Povežite se s nama

Međimurje

Ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, poručila knjižničarima: “Nismo se razumjeli!”

društvo

Objavljeno:

- dana

Dan uoči prvog čitanja Prijedloga Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti u Saboru, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na 43. skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Knjižničarima je pritom poručila da se nisu dobro razumjeli te im obećala da će s njima postići suglasje oko novog Zakona do njegova drugog čitanja u Saboru.

– U obzir ćemo uzeti sve primjedbe i rasprave dok ne postignemo konsenzus, koliko god vremena za to trebalo. Tek tada će prijedlog Zakona ići u drugo čitanje. Cilj nam je unaprijediti djelatnost i stvoriti okvir primjeren današnjem vremenu – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Članovi Hrvatskoga knjižničarskog društva nadaju se da je ovo početak konstruktivnog dijaloga s Ministarstvom kulture. Za rad na novom Zakonu ponudili su i svoje najbolje stručnjake.

Predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva, dr. sc. Dunja Holcer

– Od Ministarstva kulture sada ništa ne očekujemo, ali se nadamo. Trenutni Prijedlog Zakona smatramo štetnim za struku i razvoj cjelokupnog društva. Taj tekst ne prepoznaje suvremene funkcije knjižnica, kao ni njihovu važnost za slobodan pristup informacijama. Društvo će i dalje pažljivo pratiti situaciju te davati kritike, komentare i prijedloge – rekla je dr. sc. Dunja Holcer, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Knjižničari nisu zadovoljni time da će dosta toga što je sada određeno sadašnjim Zakonom o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti ubuduće biti definirano podzakonskim aktima. Koliko je vrijedna uloga knjižnica, istaknuto je na okruglom stolu „Knjižnice i ciljevi održivog razvoja UN Agende 2030.“ Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) vjeruje da omogućavanje pristupa informacijama doprinosi održivom razvoju i kvaliteti života. Ističući vrijednost knjižnica za društvo, predsjednica Saveza Gloria Pérez-Salmerón poručila je putem videoporuke da se na knjižnice ne smije gledati kao na trošak, nego kao na ulaganje.

Međimurje

Grad Čakovec svoj rast i razvoj želi temeljiti na obnovljivim izvorima energije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec bio je domaćin edukativnog predavanja u okviru druge turneje pod nazivom „Dobra energija“ koju organizira i provodi Zelena energetska zadruga (ZEZ). Zadruga svoje aktivnosti provodi s ciljem edukacije građana o prednostima korištenja sunčeve energije te načinima i uvjetima ugradnje kućnih solarnih elektrana.

Edukacija o ugradnji kućnih solarnih elektrana, troškovima, potrebnoj dokumentaciji, prilikama za sufinanciranje i udruživanju sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, održana je u utorak, 19. listopada, u čakovečkoj zgradi Scheier pod vodstvom Maje Katić. Građanima se putem edukativnih prezentacija želi pomoći u realizaciji njihovih projekata na način koji će za njih biti maksimalno isplativ. Kampanja ZEZ-a je lokalno fokusirana da bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije izravnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova.

Uoči čakovečke radionice, gradonačelnica Ljerka Cividini održala je radni sastanak s upraviteljem Zadruge Zoranom Kordićem, voditeljicom projekata Hajdanom Rukavinom i tehničkom stručnjakinjom Majom Katić da bi se upoznala s njihovim radom i potencijalima suradnje.

– Sve što je povezano s obnovljivim izvorima energije, odnosno zelenom energijom općenito nas zanima, a ZEZ je dobar sugovornik jer ima reference suradnje s gradovima u cijeloj Hrvatskoj i iskustvo u pripremi i vođenju projekata iz te domene. Vidimo prostor za suradnju na projektima koje Grad Čakovec trenutno priprema za svoje objekte i na razvijanju naših projektnih ideja u skoroj budućnosti. Rukovodimo se Strategijom energetskog razvoja RH do 2030. koja usmjerava prema smanjenju emisije stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, sigurnosti opskrbe i razvoju unutarnjeg energetskog tržišta. Odličan interes građana za edukaciju koju je ZEZ osmislio tijekom turneje „Dobra energija“ potvrda je da smo na dobrom putu. Građani žele znati više, zanimaju ih ulaganja, uštede, sve opcije koje trebaju staviti na vagu, a na nama je da to promoviramo i da stvaramo uvjete za jednostavan i brz pristup kvalitetnim informacijama – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju čak 196 novih slučajeva zaraze koronom, jedan pacijent je na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 440 uzoraka, od čega su evidentirana 192 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 43,6% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 27. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 43 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 635.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 73.842 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 40 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 4 osobe, otpuštene su 2 osobe, 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenog od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenog od 12 do 17 sati te 23. studenog od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. studenoga, uzimanje uzoraka za PCR i BAT testove odvijat će se od 7:30 sati u covid ambulanti iza Županijske bolnice Čakovec (Svetojelenska cesta), a iznimno u ponedjeljak, 1. studenog 2021. godine, neće se odvijati testiranja zbog državnog praznika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje