Povežite se s nama

Život i društvo

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila je Varaždinske Toplice

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo kulture i medija temeljem Odluke o određivanju i provođenju hitnih mjera zaštite na kulturnim dobrima na potresom pogođenom području i njihovom financiranju za 12 najoštećenijih objekata zaštićenih kulturnih dobara iz Varaždinske županije osiguralo je dodatna sredstva u iznosu od 2,2 milijuna kuna.

Sredstva su osigurana i za dva objekta u Varaždinskim Toplicama – crkvu sv. Martina i kuriju župnog dvora (130.500 kuna) i crkvu sv. Duha (71.000 kuna).

Varaždinske Toplice u ponedjeljak je, 3. svibnja, posjetila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je u pratnji gradonačelnice Dragice Ratković, saborskih zastupnika Damira Habijana i Anđelka Stričaka te župnika Stjepana Mostečaka, obišla crkvu sv. Duha.

– Kapelica sv. Duha je svakako kamenčić, ali arheološki kompleks Varaždinskih Toplica sigurno je jedan od najvrjednijih u sjevernom dijelu Hrvatske. Mi smo ovdje prisutni godinama, desetljećima s istraživanjima. Crkve su nažalost stradale u zadnjim potresima. U Ministarstvu kulture i medija smo donijeli odluku da zaustavimo financiranje u ostatku Hrvatske i da sva sredstva u ovom prvom dijelu godine usmjerimo prema kulturnoj baštini, kako u Varaždinskoj županiji, tako i u 9 županija sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske – od Međimurja do Slavonskog Broda i naravno Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko-zagorskoj. Ogromne su štete i sad je važno brzo reagirati da se ne bi dalje spomenici urušavali, a onda ćemo što vlastitim, što europskim sredstvima raditi na obnovi baštine. Svakako imamo velike planove za Varaždinske Toplice, daljnju prezentaciju arheoloških lokaliteta. Zaista, tko god dođe u Varaždinske Toplice bude osupnut i oduševljen bogatstvom baštine koja se ovdje nalazi – rekla je ministrica u Varaždinskim Toplicama.

Gradonačelnica Ratković je zahvalila ministrici za dodijeljenu financijsku pomoć u iznosu od 200.000 kuna za obnovu građevina kulturne baštine stradalih u potresima krajem 2020. i početkom 2021. godine na području Grada Varaždinskih Toplica, a koji su nanijeli materijalne štete na sakralnim i kulturnim objektima.

– Ova novčana pomoć stigla je u prave ruke i vjerujem da će istinski pomoći u sanaciji šteta nastalih na našim kulturnim građevinama koje čine ostavštinu prošlih generacija, na koje smo ponosni i koje moramo brižno čuvati kako bi bile ostavljene u nasljeđe i za dobrobit budućih generacija – kazala je Ratković.

Župna crkva sv. Martina biskupa spominje se već 1334. godine u popisu župa Ivana arhiđakona Goričkog i jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem, a sagrađen je u XV. stoljeću. Kurija župnog dvora je građena u XVIII st. od kamena i cigle.

Kapela sv. Duha u Varaždinskim Toplicama smještena je na istočnoj strani naselja, na ostacima župne crkve koju su uništili Tartari 1242. godine, a ponovo je izgrađena 1774. godine te je nakon 1912. i 1984. godine, u 2018. godini ponovno pokrenuta njena obnova. Uz kapelu je grob Antuna Kukuljevića Sakcinskog.

Život i društvo

Natječaj za zakup lokacija za ugostitelje na Špancirfestu otvoren do 2. kolovoza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest
Špancirfest

U petak, 23. srpnja, raspisan je Natječaj za davanje u zakup lokacija za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na 23. izdanju Špancirfesta, najvećeg uličnog festivala u Hrvatskoj, koji će se održati od 20 do 29. kolovoza 2021. godine.

Natječajna dokumentacija uključuje poziv, prijavnicu, prijavu električne energije i izjavu. Dokumenti su dostupni na službenim internetskim stranicama Festivala, a moguće ih je preuzeti i u uredu Turističke zajednice Grada Varaždina, u ulici Ivana Padovca 3, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 16 sati.

Natječaj je otvoren do ponedjeljka, 2. kolovoza, do 12 sati, bez obzira na način dostave.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na ispitima državne mature palo je 233-oje učenika strukovnih škola Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznati su rezultati ljetnog roka državne mature – ispitima je pristupilo ukupno 29.532 pristupnika, od toga je 25.861 ili 88 % učenika završnih razreda srednje škole, koji su svoje srednjoškolsko obrazovanje završili unatoč svim izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa.

Najveći broj pristupnika polagao je ispite iz Hrvatskoga i Engleskoga jezika na višoj razini te iz Matematike na osnovnoj razini. U izbornome dijelu najčešće su birani ispiti iz Fizike, Biologije, Politike i gospodarstva, Kemije, Psihologije, Informatike i Likovne umjetnosti.

Ove godine državnu maturu zbog pada barem jednoga obveznog ispita nije položilo 360 ili 3,2 % gimnazijalaca. Taj je postotak manji u odnosu na nekoliko prethodnih godina, objavio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) koji provodi ispite državne mature.

Prema postotnoj riješenosti, ove su godine u odnosu na prošlu godinu bolje napisani ispiti iz Matematike na objema razinama, Fizike i Kemije, dok su rezultati u ispitu iz Hrvatskoga jezika lošiji.

– To prvenstveno proizlazi iz činjenice da je veliki broj pristupnika dobio nula bodova iz esejskoga zadatka zbog nedovoljnoga broja riječi i ostavljenoga praznog lista. Međutim, ove je godine 118 ispita 100 % točno riješeno te je troje pristupnika 100 % riješilo dva ispita. Nadalje, ispiti iz Kemije i Informatike su 100 % riješeni, što nije slučaj svake godine, osobito s ispitom iz Kemije, objašnjavaju iz NCVVO-a.

U konačnici je državnu maturu uspješno položilo 96,8 % gimnazijalaca, čime su završili srednjoškolsko obrazovanje i nastavljaju svoj put prema fakultetskom obrazovanju. Gotovo 70 % učenika strukovnih škola koji su pristupili ispitima državne mature stekli su uvjete za nastavak obrazovanja na visokom učilištima.

Varaždinska županija

U Varaždinskoj županiji ispitima državne mature pristupilo je 1239 pristupnika, odnosno 4,2 % od ukupnoga broja pristupnika u Hrvatskoj, a riječ je o 512 učenika gimnazijskog programa, 661 učenika strukovnog programa, dok je kandidata bilo 66.

Višu razinu Matematike pisao je 321 pristupnik, a većina je ipak odabrala osnovnu razinu – njih 871. S druge strane, više je učenika odabralo višu razinu Hrvatskog jezika – njih 709, a manje osnovnu razinu, 468.

Engleski jezik kao strani jezik bio je najzastupljeniji – višu razinu pisalo je 564 polaznika, a osnovnu 454.

Odličan (5)

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja naveo je i podatke koliko je učenika iz Varaždinske županije na obveznim predmetima dobilo ocjenu odličan (5).

Riječ je o 22-oje učenika koji su položili višu razinu Matematike te 47-ero učenika koji su s odličnim položili osnovnu razinu tog predmeta. Višu razinu Hrvatskog jezika s odličnim je položilo 44-ero učenika, a osnovnu razinu dvoje učenika, dok je peticu iz više razine Engleskog jezika dobilo 122-oje učenika, a osnovne razine 106.

Pad

Zanimljivi su i podaci o tome koliko je učenika iz Varaždinske županije palo ispite državne mature. Naime, u Varaždinskoj županiji 23-oje učenika gimnazijskog programa palo je na obveznom ispitu, kao i 233 učenika strukovnog programa.

Učenici iz Varaždinske županije – njih 79-ero, najlošije su riješili ispit iz Hrvatskog jezika na osnovnoj razini, a najbolje ispit iz Engleskog jezika na višoj razini.

Nadalje, samo je jedan učenik ove županije 100 % točno riješio višu razinu Matematike i višu razinu Engleskog jezika, dok je četvero učenika 100 % točno riješilo osnovnu razinu Engleskog jezika.

Dodajmo da je iz Varaždinske županije najviše učenika prijavilo ispit iz Fizike kao izborni predmet – njih 238, a od toga broja 57-ero učenika Varaždinske županije palo je na ispitu iz Fizike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje