Cesarca. Točnije: neobičnu knjiga neobičnog Milana Mirića o neobičnom Augustu Cesarcu. Cesarec je neobičan zato jer se krećemo „njegovom“ ulicom, idemo u kazalište koje je nosilo njegovo ime, a da od svih lektirnih pisaca baš od njega nismo puno zapamtili ni shvatili.

Milan Mirić možda je još neobičniji, jer već pola stoljeća gradi hrvatsku kulturu ne samo kao već davni urednik „Razloga“ nego i kao vrhunski esejist, pa i kao suautor poznatih naslova kao što su „Priče o grčkim bogovima / junacima“, a ipak ne znamo puno ni o njemu. Mirić je u 83. godini života, suvereno i u punoj snazi, napisao o Cesarcu knjigu neobičnog naslova: „Cesarec smrtimice“. Neobično je ta knjiga strukturirana.

Na početku je esej o Cesarcu, najbolji ikad napisan. Slijedi proza o istrazi koju ustaša Cerovečki provodi nad Cesarcem: to je tezična priča, ali je dobra, jer razmatra i individualnu (Mirić se „uvlači pod kožu“ obojici aktera) i univerzalnu dimenziju. Kroz prizmu „slučaja Cesarec“ govori se o svim „slučajevima“ koji su urodili jednim jedinim „prekrasnim“ plodom: da se obojica aktera nađu u istom grobu. Jedan prije, drugi par godina kasnije.

I kad već pomislimo da je taj dio (omalene) Mirićeve knjige ipak suviše iskonstruiran, čeka nas treći, završni, autobiografski. U kojemu saznajemo da je Mirić 1941. nakratko išao u školu u Varaždinu, a da je onda preselio u Srbiju, gdje je naučio da se jedino zbiljski treba bojati – njemačkog vojnika. Zašto? Zbog ljepote upregnute u službu zla. Sjajna knjiga, nikako za uske umove.
 

Izvor:
Foto:

Komentari

Komentara