Povežite se s nama

U fokusu

Ministrica kulture demantirala da je obećala gradonačelniku Čehoku pet milijuna kuna iz Ministarstva za opremanje Knjižnice na Korzu

Objavljeno:

- dana

Obuljen Koržinek o Knjižnici

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nije sigurna koliko će njezino Ministarstvo dati novaca za smještaj Gradske knjižnice Varaždin u bivšu Varteksovu robnu kuću.

Uoči izglasavanja kupovine nekretnine za koju će se Grad morati kreditno zadužiti jedan od argumenata zagovornika je bilo pet milijuna kuna, koliko je ministrica navodno obećala gradonačelniku Čehoku dok su se susreli u Zagrebu, a u koji je on tada došao po sasvim drugom poslu.

Ivan Čehok je taj susret i navodno obećanje o pet milijuna kuna spomenuo vijećnicima uoči izglasavanja kupovine. Gradonačelnik je, štoviše, rekao kako niti sam ne bi  siguran je li kupovina dobra ideja ili ne, ali je presudilo pet milijuna obećanih kuna.

Ministrica se sjeća drukčije

Ministrica se baš i ne sjeća da je tom prilikom spomenuta bilo kakva brojka. Ona je potvrdila obećanu pomoć.

– Izgradnja i opremanje knjižnica u Hrvatskoj je prioritet Ministarstva. Gradonačelnik Čehok i ja smo razgovarali kad se pojavila mogućnost kupnje. Znamo da grad Varaždin treba primjereni prostor za Knjižnicu, Grad je procijenio da je to odabrana lokacija najbolje rješenje i da će ulaganja u obnovu i prilagodbu biti relativno jeftino. Budući da Ministarstvo kulture redovno sudjeluje u opremanju knjižnica tako ćemo pomoći i Varaždinu – rekla je ministrica i dodala:

–  O točnim iznosima ćemo govoriti za tri do četiri tjedna, nakon objave rezultate natječaja za 2018. Godinu. Tek tad ćemo znati koliko možemo izdvojiti.

Inače, nakon što su zagovornici kupovine bivše Varteksove robne kuće i preseljenja knjižnice u tu zgradu spominjali 15 milijuna kuna potrebnih za kupovinu zgrade i kamate pa onda i pet milijuna kuna od Ministarstva, vijećnik Patafta je tražio da se sve točno unese u zapisnik kako bi se kasnije vidjelo je su li brojke prezentirane vijećnicima bile točne.

Sudeći prema izjavi ministrice neke bi se brojke mogle pokazati i prenapuhanima.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!