Povežite se s nama

Međimurje

Ministar Krstičević pohvalio industriju i dobar primjer civilne prenamjene vojnih objekata u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Tko zna – zna

Tijekom boravka u Međimurskoj županiji potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević naglasio je da je iznimno važno poticati snaženje gospodarstva i razvoj svih krajeva Hrvatske.

Po njemu, bitnu ulogu u tome imaju sigurnost i stabilnost, kojima se stvaraju okviri za daljnji razvoj kako standarda građana tako i lokalne vlasti i države u cjelini. Na njega se nadovezao župan Matija Posavec rekavši da su razgovori dotaknuli dobru suradnju MORH-a i gospodarskih subjekata u Županiji, sigurnosnu situaciju s naglaskom na buduću Strategiju nacionalne sigurnosti te dobar primjer civilne prenamjene nekadašnjih vojnih objekata u Međimurju. Saborski zastupnik Darko Horvat podsjetio je na pozitivnu činjenicu da hrvatskog vojnika opremaju renomirane domaće tvrtke, a dobar dio njih je iz Međimurja. Nakon sastanka izaslanstvo je posjetilo postrojenja tvrtke Šestan-Busch u Prelogu. Tijekom obilaska i sastanka s tamošnjim gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom i vlasnikom tvrtke Alojzijem Šestanom, ministar Krstičević je istaknuo zadovoljstvo činjenicom da ta hrvatska tvrtka, koja oprema i Oružane snage RH, spada u najuglednije proizvođače borbenih kaciga u svijetu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje