Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinske Pume svečano proslavile 24. obljetnicu osnivanja slavne brigade

Objavljeno:

- dana

Stigao i ministar Medved

Na današnji dan prije točno 24 godina osnovana je Sedma gardijska briga Pume.

Tim povodom danas je služena sv. misa u katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije u Varaždinu, potom su položeni vijenci i zapaljene svijeća u kapelici Sv. Juraja u Varaždinu, da bi kasnije u Parku 7. gardijske brigade “Puma“ kod spomenika Puma održana središnja svečanost.

Stigao je i ministar branitelja Tomo Medved koji je slavnoj brigadi čestitao 24. rođendan.

– Iznimno veliki je značaj Puma u Domovinskom ratu. Sedma gardijska brigade je itekako prepoznatljiva i podnijela je veliki teret. S odmakom od 24 godine, veseli što se njihova iskustva prenose mladim naraštajima – rekao je Medved i dodao kako njegovo ministarstvo poduzima niz radnji kako bi se doznala prava istina o Domovinskom ratu.

Ratni put

Istinu o ratnom putu Puma pozorno su slušali učenici osnovnih škola iz Varaždina, a baš ta brigada najprepoznatljivija je po tome što je prva ušla u Knin i na tvrđu postavila hrvatski barjak.

Kroz brigadu je prošlo 4.500 pripadnika i 91 osoba je poginula, dok se još jedna vodi kao nestala. Riječ je o Miroslavu Harči koji je nastao nakon bitke na Dinari.

– Divno je što se suborci sjećaju Miroslava. No, ovo je velika neizvjesnost, muka i patnja. Želim da moj sin ima grob gdje će biti položene njegove kosti– rekla je majka Miroslava Harče.

U mirnodopskom razdoblju bivši pripadnici Puma žive i rade.

– Trudimo se maksimalno. Veseli me što danas ima toliko djece koja su odslušala jedan sat povijesti – zaključio je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. Gardijske brigade Puma.

Pogledajte kako je bilo danas na svečanosti.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Na Odjel pedijatrije OB Varaždin stigli čestitari s puno vrijednih darova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice Ženske inicijative HNS-a Varaždin u svojoj tradicionalnoj akciji, u suradnji s Podružnicom HNS-a Varaždin i Županijskom organizacijom HNS-a Varaždinske županije, darivale su Odjel pedijatrije Opće bolnice Varaždin u četvrtak, 7. prosinca, povodom dana Grada Varaždina i nadolazećih božićnih blagdana.

Među darovima bili su televizor, nekoliko pulsnih oksimetara te igračke, slikovnice, bojanke i voće za najmlađe pacijente.

Darivanju su prisustvovali Andreja Parlaj, predsjednica Ženske inicijative HNS-a, Mirko Korotaj, v.d. predsjednika HNS, Krunoslav Lukačić, predsjednik ŽO HNS Varaždinske županije, te Igor Klopotan, predsjednik Podružnice HNS-a Varaždin.

– Ovo je naša tradicionalna akcija darivanja, koju smo pokrenuli još 2008. Na ovaj način pokazujemo našu ljubav i poštovanje prema djelatnicima Odjela pedijatrije koji se svakodnevno bore za zdravlje i živote naše djece, ali i pacijentima odjela. Djeca ponajviše zaslužuju našu pažnju i brigu, a ovim skromnim poklonima želimo uljepšati njihov boravak u bolnici, te im pružiti malo radosti i veselja u ovom blagdanskom razdoblju – poručila je Andreja Parlaj.

Klopotan je istaknuo kako HNS ima dugu i bogatu tradiciju humanitarnog djelovanja i brige za najugroženije članove našeg društva.

– Ovo je jedan od onih dana kada se osjećam ponosno i sretno što sam dio Hrvatske narodne stranke. HNS je stranka koja se zalaže za kvalitetno i dostupno zdravstvo za sve građane! Danas smo to pokazali i dokazali na djelu, darivajući djecu na odjelu pedijatrije u Varaždinu. Nadamo se da će naša donacija pomoći unapređenju uvjeta liječenja i oporavka djece na Odjelu pedijatrije.

Pohvalu liječnicima, sestrama i ostalom medicinskom i nemedicinskom osoblju koji rade na Odjelu pedijatrije i koji se nesebično i predano brinu za zdravlje i dobrobit djece uputio je i Mirko Korotaj, v.d. predsjednika HNS-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Petrijanec osigurala božićnice za umirovljenike, potrebno se upisati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obavještavaju se umirovljenici s područja Općine Petrijanec čija mirovina iznosi manje od 400 eura (3013.8 kuna) da će Općina Petrijanec vršiti isplatu prigodnih novčanih pomoći umirovljenicima, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Iznos potpore iznosit će 30 eura (226.04 kuna).

Uvjeti za isplatu novčane potpore:
– da umirovljenik nije korisnik inozemne mirovine ili neke druge mirovine,
– da je ukupna mirovina umirovljenika manja od eura (3013.8 kuna) (u navedeni iznos računa se i inozemna mirovina).

Upis korisnika koji zadovoljavaju uvjete vršit će se od četvrtak, 7. prosinca, do petka, 15. prosinca, od 9 do 14 sati u prostorijama Općine Petrijanec, Vladimira Nazora 157.

PRILIKOM UPISA KORISNIKA POTREBNO JE PREDOČITI:
– OSOBNU ISKAZNICU,
– POSLJEDNJI ODREZAK MIROVINE,
– OIB I IBAN RAČUN.

Novčane potpore će se isplaćivati 19. prosinca 2023. godine u vremenu od 12 do 14 sati.

– Naši su nam umirovljenici mnogo toga ostavili u nasljeđe, a na nama je da uzvratimo zahvalnošću i brigom. Vaša Općina u koju ste uložili godine truda i ljubavi je Općina koja želi pružiti najbolje i najviše svojim građanima starije dobi. Zadatak zajednice je osigurati dostojno starenje i aktivno sudjelovanje u društvu, kako bi se našim umirovljenicima, kroz podršku, barem u malom dijelu odužili za sve što su učinili za razvoj našeg društva. Ove godine podigli smo cenzus za “božićnice” s 2000 kuna ili 265.45 eura na 3013.8 kuna ili 400 eura, a isto tako povećali smo i iznos jednokratne novčane potpore na 30 eura prilikom isplate novčane pomoći za Uskrs ove godine i na taj način omogućili i razveselili još više umirovljenika iz naše Općine. Pozivam umirovljenike da se prijave – naglasio je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje