Povežite se s nama

Život i društvo

Ministarstvo potvrdilo: ponovno počinje energetska obnova kuća te stambenih i javnih zgrada

Objavljeno:

- dana

Brojni građani, ali i gradovi, općine i druge javne institucije imaju pripremljenu dokumentaciju za energetsku obnovu kuća i zgrada, a iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine potvrdili su nam da planiraju nove pozive.

No, uvjete će utvrditi naknadno, pa još nije sigurno hoće li sva dokumentacija koju su građani i institucije pripremili biti valjana. Treba napomenuti i da dokumentacija nije jeftina, kako za institucije, tako i za privatne osobe.

Primjera radi, to je trošak od najmanje 2500 kuna po kućanstvu, a dokumentaciju nije bilo lako prikupiti.

Podsjetimo, početkom rujna prošle godine objavljen je poziv za obnovu kuća, ali interes je bio puno veći nego što je bilo osiguranih sredstava. Stoga je Vlada u srpnju ove godine donijela odluku da će osigurati još sredstava.

Podsjetimo i da je sustav potpuno zakazao. Stranica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pala je u trenutku kad su počele prijave.

Nije čak trebalo ni pogađati koliki će biti interes jer su svi ti ljudi dokumentaciju već prebacili u online sustav Fonda. Stoga su brojni građani apelirali da se tako nešto više ne ponovi, kao i da na drugi poziv mogu predati istu dokumentaciju kako se ne bi stvarao dodatni trošak.

– Vlada je 16. srpnja donijela Odluku o produžetku financiranja u 2021. godini provedbe Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine s detaljnim planom za razdoblje do kraja 2020. godine kojom se produljuje rok za ostvarivanje prava na sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća do 31. prosinca 2021. godine. Tom se odlukom osigurava kontinuitet energetske obnove i prije donošenja novog Programa obnove za obiteljske kuće, koji će obuhvatiti razdoblje do 2030. godine – priopćili su iz Ministarstva.

Odlukom Vlade osigurana su sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 400 milijuna kuna tijekom 2021. i 2022. godine. Tako je 300 milijuna kuna namijenjeno sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu, na cijelom teritoriju RH, te još 100 milijuna kuna za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća oštećenih u potresu, nakon provedbe konstrukcijske obnove i/ili nakon popravaka nekonstrukcijskih elemenata, odnosno usporedno s istim.

Energetska obnova obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu sufinancirat će se stopom od 60 % prihvatljivih troškova sukladno Programu, dok će se energetska obnova obiteljskih kuća oštećenih u potresu sufinancirati stopom od 80 % prihvatljivih troškova, u cilju osiguravanja jednakih uvjeta sufinanciranja konstruktivne i energetske obnove te poticanja građana, vlasnika obiteljskih kuća, na sveobuhvatnu obnovu.

Javni poziv za građane raspisat će i provesti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u III. kvartalu ove godine. Tekst Javnog poziva, svi pripadajući obrasci, kao i potrebni uvjeti za prijavu bit će objavljeni na mrežnoj stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U tijeku je i izrada novog Nacrta Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje 2021. – 2030. s planiranim rokom donošenja do kraja 2021. godine.

Korona i potres “pojeli” sredstva za energetsku obnovu zgrada

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine planiralo je objavu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova višestambenih zgrada” u I. kvartalu 2020. godine. U međuvremenu su nastupile posebne okolnosti u zemlji, izazvane epidemijom bolesti COVID-19 te snažnim potresom koji je pogodio Zagreb i okolicu, koje su uzrokovale velike gospodarske i socijalne štete te time utjecale i na tijek pripreme Poziva, kažu u Ministarstvu. Sredstva su stoga preusmjerena na sektore zdravstva i poduzetništva.

U tijeku je izrada, odnosno usuglašavanje s Europskom komisijom oko programskih dokumenata za korištenje EU sredstava u idućem razdoblju, te u ovom trenutku datum objave novih poziva za energetsku obnovu višestambenih, kao i zgrada javnog sektora, a posebno uvjeti istih, nisu poznati.  – Prilikom pripreme budućih poziva svakako ćemo uzeti u obzir činjenicu da su neki potencijalni prijavitelji već pripremili projektnu dokumentaciju, sve u skladu s važećim zakonodavnim okvirom – kažu u Ministarstvu.

Sufinanciranje do 60 %

Iznosom do 60 % bespovratnih sredstava građanima se sufinanciralo povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora: energetska obnova vanjskog zida, stropa, poda i krova (sva potrebna oprema i radovi vezani uz povećanje toplinske zaštite, uključujući npr. hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i drugo – detalji se propisuju u Javnom pozivu); zamjena stolarije ovojnice grijanog prostora novom te cjelovita energetska obnova, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sustava za korištenje OIE (sustavi sa sunčanim toplinskim pretvaračima, sustavi na drvnu sječku/pelete, dizalice topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda i fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju).

Građanima koji su u opasnosti od energetskog siromaštva predviđene mjere energetske obnove i trošak energetskih certifikatora bili su u potpunosti financirani od strane Fonda.

Život i društvo

Ukusni vrganji s jajima na humanitarnoj Vrganjijadi na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary Club Varaždin Jug u subotu, 23. listopada, od 8 do 12 sati na varaždinskom placu organizirat će sada već tradicionalnu dobrotvornu akciju Vrganjijadu, u sklopu koje će se, uz glazbu i prigodnu čašu vina ili soka, građanima nuditi vrganji s jajima.

Obroke će pripremati kuhari restorana August predvođeni chefom Goranom Jelušićem, a u organizaciji će sudjelovati i Udruga kuhara Varaždinske županije te Gradska tržnica Varaždin, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Rotary Club Varaždin je udruga koja svojim aktivnostima podupire brojne projekte razvoja lokalne zajednice, izvrsnost kod učenika i studenata te brojne humanitarne projekte. Tako će i u subotu građani moći dati podršku dobrotvornim aktivnostima kluba kroz preporučenu minimalnu donaciju od 15 kuna za obrok i piće.

Inače, novcem prikupljenim od Vrganjijade sudjelovalo se u nabavi, primjerice, opreme i stipendija za učenike osnovnih škola na području Grada Varaždina, nabavi neonatoloških krevetića za Odjel pedijatrije OB Varaždin, odnosno za recentno opremanje senzornog parka za Centar “Tomislav Špoljar” instalacijom ljuljačke za djecu s invaliditetom, a planira se i nastavak opremanja navedenog parka.

Dodajmo da je Rotary Club Varaždin Jug u pandemiji sudjelovao i u projektu opremanja bolnica diljem Hrvatske termovizijskim kamerama te nabavci zaštitne opreme za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Varaždina.

Ove godine finaliziran je i trogodišnji  projekt podrške izvrsnosti i razvoja lokalne zajednice – STEM LAB –u suradnji s drugim varaždinskim rotarijanskim klubovima (RC Varaždin i RC Varaždin 1181)  i u sklopu kojeg je opremljen laboratorij za STEM područje, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Sredstva za nabavu opreme vrijedne 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor – Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“.

S drugim varaždinskim klubovima sudjelovali su i u zajedničkom međunarodnom projektu Kanya’s Chance u kojem mladi liječnici rade na poboljšanju pristupa higijenskih proizvoda ženama u zemljama u razvoju, a na međunarodnoj razini kontinuirano uplaćujemo značajna sredstva u fond za suzbijanje i eradikaciju dječje paralize u svijetu, što je inicijativa po kojoj su rotarijanci inicijalno i poznati.

Nakon razornog potresa jačine 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu aktivno su se uključili i značajnim financijskim sredstvima sudjelovali u projektima sanacije i razvoja tog područja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počela rekonstrukcija vinogradarske kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Vidovec

U naselju Tužno krenuli su radovi na prvoj fazi rekonstrukcije vinogradarske kuće za koje je proveden otvoreni postupak javne nabave i izabran je izvođač radova.

Ukupna vrijednost radova prve faze rekonstrukcije iznosi 957.847,23 kuna. Za provedbu projekta „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća – I. faza“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Općini Vidovec 450.000 kuna bespovratnih sredstava, dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna.

Podsjetimo, projekt se odnosi na rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina. Po završetku svih faza rekonstrukcije, etno kuća će u gornjem dijelu imati trajni postav etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje