Povežite se s nama

Život i društvo

Mini tržnica u POS-u Jalkovečka imat će 12 klupa, moguća i mliječna hiža

Foto: Varaždinski plac/Facebook

Objavljeno:

- dana

Uprava Gradske tržnice Varaždin na svojoj je Facebook stranici odlučila iznijeti točne informacije vezane za organizaciju zelene mini tržnice u POS naselju Jalkovečka.

Naime, na društvenim mrežama proširile su se netočne informacije.

Prenosimo što iz Uprave kažu o mini tržnici u POS-u Jalkovečka:

  • Prijedlog i zahtjev za tržnicom u POS naselju Jalkovečka postoji još od 2010. godine. Predstavljena je ponovno 25. veljače 2020. godine. S obzirom na kvalitetan projekt i veliku zainteresiranost građana za tržnicom u tom dijelu grada, Grad Varaždin i Gradska tržnica d.o.o. u suradnji s Lag-om Sjeverozapad, u POS naselju u Jalkovečkoj ulici, organizirat će mini tržnicu.
  • Tržnica će biti organizirana na zemljištu koje je u vlasništvu Grada Varaždina, te uz koje postoji mogućnost organizacije mliječne hiže na cca 30 m2, pristup sanitarnim čvorovima te poštivanje svih minimalnih tehničkih uvjeta koji su propisani za tržnice. Tržnica nije bila planirana ni na jednoj drugoj lokaciji, već upravo na ovoj na kojoj će sada biti postavljena. Tržnica će biti lijepog i modernog dizajna kako bi se što bolje uklopila u samo naselje, a na način da se što manje intervenira u prostor. Isto tako sama dostava robe, odvijanje prodaje te čišćenje tržnice bit će organizirano na način da se što manje remeti dnevni ritam života u naselju.
  • Na tržnici će se prodavati poljoprivredni proizvodi iz Varaždinske županije. Postavit će se 12 klupa, te nadstrešnica koja će ujedno služiti i kao zaštita od buke (buka će ionako biti minimalna). Tržnica će biti financirana u stopostotnom iznosu od LAG-a Sjeverozapad putem Europskog fonda za ruralni razvoj – mjera 19.3.
  • Veliki broj građana se izjasnio da na toj lokaciji želi mini tržnicu , te su u više navrata pitali kada će se konačno otvoriti.
  • Iako Grad Varaždin nije bio dužan uputiti javni poziv za uvid u spis predmeta za izdavanje građevinske dozvole, Grad Varaždin ga je istaknuo na javnu površinu, tj. na nekretninu gdje se planira urediti tržnica.
  • Kako bi radno vrijeme i samu organizaciju prodaje na novoj tržnici organizirali što kvalitetnije sukladno potrebama građana, tržnica ovaj tjedan od ponedjeljka do petka provodi anketu na štandu kod terasa kafića u POS naselju u vremenu od 10 do 13, te od 14 do 17 sati. Pozivaju se stanovnici ovog dijela grada da u što većem broju sudjeluju u anketi.

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje