Povežite se s nama

Međimurje

Ministar Božinović: “Angažirat ćemo dodatne policijske snage na terenu”

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Policijske uprave međimurske, Vijeća za prevenciju Grada Čakovca i Međimurske županije, u petak, 21. rujna, u Sportskoj dvorani Graditeljske škole Čakovec i na terenima SRC „Mladost“ održan je 5. Sajam sigurnosti i prevencije.

U sklopu Sajma održan je cijeli niz izložbi, pokaznih vježbi, edukativno-zabavnih sadržaja i radionica na kojima su se polaznici dječjih vrtića i učenici osnovnih škola mogli upoznati s granama policijskog djelovanja, drugim službama koje sudjeluju u sigurnosnim i preventivnim aktivnostima, opremom koja se pritom koristi…

– Okupili smo rekordnih 57 izlagača. Ovaj je sajam idealna prilika da se dotaknemo stanja sigurnosti u Međimurskoj županiji i još jednom istaknemo da je ono narušeno u pojedinim dijelovima koji se nalaze uz romska naselja. S ovog mjesta apeliram na stručne ljude iz svih područja da počnemo rješavati ovaj problem – istaknuo je Ivan Sokač, načelnik PU međimurske.

Stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji je narušeno u pojedinim dijelovima koji se nalaze uz romska naselja. Zato je na Sajmu upućen apel stručnim ljudima iz svih područja da zajednički započnu rješavati ovaj problem.

Na njegov apel odmah je reagirao gost Sajma, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
– Ministarstvo unutarnjih poslova će u narednom razdoblju poduzeti potrebne korake za promjenom unutarnjeg ustroja PU međimurske tako da će organizacija rada policije biti u potpunosti prilagođena uvjetima na terenu. Također, temeljem sigurnosne procjene ravnateljstva policije, angažirat ćemo dodatne policijske snage.

Društvo u cjelini treba učiniti više na uzrocima nastajanja problema sigurnosti

Međimurska policija se vrlo uspješno nosi sa sigurnosnim izazovima na svom području, s posljedicama i uzrocima. No, za trajno eliminiranje negativnih posljedica i društvenih pojava potreban je trezven i mudar angažman čitave zajednice, svih društveno relevantnih sektora. To znači da društvo u cjelini treba učiniti više na uzrocima koji su doveli do stanja o kojima danas govorimo – zaključio je Božinović.

Međimurje

U petak, 22. listopada, PUM provodi operativnu akciju “Četiri ubojice u prometu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U petak, 22. listopada, od 14 do 22 sata policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske provest će aktivnosti iz operativne akcije “Četiri ubojice u prometu”.

Akcija je usmjerena na sprječavanje prekršaja iz tzv. grupacije “četiri glavne ubojice u prometu” (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), dok će se posebna pozornost obratit na ponavljače (recidiviste) teških prometnih prekršaja.

Promet će se nadzirati na većem broju lokacija diljem Međimurske županije, a u poduzimanje najavljenih aktivnosti uključit će se svi raspoloživi ljudski i tehnički potencijali (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, stacionarni i mobilni uređaji za mjerenje brzine, presretači i dr. tehnička sredstva).

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska priroda: Sezona (ne)gljivara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša

Na slici: borov vrganj

Miris kestena koji se širi ulicama gradova upućuje da je započela sezona skupljanja šumskih plodova, među kojima su i gljive. Mnogi iskusni gljivari, manje iskusni i potpuno neiskusni odlaze u šumu sa željom da pronađu i skupe što više plodova te s ciljem da ih prodaju po najboljoj cijeni u korist povećanja kućnog budžeta. No nekih se pravila u berbi gljiva ipak treba pridržavati.

>>Čak i vrlo iskusni gljivari mogu zamijeniti određene vrste gljiva!<<

Zakonske odredbe

Hrvatske šume d.o.o. temeljem Zakona o šumama donijele su Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda kojim se regulira sakupljanje i iskorištavanje gljiva. Prema pravilniku, nedrvnim šumskim proizvodima koji se sakupljaju za hranu ljudi i/ili lijekove smatraju se: šumski plodovi, gljive, biljke za prehranu te ljekovito, aromatično, začinsko bilje i drugo bilje. Pravilnik propisuje da je prije skupljanja šumskih plodova, gljiva i bilja za osobne potrebe potrebno pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma.

Za dozvolu se ne plaća naknada, a vrijedi do 31. prosinca tekuće godine u upravi šuma koja ju je i izdala. Prema Pravilniku o skupljanju zavičajnih biljnih vrsta, definirane su količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe koji donosi nadležno ministarstvo. Za osobne potrebe može se dnevno skupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva.

Poznavanje gljiva ključ je odgovornosti!

Gljive su sastavnice prirode; njihova prisutnost znak je zdravoga šumskog ekosustava i upućuje na bioraznolikost te pravilno funkcioniranje. Prije svega, prilikom berbe gljiva treba biti oprezan i voditi brigu da se ne ubiru gljive koje ne poznajemo. Berite gljive koje znate prepoznati i determinirati te samo u potrebnoj količini.

Važno je naglasiti da ne bi trebalo uništavati gljive koje smatramo da nisu pogodne za skupljanje, jer svaka od njih ima svoju ulogu u prirodi. Ukratko: ako ne poznaješ i ne razlikuješ gljive, ne diraj ih!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje