Povežite se s nama

U fokusu

Ministar zna da dozvola za Brezje nije u redu, ali je ne želi ukinuti!?

Objavljeno:

- dana

Mihael Zmajlović prigodom Dana Geotehničkog fakulteta

Većina problema u Hrvatskoj zadnjih desetak godina nastala je, nažalost, zato što se struka nije poštivala i konzultirala, tako i ovaj slučaj, ustvrdio je ministar Mihael Zmajlović govoreći o problematici zbrinjavanja varaždinskog komunalnog otpada prigodom obilježavanja dana  Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode  u Brezju je interveniralo zato jer, kako je objasnio ministar, želi zaštititi građane i pomoći Gradu Varaždinu u rješavanju problema koji se godinama akumulirao.
-Ne želimo da se problem iz Varaždina preseli bilo gdje u Hrvatsku. To nećemo dopustiti. Želimo da Grad Varaždin ne snosi financijske posljedice onakve kakve ne bi trebao bilo kojim lošim ekološkim i financijskim rješenjima, naglasio je ministar te dodao da je će intervenirati  gdje god se to slično događa.

Međutim, nakon upita novinara, otvorilo se pitanje nije li iza lijepih želja zapravo još jedan primjer nepoštivanja struke, prvenstveno prave? Naime, MZOIP svoju nedavnu intervenciju u Brezju opravdava inspekcijskim rješenjem iz 2007. jer, kako tvrdi, uvjeti skladištenja otpada nisu ispunjeni, i to unatoč dozvoli temeljem koje je lani divlje odlagalište postalo legalno privremeno skladište baliranog otpada.  Međutim, prije manje od mjesec dana, točnije 27. studenog, upravo je MZOIP putem samostalne službe donijelo dokument u kojem stoji da su provjeravani tehničko-tehnološki uvjeti u Brezju nakon čega je utvrđeno da privremeno skladište „udovoljava uvjetima iz pravilnika o gospodarenju otpadom“!? Stoga je novinare zanimalo hoće li se riješiti ovo proturječje.

-Svi znaju kako je došlo do ovog problema. To nije nastalo u godinu ili dvije, već  je riječ o problemu starom osam godina. To je otpad koji je uskladišten na samoj livadi i sigurno da nema sve potrebne uvjete za odlaganje i to treba riješiti. A možemo samo ukoliko se angažira struka i poštuju pravila struke, odnosno kapaciteti koji za to imaju dozvolu,  odgovorio je Zmajlović.

Budući da je izbjegao izravan odgovor zašto njegovo ministarstvo izdaje dokument prema kojem privremeno skladište otpada u Brezju udovoljava propisanim uvjetima, a on istog tog dana na HTV-u javno govori da nije tako, Zmajlović je upitan hoće li poništiti dozvolu s obzirom na svoj stav o nizu manjkavosti privremenog skladišta u Brezju.

-Mislite li da će ukidanje dozvole biti rješenje? Rješenje je da se bale uklone i zbrinu u postrojenjima koje za to imaju dozvolu. Da recimo ukinemo dozvolu privremenom skladištu, što će se dogoditi drugi dan ujutro – ništa. I bale će i dalje biti tamo, ustvrdio je čelnik ministarstva.

Budući da je MZOIP svojedobno prijavilo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog nepoštivanja zakona vezanih uz odlagalište, Zmajlovićev je odgovor iznenadio dio novinara koji nisu mogli razumjeti da ministar ne shvaća da bi se ukidanjem sporne dozvole prije svega nestali zbunjujući i neobjašnjivo suprotstavljeni stavovi unutar samog ministarstva u vezi ozakonjenja skladišna otpada u Brezju. I ne samo to. Ukidanjem sporne dozvole konačno bi u Brezju zavladali zakoni i proradila pravna država, odnosno pravno stanje bi napokon bilo sukladno stvarnosti, a ne nečijim željama i prohtjevima. 

Međutim, od nerazumijevanja ovog proturječja, još više je iznenadio odgovor ministra na upit može li se interventnim postupanjem odvesti bale sa skladišta koje ne samo da ima dozvolu, nego se ta dozvola ne želi ukinuti jer inspekcija zaštite okoliša tvrdi da je zapravo u Brezju gotovo sve u redu!?
– Da, moguće je interventno odvesti otpad sa skladišta koje ima dozvolu, kratko je odgovorio Zmajlović.

Zbog glavinjanja oko varaždinskog otpada već traju sudski sporovi koje su pokrenuli njemački EON i slovensko Gorenje, a izgledni su i novi, pa je novinare zanimalo neće li zbog toga doći u pitanje najavljeno raspisivanje međunarodnog natječaja za trajno zbrinjavanje bala.

-Prisilnim izvršenjem inspekcijskog rješenja nestaje predmet tih natječaja. Ne bih to dalje komentirao jer je to u nadležnosti suda. Osnovni cilj je riješiti problem. Jedini način je da se to napravi putem treće osobe, da se raspiše natječaj i da se na zakonom dopušten način, poštujući sve ekološke standarde taj otpad zbrine u najkraćem moguće roku. To će trajati najmanje godinu dana, ali s time valja krenuti. osam godina se ništa nije dogodilo, rekao je ministar dodavši da upit varaždinskog Gradskog vijeća još nije ni došao pa ne može ga komentirati.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Čehokova lista: Hoće li Bosilj nakon Korza zatvoriti Stančić i Kapucinski trg?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisna lista dr. sci. Ivana Čehoka zbog mnogih upita i otvorenoga nezadovoljstva građana činjenicom da nisu mogli slobodno proći Korzom na dan otvorenja „Adventa u Varaždinu“, reagirala je priopćenjem.

U priopćenju ističu da se nikada u povijesti Varaždina nije dogodilo da gradonačelnik zabrani građanima slobodni pristup glavnome gradskom trgu – Korzu, čak ni u pogibelji i ratu!

– Ne ulazeći u odluku stožera da se za koncerte na otvorenom traži covid potvrda, to nikako ne može i  nije razlog da se zatvaraju cijeli trgovi, za to nema zakonskoga uporišta, osobito obavijest o takvoj odluci ne može potpisati Turistička zajednica grada. Kako je vidljivo na fotografiji, riječ je o koncertu na kojem je jedva bilo 400 ljudi, trg je ionako pregrađen adventskim kućicama i besmisleno je npr. građanima s malom djecom braniti pristup vlakiću na Korzu ili slobodnu šetnju, i to na adventskoj manifestaciji. Koncert se mogao ograditi i bez bilo kakve zabrane građanima da šeću Korzom.

Nakon što je uspio ono što nikom nikad nije palo ni na pamet – da obustavi od primjene odluku koju je Vijeće donijelo na njegov prijedlog, dakle svoj vlastiti akt, nakon što je zabranio da se na Vijeću raspravlja o kazalištu koje je upravo on izvrgnuo medijskom sramoćenju, nakon što je postavljao ljude bez natječaja na čelo gradskih ustanova i tvrtki, Bosilj je još jednom pokazao da mu je demokracija zadnja rupa na svirali. Tri dana nakon što je licemjerno tvrdio da razumije sve građane jer se „previše petljalo i stvoren je kaos“, zabranio je pristup običnim građanima koji uopće nisu ni znali da će Korzo biti zatvoreno zbog koncerta, dakle nešto što nema veze sa inače stavom građana o potvrdama – ističu i pitaju se koji je smisao adventskog ugođaja ako građani ne mogu slobodno šetati?

– Podsjećamo da gradska vlast troši kao pijani milijarder pa će na ovogodišnji „Advent u Varaždinu“ biti potrošeno oko milijun kuna, većinom iz proračuna grada i TZ Varaždin (dvostruko više nego 2019. kad je advent posjetilo najviše građana i gostiju), ali ne razmišlja o jednakosti i ravnopravnosti kao ni o pravu građana da slobodno šeću gradom. Pitamo se što je sljedeće: budući da je riječ o organiziranom okupljanju i da je najviše građana na Kapucinskom trgu ili subotom na Stančiću, hoće li Bosilj zatvoriti i Kapucinski trg ili Stančić?! Ne bismo se čudili – zaključuju.

Nastavite čitati

U fokusu

Batinić ne želi varaždinsko smeće u Jerovcu: Grad Ivanec i Ivkom pokreću spor na Upravnom sudu RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec, a danas je poručio da nastavlja s pravnom bitkom za interese građana i Grada Ivanca.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem (HDZ) odbilo je žalbu koju je Ivkom d.d. uputio na rješenje inspektora zaštite okoliša koji je ljetos naložio Ivkomu da na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu mora dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, čemu su se Grad Ivanec (kao većinski vlasnik ove tvrtke i vlasnik deponija Jerovec) i Ivkom d.d. usprotivili. Ministarstvo je time odredilo da Ivkom mora otvoriti rampu za otpad koji prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin, a to je, slovom i brojkom – 10.000 tona do kraja 2022. – poručuju iz Grada Ivanca.

Ovakvo rješenje resornog ministarstva dočekano je, kažu u Gradu Ivancu, s čuđenjem, ne samo od vodstva i pravnih službi Grada i Ivkoma, već odvjetničke struke upućene u ovu problematiku.

– U korist toga govore brojni dokumenti i pravne činjenice, a iz kojih je i laiku razvidno da nikad nije bila predviđena mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova u Jerovec. Najnovija izjava varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da se neće odustati od dovoženja varaždinskog otpada u Jerovec, koji su proteklih dana prenijeli i mediji, na građane Jerovca i okolice ponovno je izazvala efekt dolijevanja ulja na vatru – vijest da im se želi dovesti 10.000 tona varaždinskog smeća šokirala ih je. Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica – kažu u Gradu Ivancu.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje nastavak pravne bitke za interese građana i Grada Ivanca.

– Protiv rješenja Ćorićeva ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje