Povežite se s nama

U fokusu

Ministarstvo: Velik dio prihoda ide na plaćanje velikog broja radnika!

Objavljeno:

- dana

Specijalna bolnica Varaždinske toplice

Nakon što je isplata plaće zaposlenicima bila upitna mjesecima, a poslovanje se ovoga mjeseca napokon stabiliziralo, pred Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, važni su dani.

Varaždinska županija je prošli tjedan pokrenula postupak javne nabave za izradu razvojnog plana Specijalne bolnice. Procijenjena vrijednost iznosi 1,5 milijuna kuna, a rok za dostavu ponuda je 14. ožujka. Na temelju tog dokumenta, čiji se dovršetak može očekivati krajem ove godine, bit će moguće raspisati natječaj za traženje strateškog partnera za obnovu hotela Minerva i gradnju potpuno novog, luksuznog hotela. Dokument će biti i temelj za povlačenje novca iz EU fondova.
Župan Predrag Štromar je prije dva tjedna ustvrdio da očekuje da će sanacija topličke bolnice biti dovršena do kraja ove godine, nakon čega bi Vlada osnivačka prava vratila Županiji, čime bi mogla početi realizacija projekata koji se pripremaju već desetak godina.

Čeka se mišljenje

Međutim, u Ministarstvu zdravlja imaju drugačije planove: oni bi zadržali zdravstvene djelatnosti i sanirali ih, a Županiji vratili turističko-ugostiteljske djelatnosti!
– Sanacijska uprava je utvrdila da turističko-ugostiteljska djelatnost generira velike gubitke, zapošljava velik dio radnika bolnice, a hotel Minervu je potrebno obnavljati. Smatraju da bi se novac za sanaciju trebao potrošiti na sanaciju zdravstvenih ustanova u dijelu njihove primarne, zdravstvene djelatnosti.

Sanacijski upravitelj Mihalić: Treba naći model kojim će se izbjeći stvaranje dva gubitaša

Predloženo je da se dio nezdravstvenih djelatnosti izdvoji od zdravstvenih te, ako to bude moguće, vrati Županiji na upravljanje. Ako i kada Varaždinska županija iznađe načina da razvije turističko-ugostiteljsku djelatnost, koja je usko povezana s onom zdravstvenom, i od jedne i od druge u budućnosti možemo očekivati puno – istaknuli su.
O tome je li moguće izdvajati djelatnosti u trenutku dok traje proces sanacije, mišljenje treba dati Koordinacijsko tijelo za praćenje provedbe sanacije zdravstvenih ustanova.

VIŠAK: Specijalna bolnica Varaždinske Toplice je 2012. godine ostvarila milijun kuna viška prihoda.

Dok se to mišljenje čeka, u Ministarstvu dvojbi nemaju kad je u pitanju broj zaposlenih. Toplička bolnica ima 702 djelatnika, od čega 451 medicinskih i nemedicinskih koji direktno rade u zdravstvenoj djelatnosti. Preostali djelatnici, njih 145 zaposleno je u hotelu Minerva i turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, a 106 na održavanju i u stručnim službama. U Ministarstvu smatraju da je to previše, posebno zato što je isplata plaća bila upitna mjesecima. – Velik dio prihoda odlazi na financiranje velikog broja radnika i za turističko-ugostiteljsku djelatnost – istaknuli su.
Naveli su da je bolnica kontinuirano produžavala kratkoročne kredite koje je koristila za tekuću likvidnost iako se to kosi s pravilima koja vrijede za proračunske korisnike. – Daljnje zaduživanje nije bilo moguće. Koordinacijsko tijelo više je puta raspravljalo o problemima isplate plaća te iznašlo načina za premošćivanje problema likvidnosti – naveli su u pisanom odgovoru i istaknuli da bi provođenje prijedloga programa sanacije i njegovih dopuna trebalo dovesti do uravnoteživanja poslovanja.

Teško poslovati

Sanacijski upravitelj Damir Mihalić napomenuo je da su kredit bili prisiljeni uzeti.
– Uzeli smo 11 milijuna kuna kredita za održavanje likvidnosti, od čega smo sedam milijuna kuna uz pomoć Ministarstva zdravlja riješili ovaj mjesec. Ostala su četiri milijuna kuna i na tragu smo toga da se Bolnica sanira – rekao je Mihalić.

MANJAK: Specijalna bolnica Varaždinske Toplice je 2013. godine, u kojoj je započeo proces sanacije, ostvarila sedam milijuna kuna manjka.

Specijalna bolnica je 2012. završila s viškom prihoda od 1,2 milijuna kuna, dok su 2103., godinu u kojoj je počeo proces sanacije, završili sa sedam milijuna kuna minusa! HZZO im je, kao i svim ostalim hrvatskim bolnicama, smanjio mjesečni limit, što je i jedan od glavnih uzroka takvog financijskog rezultata. Drugi problem je što su zbog krize, ali i jake konkurencije, izgubili dio prihoda s tržišta.
– Činjenica je da u hotel Minerva nitko nije ulagao godinama i da smo goste izgubili otvaranjem toplica Sveti Martin, Jezerčice… Nama su ostali samo gosti koji dolaze na rehabilitaciju – upozorava Mihalić.

Za gradnju hotela interes iz arapskih zemalja, ali i iz EU

Ističe ono što je svima jasno: ulaganja u hotel Minerva, kao i u bolnicu, nužna su. – Potrebno je naći modele kojima će se izbjeći stvaranje dva subjekta gubitaša – ustvrdio je.
Ni za župana Štromara dvojbi nema. – Vladu smo pozvali na sanaciju topličke bolnice zato što Županija sama nije mogla sanirati gubitke. Zato se nadamo da će Ministarstvo sanirati bolnicu sa svim djelatnostima i nakon toga nam je vratiti na upravljanje kako bismo nastavili s realizacijom projekata koji jedini jamče razvoj turističkih, ali i zdravstvenih djelatnosti – zaključio je Štromar.

Luksuzni hotel i nova bolnica

Do kraja ove godine trebala bi biti gotova, odnosno u izradi je dokumentacija na temelju koje bi u Varaždinskim Toplicama bila pokrenuta gradnja novog, luksuznog hotela i nove bolnice. Spinalni centar – novu bolnicu za liječenje bolesti i ozljeda kralježnice za pacijente iz cijele Hrvatske graditi bi trebalo Ministarstvo zdravlja.
– Ministarstvu je lani odobrena projektna aplikacija pod nazivom Rekonstrukcija i konstrukcija zdravstvenih ustanova, prijavljena u sklopu programa WBIF, kojom je predviđena i izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Spinalnog centra u Bolnici Varaždinske Toplice. Nažalost, do današnjeg dana nije započela izrada dokumentacije zbog kašnjenja međunarodnih financijskih institucija s potpisivanjem provedbenih sporazuma, koji su temelj za sklapanje sporazuma između RH i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) – odgovorili su iz Ministarstva u četvrtak. Početkom ožujka očekuju potpisivanje Implementation Agreementa, a nakon toga i Contribution Agreementa, na temelju čega će biti angažirana konzultantska tvrtka koja bi u drugoj polovici godine trebala započeti s izradom projektno-tehničke dokumentacije.

S druge strane, Varaždinska županija je prošli tjedan pokrenula postupak javne nabave za izradu razvojnog plana Specijalne bolnice, dokumenta na temelju kojeg bi se raspisao natječaj za strateškog partnera za gradnju novog hotela Jupiter, ali i rekonstrukciju hotela Minerva. – Za ulaganje imamo dvije ozbiljne ponude – rekao nam je župan Predrag Štromar, koji je potvrdio da je jedna iz arapskih zemalja, a druga iz EU.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Alarmantno: Uzgajivačima krava muzara mlijeko postaje bezvrijedna roba!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uzgajivačima muznih krava mlijeko definitivno postaje bezvrijedna roba u odnosu na ratarstvo. Naime, rast cijena stočne hrane još lani je prouzročio stagnaciju i pad proizvodnje mlijeka, kao i broja isporučitelja.

Da je ekonomska uspješnost uzgoja mliječnih pasmina goveda Sizifov posao za malobrojne preostale farmere, za Regionalni tjednik potvrdio je Stjepan Bistrović. Štoviše, od vlasnika jedne od najmodernijih hrvatskih farmi, na kojoj krave muzu i hrane roboti, doznajemo da ni najnoviji potezi Vlade neće utjecati na proizvodnju mlijeka.

Nedostatne potpore

– U odnosu na prošlu godinu, cijene kukuruza u zrnu porasle su sa 70 do 90 lipa na čak 1,70 kuna za kilogram. Slično je i s ječmom, plaćali smo ga 0,80 lipa po kilogramu, a tržišna cijena mu je ove godine narasla na 1,40 kuna. Uzgajivačima mlijeko zapravo postaje bezvrijedna roba u odnosu na ratarstvo. Naime, prosječna cijena litre mlijeka sada iznosi 2,60 kuna za litru, i to sa svim dodacima koje mogu ostvariti veliki i mali proizvođači – ističe Bistrović.

Osvrćući se na nove Vladine potpore i povećanje postojećih u okviru Programa ruralnog razvoja, koje obuhvaćaju povećanje alokacije za preradu, kao i posljednju financijsku pomoć sektoru stočarstva (koja sada premašuje 200 milijuna kuna), objasnio je da sve to nema puno efekta u stvarnosti.

– Ovih dana napravio sam okvirni izračun na bazi 80 hektara zemljišta, koliko nama treba za ishranu krava. Pritom još moram kupiti smjesu (koncentrat) i to odbiti od zarade. Nužno je ukalkulirati i radnu snagu od najmanje četiriju zaposlenika na polju i farmi. Računica nije potpuna ako se u obzir ne uzme ulaganje u 80 ha poljoprivrednog zemljišta, koja su, srećom, podjednaka. No treba znati da farma za 70 krava i 60 komada podmlatka s junicama za remont stada stoji 9,5 milijuna kuna! Sve to morate odbiti od bruto zarade, s tim da još postoje troškovi održavanje farme te oni koji se odnose na usluge veterinara, potrošnju struje, vode i drugi. Da zaključim, i tih 200 milijuna kuna, kada bude podijeljeno, odnosno ako naše gospodarstvo dobije 30.000 kuna, bit će to samo kap manje u moru briga – rezolutan je Bistrović.

Spomenimo i da je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u četvrtak, 25. studenoga, donijela Program potpore za uređenje sabirališta mlijeka, za koji su u 2022. godini osigurana svega 2 milijuna kuna u okviru državnog proračuna.

– Ako netko smatra da je to nekakav veliki novac, u krivu je. Ja sam se odavno maknuo iz strukovnih udruga jer to zahtijeva iznimno osobno angažiranje. Nemoguće je sakriti da su ozbiljni farmeri postali ravnodušni i da u sve većem broju odustaju od proizvodnje. Primjerice, u Općini Cestica bilo nas je četvero, a sada sam jedini komercijalni proizvođač mlijeka. Spomenute potpore sigurno će pojedinim farmerima omogućiti da koliko-toliko urede sabiralište mlijeka, no njihov broj stalno varira i drastično se smanjuje broj otkupnih mjesta. Nažalost, mladi nemaju interes za proizvodnju, osim u slučaju kada je to obiteljska tradicija. Računice za to trenutačno nema zbog već spomenutih enormno visokih cijena koncentrata i žitarica – veli naš sugovornik, od kojeg doznajemo da robotizacija farmi ima dobru i lošu stranu.

Iz njegova iskustva može se iščitati da robotizacija pomaže kada treba nadoknaditi radnu snagu, ali istovremeno čovjek postaje rob modernojtehnici.

Agrarna politika

– Kad se noću upali alarm ili dojava, morate odmah reagirati i pristupiti popravku. U protivnom nastaje zagušenje kada krave idu na automatsku mužnju. Na takvim farmama je 24-satno dežurstvo imperativ te smo imali slučajeve kada je trebalo reagirati tri puta dnevno. Farmeri su izloženi konstantnom stresu zbog održavanja robota i otklanjanja softverskih i inih grešaka. Robotizacija nije za “stare ljude”, već prvenstveno za mlađe generacije uzgajivača – naglašava ovaj iskusni farmer i dodaje:

– Sama robotizacija neće povećati količinu proizvodnje mlijeka ni zaustaviti silazni trend sve dok se ne promijene pristup proizvodnji i agrarna politika – zaključio je Stjepan Bistrović.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po svojoj mjeri u Varaždinskoj ili Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada. Portal za zapošljavanje donosi top 10 poslovnih ponuda, nepropustite priliku i prijavite se! Sretno!

KTC d.d. zapošljava skladištara (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimajud od 10.12. Poželjno je da kandidat ima položen tečaj za viljuškaristu no nije uvjet za posao. Prijavite se brzo i jednostavno putem linka.

HSG Kariera d.o.o. traži održivača (m/ž) postrojenja u Čakovcu. Prijave se zaprimaju do 31.12.2021. Poslodavac za rad treba 6 osoba koje će biti spremne na rad u smjenama te je poželjno da imaju radno iskustvo na sličnim poslovima. Više informacija o natječaju i podatke za prijavu potražite ovdje.

MASSIVE PANELS d.o.o. zapošljava administratora (m/ž) u odjelu nabave. Mjesto rada je Veliki Bukovec, a rok za prijavu je 01.01.2022. Posao zahtijeva dnevnu komunikaciju s novim i postojećim dobavljačima. Kako se prijaviti saznajte na linku.

MEEL USLUGE d.o.o. zapošljava pizza majstora (m/ž) u restoranu Palatin u Varaždinu. Rok za prijavu je 20.12.2021. Posao obuhvaća pripremu tijesta za pizzu i krušne peći te pečenje pizze. Podatke za prijavu pronađite na linku.

Mamut Fortis d.o.o. / Arena traži operatera – blagajnika (m/ž) u automat klubu za igre na sreću. Mjesto rada je Novi Marof , a rok za prijavu je 20.12.2021. Novozaposleni će biti zadužen za vrženje uplate i isplate novca, komunikaciju s gostima kluba te rad s automatima za igre na sreću. Prijavite se ovdje.

KTC d.d. traži prodavača (m/ž) u Jalžabetu. Rok za prijavu je 09.12.2021. Kandidat mora imati završenu srednju stručnu spremu i radno iskustvo. Prijave se zaprimaju putem linka.

OLD START j.d.o.o. zapošljava autolimara (m/ž). Mjesto rada je Mala Stubica. Prijaviti se možete do 14.12.2021. Radno mjesto zahtijeva obavljanje autolimarskih poslova i ostalih pomoćnih poslova. Informacije za prijavu pronađite ovdje.

Ustanova za zdravstvenu njegu u kući KANCIJAN traži medicinsku sestru / prvostupnika sestrinstva (m/ž). Poslodavac daje mogućnost financiranja studija sestrinstva, stimulativna primanja, radno vrijeme u jednoj smjeni te povremeni rad subotom uz slobodne praznike, blagdane i nedjelje. Posao se obavlja u kući bolesnika na području grada Varaždina i bliže okolice, a rok za prijavu je 10.12.2021. Više informacija i podatke za prijavu pogledajte ovdje.

K & S d.o.o. zapošljava poslovođu (m/ž) u metalskoj proizvodnji. Mjesto rada je Varaždin, a rok za prijavu je 06.12.2021. Poslodavac traži odgovornog radnika sa završenom srednjom, višom ili visokom strunom spremom te uz to mora imati 3 godine radnog iskustva. Kako se prijaviti pogledajte na linku.

Camaloon zapošljava content writer for UK market (m/f). Posao se obavlja iz udobnosti vlastitog doma. Od kandidata se očekuje priprema dobro strukturiranih skica sa smjernicama SEO-a pomoću sustava za upravljanje sadržajem, lektoriranje i uređivanje objava na blogu  te koordinacija s marketinškim i dizajnerskim timom. Prijave traju do 11.12.2021. i zaprimaju se putem linka.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje