Povežite se s nama

U fokusu

Miličić: Nećemo rušiti vladajuće, ali smo im pokazali da nemaju većinu

Objavljeno:

- dana

ŠTROMAR ZAZIVA KVORUM I POZIVA VIJEĆNIKE NA SJEDNICU

Nakon što je u srijedu prekinuta sjednica Županijske skupštine zbog nedostatka kvoruma, župan Predrag Štromar pozvao je danas sve županijske vijećnike da se odazovu izvanrednoj sjednici Županijske skupštine koja je sazvana za ponedjeljak, 29. rujna te da pokažu demokratsku zrelost, ali i sudjelovanje u poštivanju procedure.

– Siguran sam da kvorum nije upitan i da ćemo izglasanim rebalansom osigurati sredstva za nastavak projekta za 92 osobe koje bi obavljale poslove pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Varaždinska županija. Dužnost nam je da učenicima kojima je pomoć potrebna pomognemo, ali i time će se zaposliti određeni broj ljudi  – rekao je Štromar te dodao kako su građani izvršnu i predstavničku vlast izabrali da svoje dužnosti obavljaju odgovorno i na korist svih građana Županije.

Među onima koji su u srijedu otišli sa sjednice, bili su i laburisti. Siniša Miličić kaže da će ONI u ponedjeljak doći na sjednicu.

– Župan si je sam kriv za ovu situaciju, jer se doveo u “cajtnot”, budući da sazivaju sjednice praktički pet do 12. Ako sada neće imati kvorum, znači da se ide na izvanredne izbore, budući da je posljednja sjednica održana 30. lipnja. Mi ćemo doći i podržati odluke, nećemo nikoga rušiti, no u srijedu smo morali otići, jer je HDZ bio u pravu. Prvo, jer stručne službe nisu napravile svoj posao što se tiče podataka o besplatnim školskim udžbenicima, što su tražili još u lipnju. Drugo, bili su u pravu i što se tiče HRT-a, jer su trebali dati da se glasuje o tome hoćemo li to staviti na dnevni red ili ne. I treće, da im pokažemo da to što su kupili jednu našu vijećnicu, ne znači da u Skupštini imaju veliku većinu – rekao nam je Miličić.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!