Prelog je i ove godine okupio gospodarstvenike s područja Grada, Međimurske županije i cijele sjeverne Hrvatske, na tradicionalnom Gospodarskom forumu Grada Preloga. Cjelodnevno druženje prilika je da se na jednome mjestu razmjene iskustva, ali i saznaju planovi investicija u gospodarstvo u narednom razdoblju.

Ulaganja

Grad Prelog u zadnjih nekoliko godina bilježi veliki gospodarski uzlet. U ovom trenutku u funkciji su dvije gospodarske zone u kojima je zaposleno oko 3700 ljudi. Česti upiti investitora natjerali su gradske čelnike u proširenje zona.

– Širimo Gospodarsku zonu Sjever, za što smo od Ministarstva gospodarstva dobili 8,7 milijuna kuna da bismo je komunalno opremili. Već imamo prodano nekoliko parcela. Sljedeći korak koji će znatno olakšati poslovanje gospodarstvenika je gradnja preloške obilaznice – najavio je gradonačelnik Preloga, Ljubomir Kolarek.

Koliki procvat doživljava preloško gospodarstvo svjedoči i podatak da su prostori u nedavno otvorenom Gospodarskom centru popunjeni već u prvom krugu natječaja.

– I ne samo to. Naime, volim isticati da je izvoz koji ostvaruju preloški gospodarstvenici čak 400 posto veći od uvoza. Svaka kuna koja dođe iz europskih ili nacionalnih fondova, u Prelogu se uveća za barem četiri puta – dodaje Kolarek.

Rast broja gospodarstvenika i novootvorenih radnih mjesta za sobom vuče i potrebu za što većim brojem kvalitetne radne snage. Grad Prelog i u tom dijelu nastoji izaći u susret poduzetnicima, ulaganjem u poticanu stanogradnju i sufinanciranje ulaganja u stambeno zbrinjavanje na privatnim parcelama.

– Želite li dovesti ljude u Prelog, morate im osigurati stambeni prostor. Iz tog smo razloga krenuli u POS-ovu stanogradnju te druge oblike poticanja stanogradnje. Vjerujem da će u skoro vrijeme Prelog postati bogatiji za 200-tinjak novih stanovnika. Ulažemo i u sve ostale segmente društvenog života. Imamo moderne dječje vrtiće, osnovne škole, srednju školu…

U Prelogu sve županijske i državne institucije imaju svoje ispostave, a mnogo se ulaže u razne manifestacije, kulturne i sportske udruge. Sve to je preduvjet za stvaranje kvalitetnog životnog okruženja – zaključio je gradonačelnik Kolarek.

U programu Gospodarskog foruma sudjelovao je i ministar gospodarstva Darko Horvat

Hvale na račun Grada Preloga uputio je i ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je na Gospodarski forum stigao u pratnji svojih pomoćnika Anom Mandac i Zvonimirom Novakom.

Istraživanje i razvoj

– Prelog je drugu godinu zaredom gospodarski najbrže rastuća sredina. Investicije koje se trenutno provode u ovome gradu, u odnosu na broj stanovnika i visinu gradskoga proračuna, predstavljaju najveću relativnu participaciju u Hrvatskoj. Ono s čime se Prelog trenutno bori, a što je boljka cijele Hrvatske, je nedostatak kvalitetne radne snage – poručio je ministar Horvat.

Pohvalio se ministar i nastavkom gospodarskog rasta. I dok su rast u prvom i drugom kvartalu omogućile investicije i osobna potrošnja, nastavka trenda u trećem kvartalu stigao je zahvaljujući izvozu.

– Bit ćemo zadovoljni ako godinu završimo s gospodarskim rastom od tri posto. To su nam omogućili naši gospodarstvenici, povećani izvoz, ali i investicija u istraživanje i razvoj.

Upravo ulaganja u istraživanje i razvoj vidimo kao pokretač budućeg rasta. Već smo prošle godine u tom dijelu napravili veliki iskorak s 18,7 posto većim angažmanom investicija u odnosu na 2017. godinu. Vjerujem da ćemo i ovu godinu završiti s više od jedan posto ukupnog bruto društvenog proizvoda investiranog u istraživanje i razvoj. To je dobar put da 2025. godina dohvatimo europski prosjek od 2,5 posto – mišljenja je Horvat.

Zadovoljan trenutnom gospodarskom slikom u Međimurju je i međimurski župan Matija Posavec.

– Brojke otkrivaju rast zaposlenosti na novootvorenim radnim mjestima, ali i plaća, prihoda te broja poduzetnika. Ako to usporedimo s ostatkom Hrvatske, dolazimo do zanimljivog detalja. Naime, međimursko gospodarstvo po veličini, broju zaposlenih u privatnom sektoru te broju obrta i poduzeća čini između 2,4 i 2,6 posto ukupnog hrvatskoga gospodarstva, više od 3 posto po zaposlenosti i visini dobiti te čak gotovo 5 posto po ukupnom hrvatskom izvozu. Mi smo jedina županija u Hrvatskoj koja je skočila za dva mjesta i ovog se trenutka nalazimo na 6. mjestu po snazi gospodarstva.

Veseli podatak da i plaće rastu, ali još uvijek ne onim intenzitetom kojim bismo mi to željeli. No, nastavimo li raditi kao i do sada, vjerujem da će se i to uskoro promijeniti – zaključio je župan Posavec.

Podjela ugovora

U okviru programa Gospodarskog foruma održana je i radionica „Ideje i idealizacije“ europskog projekta ENES-CE – „Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji sa građanima“. Ministar Darko Horvat je uručio i 15 ugovora o dodjeli bespovratnih potpora temeljem programa „Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“ i 19 ugovora o dodjeli bespovratnih potpora temeljem programa „Razvoj zadružnog poduzetništva“. S predsjednikom uprave HAMAG-BICRO-a Vjeranom Vrbancem, ministar Horvat je svečano uručio i ugovore vrijedne ukupno 4,2 milijuna eura odabranim projektnim prijedlozima suradnje između hrvatskih i mađarskih poduzetnika u okviru natječaja „B Light“. Riječ se o prvom i trenutno jedinom programu prekogranične suradnje putem kojeg se europskim sredstvima izravno financiraju poduzetnici za svoje razvojne projekte.

Komentari

Komentara