Povežite se s nama

Život i društvo

Ministar Božinović rekao da službe neće kontrolirati privatna okupljanja građana za Uskrs

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Ministar unutarnjih poslova i čelnik nacionalnog Stožera Civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da ne treba očekivati da će inspektori tijekom Uskrsa kontrolirati privatna okupljanja građana, poručivši da će to ostaviti na savjest svakom od nas.

– Siguran sam da nakon više od godinu otkad je proglašena epidemija u Hrvatskoj svi znaju sve jer smo toliko puta sa svih razina ponovili što treba učiniti i koje su osnovne epidemiološke mjere – rekao je Božinović novinarima na Policijskoj akademiji, piše N1.

Ustvrdio je da je sad samo pitanje dobre volje i na neki način odgovornosti, ne samo za sebe nego i za druge, hoćemo li se tih mjera pridržavati.

Upitan hoće li postrožiti mjere za Uskrs s obzirom na to da će vjerojatno većina građana iskoristiti priliku za putovanja i povezivanja s obitelji, Božinović je rekao da to ulazi u privatnu sferu.

– Cijelo vrijeme govorimo da su takva okupljanja, pogotovo kad je više ljudi iz više obitelji epidemiološki rizična, ali ne treba očekivati da će inspektori Civilne zaštite ili policija ulaziti u tu privatnu sferu niti će nadležne službe kontrolirati da li netko održava osobnu higijenu, nosi li masku u zatvorenom prostru i pridržava li se osnovnih mjera – kazao je.

Dodao je da će u onom dijelu koji su propisali provoditi inspekcije i nadzore, dok ono što je privatno ostavljaju na savjest svakom od nas.

Život i društvo

Udruga „Životni zov“ Varaždin ostala bez agregata i moli građane za pomoć

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga „Životni zov“ Varaždin, jedina udruga koja zbrinjava napuštene mačke u Varaždinu, i to trenutno njih više od 80, ostala je bez agregata.

Budući da se susreću s rekordnim brojem napuštenih i bolesnih mačaka te nedostatkom financijskih i drugih sredstava, ne mogu si priuštiti kupovinu novog, skupog agregata te su na svojoj Facebook stranici objavili apel za pomoć.

>> FOTO Udruga “Životni zov”: Brinemo se o 80-ak mačaka u Varaždinu, bespomoćni smo jer ih više nemamo gdje smjestiti

Ako netko može i želi, molimo da pomogne Udruzi te ustupi agregat besplatno ili po nižoj cijeni kako bi vrijedni članovi Udruge i volonteri mogli nastaviti spašavati i kvalitetno zbrinjavati napuštene mačke.

– Help! Ostali smo u Udruzi bez agregata. Kako smo sami u problemu sa svime, hitno tražimo nekoga tko ima, a da mu ne treba, ili zna nekoga tko ima agregat da kupimo korišteni ili novi po nešto jeftinijoj cijeni. Ne raspolažemo s velikom svotom novca 😐 Naime, nemamo skoro ništa! Molimo Vas za pomoć! – napisali su iz Udruge „Životni zov“ na Facebooku.

Nastavite čitati

Život i društvo

Čak pet naleta na srneću divljač u Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom protekla 24 sata zabilježeno pet naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Donjeg Ladanja, Ludbrega, Novog Marofa, Kapele Kalničke i Pake, javila je PU varaždinska.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na svom području zamijetili kako je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivaju vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

– Isto tako da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti, te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali isto tako i domaćih životinja. Pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama. U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja, te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisna kazna 300 kuna – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje