Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Mimohodom obilježen Dan branitelja Varaždinske županije i Dan oslobođenja grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Svečano

Varaždin danas slavi Dan branitelja Varaždinske županije i Dan oslobođenja grada Varaždina. 

U jutarnjim satima krenuo je mimohod s Kapucinskog trga kojim zapovijedao bojnik Tomislav Kranjčec, pripadnik 5. bojne 1. A brigade “Tigrovi”.

Zaustavio se kod Križa zahvalnosti na Trgu slobode, gdje su predstavnici Grada, Županije i branitelja položili vijence.

Mimohod je krenuo prema varaždinskom Korzu.

– Pobjedom u Danima rata, oružana moć je povećana sedam puta i ona je utjecala na daljni tijek Domovinskog rata. Čestitam Dan oslobođenja Varaždina, s nadom da se žrtva branitelja nikada neće zaboraviti – rekao je Goran Mihalić, general u mirovini ispred RODA.

Svima je Dan oslobođenja Varaždin i Dan branitelja Varaždinske županije čestitao i gradonačelnik Ivan Čehok.

– Sve je počelo ovdje u Varaždinu, a uspjeh je postignut zbog smjelosti, zrelost i borbenosti ljudi koji ovdje žive. Također, individualne razlike naše su bogatstvo. Želim vam čestitati na vašoj pobjedi i da je nitko ne može prisvojiti – dodao je Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik.

Čestitkama se pridružio i župan Radimir Čačić.

– Ovdje je odlučeno: oružje ostaje ovdje ili napad. To je rezultatiralo nevjerojatnim doprinosom u daljnjem tijeku Domovinskog rata. Znali smo što su moguće posljedice, ali i koliki je doprinos, na to možete biti ponosni – izjavio je Čačić.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje