Povežite se s nama

Život i društvo

Ministarstvo graditeljstva sufinancirat će važne projekte u sedam općina i jednom gradu

Objavljeno:

- dana

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin” u Novom Marofu 8. listopada dodijeljeni su ugovori o sufinanciranju projekata gradova i općina s područja Varaždinske županije namijenjeni poticanju razvoja komunalnog gospodarstva te ujednačavanju komunalnog standarda.

Riječ je osam projekata koje će Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine sufinancirati s iznosom većim od 1,1 milijun kuna, a ugovori su uručeni načelnicima Jalžabeta, Beretinca, Malog Bukovca, Klenovnika, Cestice, Ljubešćice i Svetog Đurđa te gradonačelniku Lepoglave.

Okupljene je pozdravio domaćin, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Sigurno da svakom načelniku i gradonačelniku svaka kuna dobro dođe. To su one potrebe u komunalu, od nerazvrstanih cesta, ulaganja u društvene domove, u rasvjetu i slično, komunalni projekti koji su potrebni i u koje mi investiramo. Veliko nam je zadovoljstvo što je Ministarstvo i ovoga puta uručilo ugovore našim kolegama načelnicima i gradonačelnicima koji su kroz bodovanje prošli na tim aktivnostima. To su hvalevrijedni novci, dobro će se iskoristiti i nadam se da će u Ministarstvu biti dovoljno sredstava i u narednim godinama, kako bismo se ponovo kao načelnici i gradonačelnici mogli prijaviti na te natječaje, biti uspješni i nastaviti s ulaganjem na području naših općina i gradova – rekao je Jenkač.

Ministarstvo će financirati sljedeće projekte: u Jalžabetu „Investicijsko održavanje zgrade društvene namjene – Općinska zgrada“ u iznosu od 126.000 kn, modernizaciju nerazvrstanih cesta na području grada Lepoglave u 2020. godini u iznosu od 168.000 kn, izgradnju i opremu dječjeg igrališta u naselju Črešnjevo u Općini Beretinec sa 159.600 kn, nabavu komunalnog stroja, priključaka i opreme za održavanje javno-prometnih i javnih zelenih površina u općini Mali Bukovec s 94.500 kn, rekonstrukciju nerazvrstane ceste u Klenovniku – Put Lipica – Blaški, u iznosu od 128.727 kn, rekonstrukciju nerazvrstanih cesta na području općine Cestica u iznosu od 168.000 kn, projekt gospodarske i socijalne revitalizacije kroz modernizaciju cestovne infrastrukture u iznosu 134.400 kn te modernizaciju nerazvrstane ceste i rekonstrukciju mrtvačnice u Svetom Đurđu te nabavu gospodarskog vozila s 168.000 kuna.

– Za sjeverne općine razvoj komunalnog gospodarstva je vrlo bitan. Svi načelnici bez obzira na političke opcije inzistiraju da im se osigura suport kod rješavanja ovakvih problema, koji za velike gradove nisu toliko bitni, ali za male općine, malih izvornih prihoda, život znače. Ovo je natječaj koji je raspisan na samom početku godine. Žao mi je što kroz rebalans nećemo moći, zbog ove COVID situacije, osigurati dodatna sredstva za dodatne ugovore. Ali je obećanje da ova mjera ide dalje. Osigurali smo i u sljedećoj proračunskoj godini 30-ak milijuna kuna – izjavio je ministar Horvat.

Podsjetimo, na Javni poziv Ministarstva do 7. ožujka 2020. godine kada je bio zadnji dan prijava, 397 jedinica lokalne samouprave dostavilo je svoje projektne prijedloge ukupne vrijednosti veće od 371 milijuna kuna. Za njihovu realizaciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja zatraženo je sufinanciranje od 120.2 milijuna kuna. Odlukom ministra u 2020. godini sufinancira se ukupno 191 projekata razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda za što je u državnom proračunu osigurano više od 26,6 milijuna kuna.

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje