Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinske Pume svečano proslavile 24. obljetnicu osnivanja slavne brigade

Objavljeno:

- dana

Stigao i ministar Medved

Na današnji dan prije točno 24 godina osnovana je Sedma gardijska briga Pume.

Tim povodom danas je služena sv. misa u katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije u Varaždinu, potom su položeni vijenci i zapaljene svijeća u kapelici Sv. Juraja u Varaždinu, da bi kasnije u Parku 7. gardijske brigade “Puma“ kod spomenika Puma održana središnja svečanost.

Stigao je i ministar branitelja Tomo Medved koji je slavnoj brigadi čestitao 24. rođendan.

– Iznimno veliki je značaj Puma u Domovinskom ratu. Sedma gardijska brigade je itekako prepoznatljiva i podnijela je veliki teret. S odmakom od 24 godine, veseli što se njihova iskustva prenose mladim naraštajima – rekao je Medved i dodao kako njegovo ministarstvo poduzima niz radnji kako bi se doznala prava istina o Domovinskom ratu.

Ratni put

Istinu o ratnom putu Puma pozorno su slušali učenici osnovnih škola iz Varaždina, a baš ta brigada najprepoznatljivija je po tome što je prva ušla u Knin i na tvrđu postavila hrvatski barjak.

Kroz brigadu je prošlo 4.500 pripadnika i 91 osoba je poginula, dok se još jedna vodi kao nestala. Riječ je o Miroslavu Harči koji je nastao nakon bitke na Dinari.

– Divno je što se suborci sjećaju Miroslava. No, ovo je velika neizvjesnost, muka i patnja. Želim da moj sin ima grob gdje će biti položene njegove kosti– rekla je majka Miroslava Harče.

U mirnodopskom razdoblju bivši pripadnici Puma žive i rade.

– Trudimo se maksimalno. Veseli me što danas ima toliko djece koja su odslušala jedan sat povijesti – zaključio je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. Gardijske brigade Puma.

Pogledajte kako je bilo danas na svečanosti.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje