Povežite se s nama

U fokusu

Ministrica kulture demantirala da je obećala gradonačelniku Čehoku pet milijuna kuna iz Ministarstva za opremanje Knjižnice na Korzu

Objavljeno:

- dana

Obuljen Koržinek o Knjižnici

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nije sigurna koliko će njezino Ministarstvo dati novaca za smještaj Gradske knjižnice Varaždin u bivšu Varteksovu robnu kuću.

Uoči izglasavanja kupovine nekretnine za koju će se Grad morati kreditno zadužiti jedan od argumenata zagovornika je bilo pet milijuna kuna, koliko je ministrica navodno obećala gradonačelniku Čehoku dok su se susreli u Zagrebu, a u koji je on tada došao po sasvim drugom poslu.

Ivan Čehok je taj susret i navodno obećanje o pet milijuna kuna spomenuo vijećnicima uoči izglasavanja kupovine. Gradonačelnik je, štoviše, rekao kako niti sam ne bi  siguran je li kupovina dobra ideja ili ne, ali je presudilo pet milijuna obećanih kuna.

Ministrica se sjeća drukčije

Ministrica se baš i ne sjeća da je tom prilikom spomenuta bilo kakva brojka. Ona je potvrdila obećanu pomoć.

– Izgradnja i opremanje knjižnica u Hrvatskoj je prioritet Ministarstva. Gradonačelnik Čehok i ja smo razgovarali kad se pojavila mogućnost kupnje. Znamo da grad Varaždin treba primjereni prostor za Knjižnicu, Grad je procijenio da je to odabrana lokacija najbolje rješenje i da će ulaganja u obnovu i prilagodbu biti relativno jeftino. Budući da Ministarstvo kulture redovno sudjeluje u opremanju knjižnica tako ćemo pomoći i Varaždinu – rekla je ministrica i dodala:

–  O točnim iznosima ćemo govoriti za tri do četiri tjedna, nakon objave rezultate natječaja za 2018. Godinu. Tek tad ćemo znati koliko možemo izdvojiti.

Inače, nakon što su zagovornici kupovine bivše Varteksove robne kuće i preseljenja knjižnice u tu zgradu spominjali 15 milijuna kuna potrebnih za kupovinu zgrade i kamate pa onda i pet milijuna kuna od Ministarstva, vijećnik Patafta je tražio da se sve točno unese u zapisnik kako bi se kasnije vidjelo je su li brojke prezentirane vijećnicima bile točne.

Sudeći prema izjavi ministrice neke bi se brojke mogle pokazati i prenapuhanima.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje