Povežite se s nama

Kultura

Ministarstvo kulture najviše novca dalo za zaštitu dvorca Šaulovec

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine, odobrilo je novac iz “Programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2021. godini”.

Ministarstvo kulture i medija, zbog šteta uzrokovanih katastrofalnim potresima na pogođenim područjima u ožujku i prosincu 2020., ove godine nacionalna sredstva uložilo u provođenje hitnih mjera zaštite stradalih kulturnih dobara (evakuacije, podupiranja, hitne sanacije i drugo). Zbog toga će se ovim programima financirati samo hitni i nužni radovi u ostalim dijelovima Hrvatske.

– Pratit ćemo realizaciju svih projekata i reagirati po procjeni i potrebi bilo osiguravanjem dodatnih sredstva ili odgodom financiranja nerealiziranih radova za sljedeću godinu. Najavljujemo također da će zbog odgode odobrenja i realizacije sredstava za ovu godinu, natječaj za financiranje programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2022. godinu biti raspisan u prosincu 2021., kada će svi prijavitelji moći procijeniti koliko će se radova uspjeti realizirati ove godine – ističu iz navedenog ministarstva.

Provjerili smo što će se financirati u Varaždinskoj županiji. Radi se o 21 projektu, za koje je odobreno ukupno 2,15 milijuna kuna.

Najveći iznos od 250.000 kuna dobila je Varaždinska županija za uređenje dvorca Šaulovec, a Župa svetog Martina Biskupa iz Donje Voće dobila je od ministarstva 200.000 kuna za tamošnju crkvu sv. Martina. Za zaštitu varaždinske katedrale Varaždinska je biskupija također dobila 200.000 kuna.

Iznos od 150.000 kuna dodijeljen je Općini Vinica za Kuriju Patačić.

Po 100.000 ići će za crkvu svetog Lovre u Malom Lovrečanu, utvrdu Grebengrad kod Novog Marofa, Palaču Erdödy-Patačić u Varaždinu, varaždinsku Palaču Erdoedy-Oršić, zgradu Prve gimnazije Varaždin, crkvu sv. Vida i kuriju župnog dvora u Vidovcu, crkvu sv. Marije Magdalen u Viničnom te crkva sv. Trojstva u Visokom.

Opća bolnica Varaždin dobila je 80.000 kuna za dvorac Drašković u Klenovniku, a isto toliko Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj za crkvu sv. Georgija u Varaždinu.

Za zaštitu varaždinskog groblja Parkovi su dobili 70.000 kuna, a Ivica Brlek iznos od 63.000 kuna za kuriju Cerje Tužno te je ministrastvo dodijelilo 60.000 kuna Gradu Ludbregu za crkvu Srca Isusova u Aptiji.

Po 50.000 kuna dodijeljeno je za utvrdu Čanjevo, za gospodarski objekt – kukuružnjak u Bednji, spilju Vindiju u Donjoj Voći i Andrijinu kulu u Knegincu.

Kultura

U ponedjeljak u Galeriji HDLU otvorenje Godišnje skupne izložbe članova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 6. prosinca, u 18 sati održat će se otvorenje Godišnje skupne izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin pod nazivom „HDLU recent“.

– Čast nam je pozvati Vas u Galeriju HDLU nakon skoro točno šest godina od prve izložbe koja je otvorena 10. prosinca 2015. – poručili su iz HDLU-a Varaždin.

Ova izložba dodatno je posvećena građanima Varaždina povodom Dana grada.

Sudjeluju 22 autora s 40-ak radova, a oni su: Ljiljana Belavić Kliček, Branko Bobić, Dražen Eisenbeisser, Vladimir Gašparić Gapa, Sandra Horvat, Velimir Ivezić, Jasmina Jakopanec, Nedjeljko Klarić, Željko Lesar, Krunoslav Martinović, Valentina Meštrić, Jurica Mihinjač , Ivan Mladenović, Rajko Novak, Nenad Opačić, Dražen Pavlović, Davor Petak, Mateja Rusak, Damir Širola, Živko Toplak, Sunčanica Tuk i  Nedjeljko Krčar.

S obzirom na okolnosti, organizatori mole sve posjetitelje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Nastavite čitati

Kultura

U online obliku 37. izdanje “Međimurskih popevki”, na Smotri tucet izvođača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Od 1971. godine kad je održana originalna Smotra “Međimurske popevke” pa do danas, pedeset godina kasnije, za Smotru se prijavilo više od 2650 popijevki, dok ih je na samoj manifestaciji izvedeno više od 880.

Nažalost, i u ovoj godini velikog jubileja Smotra “Međimurske popevke” morala se održati online.

Snimka izvođača

– Budući da do zadnjeg trenutka nismo znali na koji će se način Smotra održati, pripremili smo se za obje varijante, tako da smo sve izvođače snimili u njihovim prostorima, a istovremeno smo se pripremali i za Smotru uživo.

Stručna komisija, koju su činili prof. emeritus Stjepan Hranjec, prof. Dragica Karolina Šimunković, prof. Branimir Magdalenić i prof. Miroslav Novak, izabrala je za ovogodišnju Smotru po jednu popijevku od svakog izvođača te će se oni prezentirati online, na Facebook stranici Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” Nedelišće, stranici Turističke zajednice Općine Nedelišće te putem medija – objašnjava predsjednica Organizacijskog odbora 37. Smotre “Međimurske popevke” Nedelišće 2021., Jasna Hajdinjak.

Dodaje da je iza svih još jedna izazovna godina te da nisu uspjeli u naumu da se dostojanstveno proslavi 50 godina Smotre.

– Unatoč tomu, uspjeli smo u tome da se i u ovoliko teškim uvjetima, posebno za sve kulturne amatere, “Popevka” ipak održi. Hvala svima vama koji se trudite da međimurska popevka i dalje živi tako što je prenosite mlađim generacijama! – poručuje predsjednica Odbora.

Treća obljetnica

Smotra je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Međimurske županije, Općine Nedelišće, HDS-a ZAMP i Turističke zajednice Općine Nedelišće. Međimurska popevka kao oblik nematerijalne kulturne baštine od 2013. godine nalaze se na Listi nematerijalnih dobara Republike Hrvatske, dok je 28. studenoga 2018. godine ušla i na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izvođači i izabrane popevke ovogodišnje Smotre

Matica umirovljenika Međimurske županije podružnica Nedelišće – Katica Ceilinger – “Dok sam snočka išla dimo”

KUD “Mura” Mursko Središće – Renata Kramar – “Čuješ golob, čuješ”

KUD Goričan – ženska pjevačka skupina – “Vu pol noći dimo dojdem”

MKUD “Ivan Car” Ljubljana – mješovita pjevačka skupina “Fijolice” – “Međimurje, kak si lepo”

KUU Zasadbreg – ženska pjevačka skupina “Zasančice” – “Sveti Juraj kres naloži”

KUD Mačkovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Z zemlje mi je zišla”

KUD Žiškovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Katica, Katica”

UŽ Sivica – ženska pjevačka skupina & tamburaši i tamburašice “Dražen Kovač Draš” – “Mlinar f krčmi pije”

KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” – ženska pjevačka skupina – “Protuletno drago vreme”

KUD Šandorovec & Ivan Mađarić i TS KUD-a – “Ja se šečem gori doli po polju”

KUD Domašinec & Cecilija Merkač Hudopisk – “Glovica me razbolela”

KUU “Seljačka sloga” Nedelišće – muška pjevačka skupina – “Od Središča do Podturna”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje