FOTOIvan Agnezović

Grad Ivanec bio je 4. prosinca domaćin svečanosti tijekom koje je potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar predstavnicima institucija i ustanova s područja Varaždinske županije uručio odluke i ugovore o sufinanciranju energetske obnove zgrada u javnom sektoru i izrade prostornih planova s bespovratnih 33 milijuna kuna.

Obnovit će se ukupno devet školskih i zdravstvenih objekata na području Varaždinske županije, ukupne vrijednosti 66 milijuna kuna.

–U zadnjih godinu i pol dana potpisao sam ugovore u Varaždinskoj županiji u vrijednosti 370 milijuna kuna, koje je Ministarstvo sufinanciralo s 40 do 60 posto, ovisno o projektu. Čestitam svim sudionicima koji su kandidirali projekte i za njih povukli sredstva – rekao je ministar Štromar i dodao da će, dokle god obnaša dužnost ministra, financirati sve projekte u Varaždinskoj županiji. Jedan od tih projekata je i sanacija klizišta, za koje vjeruje da će većina u sljedećih godinu-dvije biti u potpunosti sanirana.

Supernova

Za energetsku obnovu kompleksa zgrada Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama – Termi, Konstantinova doma, Hidroterapije termi i Konstantinove kupelji – Ministarstvo je namijenilo iznos od 21,54 milijuna kuna, dok je daljnjih 4,13 milijuna namijenjeno obnovi zgrade Lovrina kupelj, u sklopu iste bolnice.

Odobrena su i tri projekta Domu zdravlja Varaždinske županije, i to za energetsku obnovu zgrada Doma zdravlja u Novom Marofu, Doma zdravlja u Lepoglavi i Doma zdravlja u Varaždinskim Toplicama, ukupne vrijednosti oko 5,3 milijuna kuna.

Za obnovu Područne škole u Prigorcu stiže 536.500 kuna, a Ministarstvo graditeljstva će s daljnjih 435.750 kuna pomoći i u energetskoj obnovi Područne škole u Gačicama. Energetski će se obnoviti i Područna škola u Podevčevu, za koju je Ministarstvo izdvojilo 486.750 kuna.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu potpisan je i s Ljekarnom Varaždinske županije, u iznosu od 860.420 kuna, a na svečanosti je uručena i odluka kojom će resorno ministarstvo s 8400 kuna sufinancirati izradu 3. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Bednja.

Za energetsku obnovu Društvenog doma Lančić-Knapić, koji je na natječaj prijavio Grad Ivanec, resorno će ministarstvo sufinancirati s bespovratnih 526.500 kuna. Odluku o dodjeli sredstava ministar Štromar uručio je gradonačelniku Miloradu Batiniću, koji je istaknuo da je obnova Društvenog doma jedan od prioriteta Grada.

– Mnogi su se zapitali čemu uopće obnova Društvenog doma. Mogu samo reći da nam je cilj s europskim novcima stvoriti ravnomjerne uvjete svim našim mještanima, ne samo onima koji žive u centru grada. Dakle, prioritet su nam i prigradska naselja, a Društveni dom za udruge civilnog društva i same građane u prigradskom naselju jednostavno znači život – izjavio je gradonačelnik Batinić.

Na skupu su prisustvovali i zamjenici župana Robert Vugrin i Tomislav Paljak, koji je naveo da je ovo još jedna potvrda koliko je Varaždinska županija uspješna u provedbi EU projekata.

– I dalje imamo 100-postotni učinak, svi naši projekti zadovoljili su europske kriterije te nam je za njih odobren novac iz EU fondova. Zahvaljujemo potpredsjedniku Vlade gospodinu Štromaru što je osobno došao uručiti odluke kojima nam je odobreno da možemo uzeti EU novac i ulagati vlastiti iz županijskog proračuna. Ovom prilikom zahvaljujemo i ministrici EU fondova Gabrijeli Žalac, koja je odobrila sredstva za sufinanciranje domicilne komponente naših EU projekata, te vjerujemo da će takve odluke donijeti i za ovih današnjih devet projekata – rekao je Paljak.

Komentari

Komentara