Povežite se s nama

U fokusu

Ministar Vrdoljak: Ljubomoran sam na Općinu Sračinec!

Objavljeno:

- dana

SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA SRAČINCA

– Želim zahvaliti jednom čovjeku koji je svojim razumijevanjem problema direktno spriječio katastrofu na području općine Sračinec. Danas žitelji Svibovca Podravskog mogu više nego ikad cijeniti izgradnju nasipa na Dravi. Ono što se događa u našem okruženju, katastrofalne poplave s ogromnom materijalnom štetom, zaobišle su našu općinu upravo zbog izgradnje nasipa koji je nakon 15 godina izgrađen na inicijativu Predraga Štromara, župana Varaždinske županije – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanog u petak u povodu Dana općine Sračinec.

Novoselec se zahvalio i ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku i njegovom zamjeniku Alenu Leveriću koji su bili uključeni u sve velike projekte na području općine.

Idućih godina i novi vrtić

– Tako smo danas obišli temeljito obnovljenu zgradu zdravstvene ambulante, ranije su već uređene zgrade dječjeg vrtića i svlačionice NK Podravac u Svibovcu Podravskom. U zadnje dvije godine iskoristili smo 860.000 kuna za ovu namjenu, Općina je investirala oko milijun kuna vlastitih sredstava, a ove godine je još pred nama uređenje vatrogasnog doma DVD-a Svibovec Podravski. Na području općine Sračinec intenzivno se radi na igradnji kanalizacijskog sustava, a s njim i na uređenju cesta – rekao je Novoselec koji je ponosan na velik broj udruga koje djeluju na području Općine Sračinec jer one obogaćuju život u općini koja je u prošloj godini jedina u Varaždinskoj županiji imala pozitivni prirodni prirast. Nada se da će idućih godina ostvariti još jedan značajan projekt.

– Od 2008. godine pokušavamo ostvariti projekt izgradnje novog dječjeg vrtića. Kriza u Hrvatskoj i Europi odgodila je realizaciju tog projekta, ali duboko vjerujem da ćemo u sljedeće dvije godine uspjeti realizirati novi vrtić iako je on, po svojoj financijskoj vrijednosti, daleko iznad mogućnosti Općine Sračinec – rekao je načelnik.

Pomoć za novi vrtić obećao je i sam ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je u Sračinec stigao u pratnji svog zamjenika Alena Leverića.

Ovdje se vidi da se politika vodi na narodni način – rekao je Vrdoljak.

– Kada dođem u Sračinec postanem ljubomoran jer ovako kako izgleda Sračinec, kako se vodi ova Općina, može biti za primjer ne samo u Hrvatskoj već i u Europi. Ovdje se vidi da se politika vodi na narodni način, vaš načelnik zna svaku kuću, svaki problem koji postoji i pokušava ga riješiti. Podatak da u vašoj općini iz godine u godinu imate pozitivan natalitet, više rođene djece od umrlih, rijetkost je u Hrvatskoj i zato, svi zajedno moramo pomoći u realizaciji izgradnje novog vrtića. Neću si dozvoliti da dođem u vašu sredinu nagodinu, a da nismo napravili dobar pomak naprijed u ostvarenju ovog vama važnog projekta – najavio je Vrdoljak.

Prije svečane sjednice ministar i uzvanici obišli su obnovljenu zgradu Zdravstvene ambulante u Sračincu, a članovi Općinskog vijeća položili su vijence i upalili svijeće na mjesnim grobljima u Svibovcu Podravskom i Sračincu.

Uz prigodan kulturno-umjetnički program dodijeljena su priznanja Općine Sračinec za 2014. godinu, u obliku Zahvalnice i grba Općine Sračinec u staklu, a dodjeljuju se za izuzetno zalaganje u radu, ostvarene rezultate i doprinos u promicanju Općine Sračinec u zemlji i inozemstvu – dodijeljene su Jurici Škoranec, Jasminu Škoranec, Božidaru Liberu, Zlatku Ladiću, Ivanu Hitiju, Stevi Galekoviću, Obrtu „Ma-Plast“ iz Sračinca, Bernardi Brunović te KUD-u „Benedikt“ iz Svibovca Podravskog. Zahvalnica Općine Sračinec za 2014. godinu u obliku priznanja dodjeljuju se za izuzetno zalaganje i doprinos u promicanju Općine Sračinec u zemlji, a dodijeljene su sljedećim fizičkim i pravnim osobama: Tonimiru Sokolu, Liljani Levanić, Članovima DVD-a Svibovec Podravski Marijanu Videcu, Davoru Majcenu, Ivanu Krobotu i Petru Zoboviću.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Izvor: Općina Sračinec

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje