Povežite se s nama

U fokusu

Ministar Kuščević u Ludbregu obećao stati na kraj tromoj hrvatskoj administraciji koja je često “kočnica napretka”

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Ludbrega, Dubravko Bilić još je jednom ustvrdio da je za dobrobit lokalnih zajednica najvažnija njihova suradnja s ministarstvima na svim područjima.

Na Gospodarskom forumu, održanom jučer u sklopu proslave Dana Svete nedjelje u Ludbregu, gradonačelnik je okupio lokalne poduzetnike, ministra javne uprave Lovru Kuščevića i troje saborskih zastupnika – Anđelka Stričaka, Josipa Križanića i Božicu Makar pa se osvrnuo na pozitivne rezultate ludbreškog gospodarstva s posebnim naglaskom na povlačenje novaca iz Europe za brojne gradske projekte. A po tom je pitanju gradonačelnik mogao reži više nego bilo koji njegov kolega iz Hrvatske. Ludbreg je, zna se, hrvatski prvak po dobivenim iznosima iz domaćih i EU fondova prema glavi stanovnika u zadnjih osam godina. Ludbreško vodstvo je još fascinantnije kad se zna da se rezultati iz Ludbrega odnose  samo na zadnjih pet godina koliko je na vlasti u gradu aktualna garnitura.

– Kao javna se uprava trudim biti najbolji u prilikama koje nam se pružaju za uzeti novac. Dosad smo za razne projekte dobili 80 milijuna kuna europskog novca, a ove je godine već dosad stiglo 20 milijuna – istaknuo je gradonačelnik.

Bez radnika će investicije otići

Ludbreška uspješna gospodarska priča uz novac iz Europe, počiva i na gospodarstvenicima koji imaju tvrtke u zoni grada i zadnjih su pet godina u njih uložili oko 700 milijuna kuna.

– To se i vidi, Ludbreg i Prelog perjanica su ne samo hrvatskog sjeverozapada, nego i cijele države – rekao je gradonačelnik, koji je na Forum pozvao i prelošku vlast sa nekolicinom međimurskih poduzetnika.

– Ipak, sve to nije dovoljno dok ne osiguramo dobar život, koji ne podrazumijeva samo dobar dohodak. Nužna je infrastruktura, razni kulturni i sportski sadržaji, prostor za napredak… Također, zajedno s ministarstvima trebamo hitno raditi na problemu nedostatka radne snage. Bez radnika će investicije otići – svjestan je gradonačelnik i kaže da Grad i gospodarstvo moraju zajedno raditi na rješavanju tog problema.

Ludbreg danas ima 3,9 posto nezaposlenih što znači da svi koji žele raditi imaju posao i slobodnih radnika na tržištu – nema.

Prepreka umjesto odskočne daske

– Država će svojim potezima odlučiti o smjeru kojim će krenuti lokalne zajednice. Ministar Marić nam je za početak puno pomogao s s uvođenjem nove preraspodjele novaca kojom jedinicama lokalne samouprave u blagajnama ostaje više novaca nego ikada ranije.

Gradonačelnik je istaknuo važnost suradnje sa Županijom, koju Ludbreg i provodi.

Natalija Martinčević, posebna županova savjetnica i sama je Ludbreg nazvala „perjanicom Varaždinske županije“, kojemu bi Županija pomogla i više da joj “nisu vezane ruke”.

– Sa 95 posto prihoda upravlja centralna država pa su naše realne mogućnosti za utjecaj na gospodarstvo prilično male. Ipak, ulaskom u EU otvorili su nam se fondovi i omogućili nužno samostalno djelovanje. To je ogromna prednost za županije koje znaju kako to iskoristiti – rekla je posebna savjetnica, uz zaključak da bi državna pomoć poput porezne reforme s rasterećenjem rada donijela dodatni vjetar u leđa lokalnom poduzetništvu.

Miistar Lovro Kuščević je saslušao kolege pa istaknuo kako je svjestan da je administracija često prepreka i kočnica, a ne odskočna daska što bi trebala biti.

– Vlada radi na tome kako preokrenuti taj trend – rekao je ministar na forumu u dvorcu Batthyany.

Ministar Kučćević je istaknuo da je država lanjsku godinu po prvi put završila u suficitu i da BDP raste što je, rezimirao je, znak da država ide u dobrom smjeru.

Nakon završetka foruma, ministar Kuščević je svečano otvorio nove prostorije ludbeške udruge vinogradara Trsek. Budući je riječ o prostoru u kojemu vinari izlažu svoja vrhunska vina, ali tu su i proizvodi s lokalnih OPG-ova, gradonačelnik Bilić i minnistar Kuščević se slažu kako je otvaranje ovog prostora veliki korak u razvoj ludbreškog turizma, kao smjer u kojemu bi Grad želio krenuti.

– Turizam je grana kojom bi Grad želio zarađivati – rekao je Dubravko Bilić uz konstataciju da Ludbreg ima sve potrebno za uspješnu turističku priču.

Vinski podrum je sufinanciran europskim novcem u sklopu projekta Zeleno želimo, koji odrađuju sa slovenskim partnerima, što je ministar uprave iskoristio da naglasi rad Vlade i Ministarstva na pojednostavljivanju procedure dolaska do novaca iz EU fondova.

Za kraj radnog dana su ministar Kuščević i gradonačelnik Bilić u društvu saborskih zastupnika i pomoćnice ministra gospodarstva Ane Mandac, koja je kasnije stigla u Ludbreg, prisustvovali svečanosti otvaranja Gospodarskog sajma.

U fokusu

Nema tog zakona koji bi mogao iskorijeniti politiku licemjerja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sjećate li se da vam je Čačić poručio da manje telefonirate, pa ćete imati za struju? Ili kad je rekao da se povlači iz politike? Licemjerje u politici do sad nitko nije uspio iskorijeniti.

Građani će 16. svibnja imati novu priliku izabrati ljude koji bi iduće četiri godine trebali voditi županije, gradove i općine, ali i donositi odluke u vijećima i županijskim skupštinama. Novost je što od ove godine imamo i novi Zakon o lokalnim izborima, a izmjene je Sabor donio u zadnji tren.

Novim Zakonom pooštravaju se uvjeti pod kojima birači i političke stranke smiju kandidirati osobe za članove predstavničkih tijela te za općinske načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike.

Konkretno, više se ne mogu kandidirati oni koji imaju pravomoćne presude. Ipak, zahvaljujući HDZ-ovom amandmanu, iznimka su oni koji su osuđeni za kazneno djelo iz nehaja.

Klub HDZ-a predložio je, naime, da se ta zabrana ne odnosi na osobe koje su pravomoćno osuđene na kaznu zatvora za kaznena djela počinjena iz nehaja ako im je kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom.

Licemjerna politika

Ipak, kandidati u Varaždinskoj županiji ne moraju se brinuti. Oni čiji sudski procesi traju godinama, poput, primjerice, varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka, nevini su sve dok im se ne dokaže suprotno, te ne podliježu Zakonu. Županu Radimiru Čačiću je pak uslijedila rehabilitacija nakon odsluženja kazne za izazivanje prometne nesreće. Pod uvjetom da počinitelj kaznenog djela nije ponovno osuđen zbog novoga kaznenog djela, rehabilitacija, naime, nastupa po sili zakona. Zato je bespredmetno razvlačiti taj slučaj, kao što je to uobičajeno na društvenim mrežama. Politika licemjerja je pak sasvim druga stvar i, nažalost, nema tog zakona koji bi je mogao suzbiti.

Zanimljivo je i da su Reformisti, unatoč svemu, glasali za zakon po kojem se Čačić prije četiri godine ne bi ni mogao kandidirati, s obzirom na to da je bio osuđen na zatvorsku kaznu, što nije uključeno u spomenuti amandman.

Sve to samo je dokaz političkog licemjerja te neučinkovitosti i sporosti hrvatskog pravosuđa.

– Djelo iz nehaja, dakle bez namjere da se djelo počini, ili nesreće, koje se uvijek mogu dogoditi ljudima bez njihove krivnje, ne može se izjednačavati s kaznenim djelima kojima se smišljeno nanosi šteta, prijevara, krađa, zloupotreba, nasilje i ostalo – kaže saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević.

Istina i je da se prometne nesreće ne mogu izjednačavati s drugim kaznenim djelima.

– Veći je problem da se za župana ponovno kandidira čovjek koji iza sebe ima propale tvrtke, sa svima je posvađan, a zbog egoizma nije u stanju donositi racionalne odluke. To se, nažalost, ne može riješiti zakonski, ali je pitanje morala, kojeg u Čačićevom slučaju nema – kaže HNS-ov saborski zastupnik Predrag Štromar.

HDZ-ov saborski zastupnik i kandidat za župana Anđelko Stričak kaže da se i osobno slaže s amandmanom vezanim za kazneno djelo iz nehaja. Međutim, spominje drugi problem.

Sposobni, a ne podobni

– Daleko veći problem su sudske nagodbe. Primjerice, Državno odvjetništvo podigne optužnicu i potom se u sudskom postupku s optuženikom nagodi. Bilo je čak takvih prijedloga nagodbi da ih ni sud nije htio potvrditi. Na taj način moguće je zaobići navedenu zakonodavnu inicijativu. Ta tema je također pitanje za pravosuđe, koje je, kao što je svima poznato, neovisno i nepristrano – kaže Stričak.

U ovim izmjenama Zakona nema drugih većih promjena, a zasad se na lokalnim izborima neće glasati preferencijalno, kao na parlamentarnima.

I HNS i Reformisti slažu se da bi takav način bio puno pošteniji i efikasniji jer bi ljudi imenom i prezimenom birali one koje žele da ih predstavljaju u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim skupštinama.

Upravo je HNS dao takav zakonski prijedlog, koji bi ujedno vijećnike i zastupnike natjerao na veći angažman. Osim toga, više ne bi bilo bitno kojim redoslijedom stranke predlažu kandidate, pa bi to bila i prilika da se u vijećima i skupštinama nađe više sposobnih, a manje podobnih.

Sjećate li se da vam je Čačić poručio da manje telefonirate, pa ćete imati za struju?

Koliko je politika licemjerna, govore primjeri sami za sebe. Jedan takav je lik i djelo Radimira Čačića. Podsjetit ćemo samo na neke od njegovih izjava. Nakon nesreće u Mađarskoj Radimir Čačić najavio je da će se povući iz politike u slučaju osude na bezuvjetnu kaznu. – Ako me ne budu osudili na bezuvjetnu kaznu za nesreću u Mađarskoj, znači da je riječ o nehatu i onda se neću povlačiti. Ako me osude na bezuvjetnu kaznu, povući ću se – rekao je Čačić 2011. godine. Ali nije to učinio. Godinu dana kasnije odlučio se obračunati s građanima koji previše telefoniraju. – Malo manje koristite mobitele i imat ćete novac za struju – poručio je 2012. godine Čačić, koji je tada obnašao dužnost prvog potpredsjednika Vlade. – Još uvijek, i nakon poskupljenja struje, hrvatski građani plaćaju više mobitele nego struju. Dakle, smanjiti broj impulsa i malo manje pričati i imat ćemo 40 kuna za struju. Jedno je egzistencija, a drugo je razgovor na telefon – poručio je Čačić. Tri godine kasnije samouvjereno je rekao da županije treba ukinuti. – To su veliki potrošači novca, župani dnevno nemaju 15 minuta pravog posla – rekao je Čačić 2015. godine. Samo dvije godine kasnije kandidirao se za župana i pobijedio, a sad ide u utrku po novi mandat.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci i Varaždinke nisu naivni! Dosta je razbacivanja novcem građana!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vjerujem da je političarima lako trošiti tuđi novac i još držati prodike. Zamislite da takav vodi firmu. Ili biste li mu dali da upravlja vašim kućnim budžetom? A na neki način upravlja i sad. Ljudi plaćaju namete da bi krpali proračun, kaže Patafta.

Novi izbori, nova kampanja, a već godinama stalno isti ljudi, koji se samo šaltaju s pozicije na poziciju i iz koalicije u koaliciju.

Varaždin mora bolje jer Varaždinci i Varaždinke zaslužuju bolje, poručuje varaždinski poduzetnik Davor Patafta.

– Varaždin je postao je rob starih političara koji ne znaju i ne mogu bolje ali se ne žele maknuti. Zbog takve sebičnosti svi trpe, a mladi i sposobni sve više razmišljaju o odlasku. Ništa bolje nije ni u županiji. Nažalost, mladi visokoobrazovani Varaždinci jednostavno ne mogu doći u priliku da bi se dokazali. Trebamo mlade ljude u politici, trebamo nove ideje, nove poglede, novu energiju i htijenje da se situacija pokrene na bolje! Uklonit ćemo barijere kojima se priječi dolazak mladih i sposobnih ljudi na funkcije u Varaždinu. Omogućit ćemo ulazak mladim stručnjacima u politiku, pomagat ćemo ih da steknu potrebna iskustva i čim prije postanu samostalni i odgovorni političari koji će vući svoj grad prema naprijed! – rekao je Patafta.

Politika mu, kaže, ne treba, niti o njoj ovisi, ali bilo bi neodgovorno sjediti i šutke promatrati nepravdu i štetu koju nesposobni i podobni godinama čine Varaždinu i svima koji ovdje žive. Zato ide na izbore sa svojom nezavisnom listom.

– Štete gradu nanose nesposobni ljudi na odgovornim funkcijama. Nije dovoljno biti slatkorječiv i simpatičan. Za obnašanje javnih funkcija treba biti sposoban i odgovoran. Zato i tražimo mjesta u Gradskom vijeću. Kako bismo bili korektor vlasti i ispravljali greške i štetu, postavljali pitanja, prozivali, tražili odgovore i nudili konkretna rješenja. To je smisao demokracije. Demokracija je vrhunski alat u pravim rukama, mi znamo i stavljamo se na raspolaganje svima. Samo odgovorni i sposobni ljudi mogu razvijati Varaždin – rekao je Patafta.

Osvrnuo se i na prozivke gradonačelnika Ivana Čehoka.

-To govori čovjek koji loše upravlja novcem svih Varaždinki i Varaždinaca. Pa ljudi nisu naivni kao što on misli. Vjerujem da je njemu lako trošiti tuđi novac i još držati prodike. Zamislite da takav vodi firmu. Ili biste li mu dali da upravlja vašim kućnim budžetom? A na neki način upravlja i sad. Ljudi plaćaju namete da bi se on vozio u svom buseku po županiji – rekao je Patafta.

Nastavite čitati