Povežite se s nama

Međimurje

Ministarstvo nastavlja s programom stipendiranja učeničkih kadrova u ugostiteljstvu i turizmu

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo turizma će u školskoj godini 2018./2019. nastavkom programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu sufinancirati nove učenike i studente koji se odluče obrazovati za ugostiteljsko-turistička zanimanja.

– Zanimanje za spomenuti program kontinuirano raste tijekom proteklih nekoliko godina, a od 2008. godine, otkad Ministarstvo turizma provodi ovaj program u suradnji s partnerima, potpisani su ugovori o stipendiranju s 1370 učenika i studenata temeljem kojih je dosad ukupno isplaćeno više od 10,7 milijuna kuna – ističu u Ministarstvu turizma.

– Ključ uspjeha u hrvatskom turizmu definitivno je svaki djelatnik u turizmu i ugostiteljstvu koji predanim radom, znanjem, vještinama i kompetencijama doprinosi kvaliteti ponude hrvatskog turizma. Kroz program stipendija cilj nam je pružiti financijsku i moralnu potporu onima koji tek ulaze u svijet turizma i ugostiteljstva te kroz suradnju s gospodarstvenicima pomoći u popularizaciji ovih zanimanja i pravovremenom usmjeravanju k zanimanju. Ovim programom isto tako osiguravamo i podizanje kvalitete stručne prakse te zapošljavanje nakon završenog obrazovanja, što doprinosi i povećanju ukupne zaposlenosti.

1200 kuna maksimalni je iznos stipendije, i to od 1. rujna 2018. do 30. lipnja 2019. godine. Javni poziv za ovaj program je otvoren 60 dana, sve do 7. studenoga.

Program stipendija jedna je od mjera nošenja s izazovom potreba tržišta rada u našem sektoru koja će dodatno biti osnažena kroz 500 milijuna kuna vrijedan projekt Centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, koji će osigurati moderan pristup strukovnom obrazovanju i cjeloživotnom učenju u turizmu – izjavio je ministar turizma Gari Cappelli prilikom najave javnog poziva.

Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s poduzećima, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama i županijskim obrtničkim komorama na način da svaki dionik financijski sudjeluje s 50 posto. Temeljem navedenog programa stipendisti imaju pravo na maksimalno 1200 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna 2018. do 30. lipnja 2019. godine. Javni poziv za ovaj program je otvoren 60 dana, sve do 7. studenoga, a dodatne informacije mogu se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva turizma.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati