Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinske Pume svečano proslavile 24. obljetnicu osnivanja slavne brigade

Objavljeno:

- dana

Stigao i ministar Medved

Na današnji dan prije točno 24 godina osnovana je Sedma gardijska briga Pume.

Tim povodom danas je služena sv. misa u katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije u Varaždinu, potom su položeni vijenci i zapaljene svijeća u kapelici Sv. Juraja u Varaždinu, da bi kasnije u Parku 7. gardijske brigade “Puma“ kod spomenika Puma održana središnja svečanost.

Stigao je i ministar branitelja Tomo Medved koji je slavnoj brigadi čestitao 24. rođendan.

– Iznimno veliki je značaj Puma u Domovinskom ratu. Sedma gardijska brigade je itekako prepoznatljiva i podnijela je veliki teret. S odmakom od 24 godine, veseli što se njihova iskustva prenose mladim naraštajima – rekao je Medved i dodao kako njegovo ministarstvo poduzima niz radnji kako bi se doznala prava istina o Domovinskom ratu.

Ratni put

Istinu o ratnom putu Puma pozorno su slušali učenici osnovnih škola iz Varaždina, a baš ta brigada najprepoznatljivija je po tome što je prva ušla u Knin i na tvrđu postavila hrvatski barjak.

Kroz brigadu je prošlo 4.500 pripadnika i 91 osoba je poginula, dok se još jedna vodi kao nestala. Riječ je o Miroslavu Harči koji je nastao nakon bitke na Dinari.

– Divno je što se suborci sjećaju Miroslava. No, ovo je velika neizvjesnost, muka i patnja. Želim da moj sin ima grob gdje će biti položene njegove kosti– rekla je majka Miroslava Harče.

U mirnodopskom razdoblju bivši pripadnici Puma žive i rade.

– Trudimo se maksimalno. Veseli me što danas ima toliko djece koja su odslušala jedan sat povijesti – zaključio je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. Gardijske brigade Puma.

Pogledajte kako je bilo danas na svečanosti.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Vlč. Tomislav Antekolović u svojoj će rodnoj župi Kamenica proslaviti zlatni svećenički jubilej

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatni svećenički jubilej proslavit će vlč. Tomislav Antekolović u svojoj rodnoj župi Kamenica u srijedu, 24. kolovoza, svečanim misnim slavljem u 11 sati u sklopu župnog proštenja sv. Bartola ap.

Svečanoj proslavi 50. obljetnice misništva vlč. Antekolovića te proslavi župnog zaštitnika sv. Bartola ap. u Kamenici prethodit će trodnevna priprava večernjim misnim slavljima koje će predvoditi vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskog biskupa, ističu iz Varaždinske biskupije.

Vlč. Tomislav Antekolović rođen je 5. travnja 1945. u Žarovnici. Pučku školu pohađa u rodnoj Žarovnici te Kamenici. Srednjoškolsko gimnazijsko obrazovanje nastavlja kao salezijanski kandidat u Križevcima i Rijeci. Vojni rok služi u Titovom Velesu u Makedoniji od 1964. do 1965. godine.

Dvije godine kasnije upisuje teološki studij u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 24. svibnja 1972. u župnoj crkvi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji. Mladu misu slavi u svojoj rodnoj župi u Kamenici 9. srpnja 1972. godine. Svoje prve korake kao mlad svećenik čini na službi u crkvi sv. Martina u Zagrebu te Župi sv. Ivana Bosca u Zagrebu. Od 1974. odlazi u Njemačku gdje obavlja službu dušobrižnika za hrvatsku pastvu u Nürnbergu i Bambergu.

Već 1979. vraća se u domovinu te kao župni vikar i povjerenik za mlade djeluje u Župi sv. Ivana Bosca u zagrebačkom Podsusedu. Župnikom postaje 1980. preuzevši službu u Župi sv. Marije Magdalene u Donjoj Obriježi. U vremenu od 1981. do jeseni 1982. obavlja suradničku službu Katehetskom salezijanskom centru u Zagrebu kada odlazi u Njemačku u Župu sv. Jakova, Tschirn, gdje obavlja službu župnog administratora sve do jeseni 1998. Nakon inkardinacije u Biskupiju Bamberg, 1. rujna 1998. postaje župnikom u Župi Neunkirchen am Sand, a od 1. rujna 2002. istu službu paralelno obavlja i u Župi Kersbach.

Umirovljen je 1. rujna 2008. godine iz zdravstvenih razloga, ali i tada preuzima službu pastoralnog suradnika u Župi Marije Kraljice i sv. Ladislava Mursko Središće. Od ljeta 2019. godine svoje umirovljeničke dane živi u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Đuro Vađunec je na Veliku Gospu nestao iz Sesveta Ludbreških

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Iz Policijske uprave varaždinske potvrdili su nam da je nestao Đuro Vađunec.

Vađunec (68) nestao je 15. kolovoza kada se udaljio se s adrese boravišta u Sesvetama Ludbreškim u nepoznato.

Navodi se da je muškarac teže pokretan.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje