Povežite se s nama

U fokusu

Divjak: Problema s uvođenjem informatike u škole u Varaždinskoj županiji neće biti

Objavljeno:

- dana

MINISTRICA U VARAŽDINU

– Varaždinska županija prednjači po opremljenosti škola, a ako pogledate postotke, koliko djece bira izborno informatiku u školama, Varaždinska županija je u samom vrhu.

S obzirom na to, vjerujem da problema s uvođenjem informatike u škole u idućoj školskoj godini u ovoj županiji neće biti – ustvrdila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja danas u Varaždinu, gdje je sudjelovala na otvorenju konferencije o informacijskoj sigurnosti 7. FSec koju organizira FOI.

Informatikom u školama i do dovoljno IT stručnjaka

O uvođenju informatike od iduće godine kao obaveznog predmeta u pete i šeste razrede osnovnih škola u idućoj školskoj godini ministrica Divjak govorila je dan nakon što je u Zagrebu predstavljen projekt PROMikro, kojim će se učenicima šestih razreda nabavkom mikroračunala omogućiti mogućnost programiranja u školama.  

Ministarstvo osigurava dodatna sredstva za škole čija je informatička oprema zastarjela ili nemaju dovoljno nastavnika, istaknula je Divjak

Divjak smatra da će uvođenje informatike u osnovne škole riješiti i problem nedostatka informatičkih stručnjaka.  

– To je i razlog naše inicijative da se iduće godine informatika uvede kao obavezan predmet u pete i šeste razrede osnovnih škola kako bi djeca dobila znanje, ali se i zainteresirala za to područje. Što se tiče programa, učenici će informatiku učiti po novom programu gdje će, osim standardnih stvari o informatici, naglasak biti i o sigurnosti na internetu, IT sigurnosti, a bit će riječi i o e-društvu i kako se u njemu snalaziti  – rekla je Divjak.  

Uvjerena je da se taj projekt do nove školske godine stigne kvalitetno provesti.

– Ministarstvo osigurava i dodatna sredstva za škole čija je informatička oprema zastarjela ili nema dovoljno nastavnika. Naravno da uvijek prostoje kritičari, no nijedna promjena u Hrvatskoj nije uvedena bez kritika, pa je tako i s projektom uvođenja informatike u škole – poručila je Divjak.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje