Povežite se s nama

U fokusu

Ministar Fuchs u Varaždinu: „Nadam se da će se trend u epidemiološkoj situaciji dodatno popraviti“

radovan fuchs
Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs posjetio je u ponedjeljak, 1. veljače, Varaždinsku županiju. Održao je sastanak sa županom Radimirom Čačićem i državnim tajnikom Tomislavom Paljakom u vezi aktualnosti u obrazovanju.

Ministar je naglasio da se Vlada nalazi u završnoj fazi pripreme Fonda za oporavak, u kojemu jedan vrlo značajan dio odlazi na znanost i obrazovanje, odnosno otvara se mogućnost za izgradnju ili dogradnju škola u Hrvatskoj kako bi se u školama uveo cjelodnevni boravak. Svoje će mjesto za financiranje putem Fonda naći i projekti u predškolskom obrazovanju, a razgovaralo se i o znanstveno-istraživačkim potencijalima županije.

Detalje je iznio državni tajnik Paljak. – Prioritet je Srednja škola Ivanec i projekt Osnovne škole Sveti Ilija, a poseban dio sastanka bio je posvećen Glazbenoj školi u Varaždinu – naveo je Paljak, izvijestivši da 96 % učenika u Varaždinskoj županiji pohađa nastavu u jednoj smjeni. Potom se na detalje sastanka osvrnuo župan Radimir Čačić.

– Svi ste vi svjedoci da je dolaskom ministra Fuchsa završena jedna trakavica koja je bila točkom prijepora između MZO i Županije. Postignuta je i isplaćena nagodba vezana uz javno-privatno partnerstvo. Veliki projekti su pred nama te su postavljeni u vremenski okvir. U proljeće ćemo znati i njihov financijski okvir. Škola Ivanec vrijedi više od 40 milijuna, tu je i kvalitetno rješenje za desetak malih dvorana, a pred nama je i realni okvir za integriranu osnovnu i srednju Glazbenu školu, koja udvostručuje kapacitetom taj školski prostor – kazao je Čačić.

Dotaknuli su se i visokog školstva te Kampusa FOI-ja, koji je, navodi župan, potpuno spreman, i mogućih radova na djelu Sveučilišta Sjever.

Na pitanje novinara o gašenju stranice „Škola za život“, ministar je kazao da „nema pojma“. – Ne znam, dogodilo se to za vikend. Plaćeno je sve po ugovoru, sve obveze su izvršene – naveo je Fuchs.

Dodao je također da se radi na kurikularnoj reformi, priprema se čitav niz dokumenata “koji su već trebali biti napravljeni”. – Mentori su se vratili u učionice, a kada je riječ o materijalima, postoji toliki broj koji se snima i koji je već snimljen i dostupan nastavnicima – objasnio je ministar.

Nada se da će se trend u epidemiološkoj situaciji dodatno popraviti i da tada neće biti razloga da se svi učenici natrag vrate u školske klupe.

– Postoje nepoznanice u mutaciji virusa, ne znamo je li infektivniji među djecom, o tome stručnjaci i dalje razgovaraju. Je li neki od ovih sojeva dodatno infektivan, ne mogu tvrditi jer imamo nedovoljno jednoznačnih odgovora. Ali, opasnost postoji. Djelovat će se u skladu s time – objasnio je ministar.

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati