Povežite se s nama

Život i društvo

Ministar Darko Horvat dokazao da su promjene moguće i to djelima, a ne riječima

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Nismo navikli da političari svoja obećanja izvršavaju, no Darko Horvat, kandidat Hrvatske demokratske zajednice u 3. izbornoj jedinicu, 3. na 9. listi, skrenuo je pažnju na sebe upravo suprotnim.

Na prošlim parlamentarnim izborima obećao je svojim biračima da će, ako mu daju priliku, biti ministar s kojim će se Međimurje ponositi. Rezultati i brojke koje se ovih dana mogu čuti u javnosti dokazuju da je Darko Horvat „vjerodostojan političar“. Hrabrošću i iskustvom poduzetnika, Darko Horvat preuzeo je Ministarstvo poduzetništva i obrta, i ono što se činilo nedostižnim učinio je dostižnim za hrvatske poduzetnike.

Lakša administracija 

U suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, a moralo se kontaktirati i EU tijela u Bruxellesu, administrativne prepreke su prevladane, europski novac hrvatskim je poduzetnicima postao dostupan. Izmijenjena su zajednička nacionalna pravila, pojednostavljena i ubrzana procedura apliciranja. S manje dokumentacije, u tri koraka brže i jednostavnije, u 90 dana od dana podnošenja prijave moguće je doći do ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

 

Tko hoće nađe način, tko neće nađe izgovor! Mi izgovore ne tražimo – možemo i hoćemo!

No, riječ je o sufinanciranju bespovratnim sredstvima, a u situaciji sporog oporavka gospodarstva hrvatski poduzetnici ne mogu sami osigurati svoj dio ulaganja, tako da priča za Darka Horvata nije bila gotova. Iza odluka koje je donosio stoji odgovornost za 99,5% hrvatskog gospodarstva kojega čine kategorije mikro, malih ili srednjih poduzetnika, koja ostvaruju oko polovice ukupnog prihoda svih poduzeća, imaju oko 2/3 ukupne zaposlenosti te čine gotovo 50% ukupnog izvoza i ne treba, koju je preuzeo kao političar.

Promjene moguće

Sve su to činjenice koje potvrđuju kako je Darko Horvat, u proteklih šest mjeseci učinio ono što drugima prije njega nije uspjelo. Njegov je fokus razvoj poduzetništva za razvoj ukupnog hrvatskog gospodarstva i podizanja standarda hrvatskih državljana. Konstruktivnim dijalogom povezao je sve dionike koji u tom sudjeluju, sve koji imaju isti cilj – Hrvatsku gospodarsku komoru, Hrvatsku obrtničku komoru, Hrvatsku udrugu poslodavaca, Hrvatske izvoznike, Hrvatske anđele, HBOR, HPB.

 

Iskoristimo mogućnost koju nam nude izvanredni parlamentarni izbori za unapređenje standarda i života u Varaždinskoj županiji

Kao ministar poduzetništva i obrta imao je priliku prepoznati veliki broj ideja i projekata koje su naši vrijedni poduzetnici i obrtnici kandidirali na natječaje za bespovratna sredstva ili za iznimno povoljne kredite od svega 0,5 posto kamata. Dokaz je to da naš čovjek itekako ima načina kako unaprijediti poduzetničku ideju. Još kada se politika resornih ministarstava poklopi s takvim idejama- onda samo možemo govoriti o napretku i razvoju. A sjever Hrvatske je to zaslužilo.

Ima snage i znanja napraviti zaokret 

Do prije šest mjeseci, u mandatu bivše Vlade, uz samo dva javna poziva za koja su sredstva bila iz europskih strukturnih fondova, a čiji su uvjeti za male, mikro, pak i većinu srednjih poduzeća bili nemoguća misija, Ministarstvo poduzetništva i obrta za sve mjere koje je provodilo osiguravalo je iz državnog proračuna, povećavajući tako deficit. Danas Ministarstvo poduzetništva i obrta ima otvoreno sedam javnih poziva, s uvjetima u koje se mogu uklopiti gotovo sve kategorije poduzetnika. Novca za projekte hrvatskih poduzetnika osigurano je više no ikada do sada, čak 2,5 milijardi kuna. Do kraja 2016. godine, objavom još 3 javna poziva taj će iznos doseći 3 milijarde. 

Stvorili smo iste uvjete financiranja kakve imaju razvijene zemlje. Referentna kamatna stopa sada je 0,5%.
Jednaki uvjeti za hrvatske poduzetnike kao u državama EU! Financijski instrumenti – 1,2 milijarde kuna poduzetnicima. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Hrvatskoj uz POS i subvencije svoj je dom u 2021. godini osiguralo 4658 mladih obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kroz Program društveno poticane stanogradnje POS i mjeru subvencioniranja stambenih kredita za mlade, svoj je dom u 2021. godini osiguralo 4658 mladih obitelji, objavilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Izgradnja stanova po programu POS-a već je davno prepoznat program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje doma.

U 2021. godini izgrađeno je 30 POS-ovih stanova (6 u Općini Cestica i 24 u Gradu Belišću) ukupne investicijske vrijednosti 18,3 milijuna kuna. Istovremeno, započela je gradnja 403 stana na sedam lokacija: Šibenik (127), Zadar (100), Baška (13), Umag (84), Rovinj (24), Sveti Filip i Jakov (24) i Kutina (27). Osim navedenih lokacija, APN je tijekom prosinca 2021. godine sklopio Ugovore o građenju za građevinu u Solinu (17 stanova) i građevinu u Prelogu (20 stanova) te su ishođene lokacijske dozvole za višestambene zgrade na lokacijama u Osijeku (203 stana) i Gradu Zagrebu, lokacija Blato (152 stana).

Ukupna investicijska vrijednost stanova u izgradnji iznosi oko 203 milijuna kuna a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava osigurala oko 51 milijuna kuna.

Do sada je kroz POS program izgrađeno preko 8200 stanova a kontinuirano se priprema izgradnja novih, ovisno o potrebama gradova i općina, s čijim smo predstavnicima u stalnoj komunikaciji.

Krediti

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od najmanje pet godina. Program se uspješno provodi od 2017. godine a pozivi za građane raspisuju se jednom godišnje, iznimno 2020. godine kada su objavljena dva poziva. Izmjenama Zakona krajem 2020. godine omogućeno je provođenje ove mjere do 31. prosinca 2023. godine.

Na posljednji poziv koji je proveden u razdoblju od 29. ožujka 2021. do 14. svibnja 2021. godine zaprimljeno je najviše zahtjeva dosad, te je odobreno 4628 subvencija.

Od početka primjene ove mjere, odnosno od rujna 2017. godine do danas, odobreno je ukupno 22.022 subvencija, a država je za subvencije dosad uplatila više od 473 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Hrvatska: 10.500 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 59 umrlih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid, ilustracija

U posljednja 24 sata zabilježeno je 10.500 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 67.376, objavio je 27. siječnja nacionalni Stožer.

Ovo su podaci za PCR testiranje.

Među njima je 2006 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 185 pacijenata.

Preminulo je 59 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 909.674 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 13.625 preminulo, ukupno su se oporavile 828.673 osoba od toga 9092 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 44.766 osoba.

Do danas su ukupno testirane 4.175.854 osobe, od toga 20.798 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje