Povežite se s nama

U fokusu

Ministar zonu nazvao primjerom na koji se može ugledati i Vlada

Objavljeno:

- dana

Ministar Lovro Kuščević u Jalžabetu

Poduzetnička zona Jalžabet odličan je primjer proaktivnog pristupa općinskih vlasti potencijalnim investitorima. Zaključio je to ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević nakon svog posjeta Općini i Poslovnoj zoni Jalžabet, kojom su ga proveli načelnik Općine Mirko Magić i direktor zone Marijan Blažin

“Tako se radi. Nije dovoljno očekivati da će investitori doći samo na osnovu pukih informacija na papiru. Direktan pristup je ključ uspjeha”, L. Kuščević

Svoju je ocijenu ministar donio na osnovu činjenice da su nakon što je sve bilo zgotovljeno općinske vlasti zonu prezentirale direktno na brojnim sajmovima.

– Tako se radi. Nije dovoljno očekivati da će investitori doći samo na osnovu pukih informacija na papiru. Direktan pristup je ključ uspjeha, rekao je ministar koji se iznenadio kad je čuo kako je velika zona u Jalžabetu – čak 140 hektara.

– Infrastrukturno je opremljeno 100 hektara, rekao je direktor Marijan Blažin te dodao da je u samu zonu uloženo 40 milijuna kuna, što je deset puta više od inicijalnog općinskog proračuna.

Na mjestu sadašnje zone u prošlosti je bilo polje kukuruza i bio je nemali broj skeptika u vezi uspješnosti, tada buduće poslovne zone. ” Rijetko je tko vjerovao u projekt ali danas imamo europsku zonu s perpektivom”, Mirko Magić

Od polja kukuruza do 1000 zaposlenih

Na mjestu sadašnje zone u prošlosti je bilo polje kukuruza i bio je nemali broj skeptika u vezi uspješnosti, tada buduće poslovne zone.

– Rijetko je tko vjerovao u projekt ali danas imamo europsku zonu s perpektivom, rekao je načelnik Jalžabeta, Mirko Magić. To potkrepljuje činjenicom da se u zoni danas nalaze tri velike inozemne tvrtke, koje zapošljavaju tisuću radnika.

Tri ključa uspjeha: – Prvo i najvažnije je položaj. Dakle, odlična prometna povezanost, drugo je opremljenost i treće fleksibilnost lokalne uprave zbog koje se vrlo brzo i lako dolazi do potrebne dokumentacije

Tri ključa za uspjeh

Kako i zašto je zona Jalžabet od projekta na koji se gledalo sa sumnjom dostigla status jedne od najuspješnijih hrvatskih poslovnih zona sa sjajnom perspektivom, Marijan Blažin je rekao: – Prvo i najvažnije je položaj. Dakle, odlična prometna povezanost, drugo je opremljenost i treće fleksibilnost lokalne uprave zbog koje se vrlo brzo i lako dolazi do potrebne dokumentacije – naveo je Blažin. Upravo je to razlog što su investitori radije došli u Jalžabet gdje je četvorni metar u Zoni koštao 20 eura iako su u Slavoniji parcele mogli dobiti besplatno.

Ministar Lovro Kuščević najavio je spajanje katastra i gruntovnice – kao posao desetljeća, kako je rekao – čime bi se uvelike olakšalo investitorima pri realizaciji potrebnih dozvola.

– Na ovakav primjer proaktivne politike može se ugledati i hrvatska Vlada, zaključno je po obilasku zone rekao ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Lovro Kuščević.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje