Povežite se s nama

Život i društvo

Ministrica poljoprivrede Vučković iz Varaždinske županije počela predstavljati Programa razvoja sektora mljekarstva

Foto: Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

U prisustvu ministrice poljoprivrede Marije Vučković, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek predstavili su 18. ožujka Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Varaždinske županije za 2024. godinu.

Kao što je tom prigodom župan Stričak naglasio, poljoprivreda je za razvoj Varaždinske županije izuzetno važna gospodarska grana.

– Na području Varaždinske županije imamo 60.592 hektara poljoprivrednog zemljišta, te registrirano 7.692 OPG-ova. Prema katastru prosječna veličina naših parcela iznosi 0,15 hektara. I upravo te male parcele jedan su od razloga zbog kojih Varaždinska županija nastoji pomoći poljoprivrednoj proizvodnji. Stoga svake godine raspisujemo Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi. Ove godine za tu namjenu u županijskom proračunu osigurano je gotovo 900.000 eura s ciljem da svi oni koji se jave na naš Poziv, nešto i dobiju – rekao je župan Stričak nabrojavši i ostale aktivnosti koje Županija provodi s ciljem razvoja poljoprivrede.

Pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek istaknuo je kako Poziv i ove godine sadrži 14 mjera, od kojih se uvijek aktivira njih 12, od analize poljoprivrednog zemljišta, okrupnjavanja, očuvanja tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, do cjeloživotnog obrazovanja, podizanja trajnih nasada, nabave i postavljanja sustava za navodnjavanje, sustava za zaštitu od tuče, nabavu novih ili modernizaciju postojećih plastenika ili staklenika i drugo.

Čuvarica sjemena varaždinskog zelja Marija Cafuk iz istoimenog poljoprivrednog prehrambenog poduzeća, godinama se javlja na bespovratna sredstva koja dodjeljuje Varaždinska županija.

Ministrica poljoprivrede i župan Stričak pripremali su Vidovečki gibanik s učenicima Osnovne škole Tužno.

Ministrica poljoprivrede

Inače, ministrica poljoprivrede Marija Vučković svoj posjet Varaždinskoj županiji započela je predstavljanjem Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine te Akcijskog plana za provedbu tog Programa za razdoblje do 2025. godine.

– Ukupna sredstva za provedbu Programa razvoja sektora mljekarstva iznose 592,5 milijuna eura. Naš je cilj povećati gospodarski potencijal hrvatskog mljekarstva duž cijelog lanca, no najveći dio sredstava usmjeren je na jačanje primarne proizvodnje mlijeka, koja je osjetljiva i izložena izazovima. Veseli nas interes za mjeru obnove proizvodnog potencijala u sektoru mljekarstva – to znači da ima onih koji žele obnoviti svoj potencijal, povećati broj grla, uložiti i širiti proizvodnju. Ovoj Vladi Republike Hrvatske je prioritet poljoprivredni sektor; možemo ostvariti sve rezultate koje smo planirali i na kraju ćemo zajedno u tome uspjeti. Živog sela nema bez malih i srednjih gospodarstava i svih vas koji obrađujete hrvatska  polja i proizvodite kvalitetnu i zdravu hranu za naše građane – rekla je ministrica Vučković zahvalivši županu Anđelku Stričak i cijelom timu Varaždinske županije koja je poljoprivrednu proizvodnju stavila na prvo mjesto svojih aktivnosti i pomaže poljoprivrednicima nizom mjera.

Na predstavljanju Programa sudjelovali su i državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, posebni savjetnik ministrice Vučković Krunoslav Lukačić te predstavnici proizvođača mlijeka, udruženja proizvođača, otkupljivača i prerađivača mlijeka.

Link na Javni poziv:

https://varazdinska-zupanija.hr/pozivi/javni-poziv-za-dodjelu-potpora-male-vrijednosti-u-poljoprivredi-varazdinske-zupanije-u-2024-godini.html

Život i društvo

Nova potvrda kvalitete rada: Sveučilište Sjever prvi put na rang listi najboljih europskih sveučilišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveučilište Sjever nastavlja potvrđivati svoju kvalitetu u radu što dokazuje i po prvi put prisustvo na novoj rang listi QS World University Rankings: Europe 2025, koje je obuhvatilo 684 sveučilišta iz 40 europskih zemalja.

Na toj se listi našlo šest hrvatskih javnih sveučilišta među kojima je Sveučilište Sjever najmlađe, a u iznimno konkurentnom okruženju na prvom se mjestu nalazi švicarsko sveučilište ETH Zurich, slijede Imperial College London, University of Oxford, University of Cambridge i University College London.

Sveučilište Sjever prema britanskoj analitičkoj kompaniji Quacquarelli Symonds koja je objavila rezultate velikog istraživanja rangirano je i kao 137. sveučilište u južnoj Europi.

Indikatori koji su se ocjenjivali prilikom rangiranja obuhvatili su akademsku reputaciju, reputaciju poslodavca, uključenost u međunarodne istraživačke mreže, omjer studenata i nastavnog osoblja, citiranost znanstvenika, citate po radu, udio inozemnog nastavnog osoblja kao i inozemnih studenata, broj studenata koji odlaze i dolaze na razmjenu, održivost, te ishode zapošljavanja.

– Ponosni smo što je Sveučilište Sjever rangirano među najboljim sveučilištima u Europi, tim više što znamo da na starom kontinentu djeluje više od 6 000 visokoobrazovnih institucija i doći na ovakvu listu priznanje je da dobro i kvalitetno radimo. Već i samo ocjenjivanje po kriterijima za nas je iznimno važno jer i to nam je pokazatelj u kojem smjeru moramo rasti i napredovati na putu izvrsnosti. Sveučilište Sjever je mlado sveučilište, pa kada gledamo i druga sveučilišta na listi koja imaju višestoljetnu tradiciju, možemo itekako biti zadovoljni da smo se kroz ovo kratko vrijeme već dokazali na europskoj akademskoj karti – ističe rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Analizirani indikatori potvrđuju i jednu od glavnih odrednica Sveučilišta Sjever, a to je osiguranje kvalitete u nastavnom procesu koja se upotpunjuje i dodatnim sadržajima i projektima kako bi se studentima osigurala sva potrebna znanja, ali i vještine na izazovnom tržištu rada.

– Naši studenti po stjecanju diplome, ali i prije toga vrlo brzo pronalaze posao. Intenzivna suradnja koju imamo s gospodarskim sektorom zasigurno tome pridonosi, jer nastojimo studente i preko gostujućih predavanja upoznati s potencijalnim poslodavcima. Kada je riječ o našim profesorima i nastavnicima uz rad sa studentima intenzivno rade i na svom profesionalnom razvoju, pa tako imamo profesore koji su među najcitiranijim znanstvenicima u svijetu – nastavlja rektor prof. dr. sc. Marin Milković, dodajući kako je i reputacija koju ima Sveučilište Sjever prepoznata u ovom rangiranju, a na tome će se još i više intenzivnije raditi.

– Sveučilište Sjever postalo je nezaobilazan i ključan faktor u sinergiji visokog obrazovanja i gospodarstva, ali i svakodnevnog života ne samo u dva grada u kojem djeluju sveučilišni centri odnosno Varaždinu i Koprivnici, već i puno šire. Naši odjeli sudjeluju u nizu javnih događanja, organiziramo konferencije na koje stižu sudionici iz cijelog svijeta, širimo našu mrežu partnerskih sveučilišta, a sve to s ciljem da našim studentima pružimo što bolje obrazovanje i osiguramo što bolju početnu poziciju za buduće uspješne karijere – poručuje rektor Milković.

Da bi sveučilište uopće krenulo u rangiranje po ovoj metodologiji potrebno je zadovoljiti prve kriterije pri eliminaciji poput znanstvenih publikacija na godišnjoj razini. „Tehnički glasnik“ koji je počeo s izlaženjem još u vrijeme Veleučilišta u Varaždinu nastavio se razvijati i sada je pod okriljem Sveučilišta Sjever visokorangiran u znanstvenim publikacijama, a profesori i nastavnici aktivni su u predstavljanju svojih radova na konferencijama širom Europe i svijeta.

– Vjerujemo da su stručnjaci iz Quacquarelli Symondsa analizirali i taj dio našeg znanstvenog rada, a siguran sam i da ulazak Sveučilišta Sjever na listu najboljih europskih sveučilišta bit će dodatan poticaj svim našim djelatnicima da budu još bolji u svom radu – zaključuje rektor Milković.

Uvrštenje Sveučilišta Sjever na listu najboljih europskih sveučilišta stiglo je u vrijeme kada su započeli upisi novih studenata na prijediplomske studije. U tijeku su prijave za diplomske studije, kao i specijalističke i doktorske. Sveučilište Sjever u ljetnom je upisnom roku u potpunosti popunilo sva slobodna mjesta na nekoliko studijskih odjela, a ukupna popunjenost na prijediplomskim studijima je oko 80 %.

Ova najnovija potvrda kvalitetnog rada s europske razine dodatni je „vjetar u leđa“ i ljestvica više u izazovima kako biti još uspješniji, a iduće godine i za još bolje rangiranje Sveučilišta Sjever na listi najboljih europskih sveučilišta.

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Bisag proslavio 130. rođendan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedno od najstarijih vatrogasnih društava s prostora sjeverozapadne Hrvatske – DVD Bisag svečanom je sjednicom obilježilo svoj 130. jubilej.

Uz nezaobilazno vatrogasno postrojavanje i prijavak načelniku općine Breznica te prezentaciju povijesnog barjaka Društva kao rijetko sačuvane vatrogasne relikvije ma ovim prostorima uopće, započelo je obilježavanje velikog jubileja vatrogasaca koji još od kraja pretprošlog stoljeća skrbe za sigurnost žitelja i imovine.

Predsjednik DVD-a Bisag Krešo Kovačević uvodno je pozdravio okupljene te ih uveo u program obilježavanja zajedničkoga jubileja, a potom je o povijesti i nastankom vatrogastva na najjužnijem dijelu Varaždinske županije iscrpno referirao tajnik društva Matija God. na svečanosti su potom čestitke slavljenicima uputili tajnik županijske vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik DVD-a Varaždin Radovan Martinec, načelnik Općine Breznica Stjepan Krobot, te izaslanik župana Varaždinske županije i saborski zastupnik Goran Kaniški te predstavnik dobavljača vatrogasne opreme tvrtke HRT Šarić Stjepan Berulec – svi redom naglasivši važnost vatrogastva i vatrogasaca kao stupova sigurnosti žitelja i šire zajednice.

– Možete biti ponosni na povijest ovoga druzštva koje je jedno od najstarijih vatrogasnih društava na našem području ali i u Hrvatskoj – naglasio je Radovan Martinec, predsjednik najstarijeg vatrogasnog društva u Hrvatskoj – DVD-a Varaždin, koje je nedavno obilježilo 160 godina od osnutka i djelovanja.

– Vaših 130 godina rječito govori o tome da potreba za gasiteljima požara na ovim prostorima postoji od davnina, iako znamo da vatrogasci danas, uz policiju i vojsku, obavljaju najsloženije i najvažnije poslove sa svrhom zaštite i spašavanja u svakoj prilici – kazao je Stjepan Berulec.

– Iako vaš općinski proračun nije velik, općina Breznica na čelu s načelnikom Krobotom nalazi sredstva kako bi vatrogasci imali sve što je potrebno za daljnje aktivnosti – naveo je načelnik općine Kneginec i saborski zastupnik Goran Kaniški i najavio kako uskoro vatrogasci DVD-a Bisag mogu računati na usluge budućega vatrogasnog kampusa – odnosno središta za obuku vatrogasaca jer, kako je naglasio, oprema i rekviziti predstavljaju samo jedan dio vatrogasne cjeline koja je potpuna uz adekvatnu obuku i pripremu kako mladih tako i starijih vatrogasaca.

Potom su zaslužnim vatrogaskinjama i vatrogascima DVD-a Bisag uručene zahvalnice i medalje za predani rad i napredak vatrogastva. Zlatne zahvalnice tom su prilikom primili Stjepan Krobot, Stjepan Šafran, Mario Martinjak, Igor Čehulić, Općina Breznica, LD Srndać, Limena glazba Sveti Martin, DVD Brstec i DVD Drašković, Tehno design doo, Obrt Kovačević, Kralj K&M doo, Caffe bar Lav, Market Mateković doo, Petrus za građevinske radove, OPG Posavec – Kovač, Kufer doo, Omega doo, Comet doo, Remex doo, Majcog mont jdoo, Elektroinstalacije Cvrlja, Autoprijevoz Knez i Vatrobran doo.

Srebrne su zahvalnice primili DVD Bedenica, DVD Breznica, DVD Radešić, DVD Sudovec, DVD Komin, DVD Visoko, DVD Varaždin, JOMAR obrt za usluge, UBDR Končar, Vulkanizer Geiger, HRT Šarić, Marenčić transporti, Autoprijevoznik Dragutin Margetić i Automehaničarska radiona Dalibor Pavlak.

Brončane medalje uručene su Maksimilijanu Hercegu, OPG-u Ivica Kovačević i tvrtki NewMip doo.

Zlatnu vatrogasnu medalju primio je Ivan Posavec, Zlatna vatrogasna plamenica uručena je Nenadu Brlekoviću, dok su Srebrne vatrogasne plamenice primili Božidar Peras, Matija God, Dražen Ledinski, Ivica Kovačević, Igor Čehulić, Goran Čehulić, Alen Petrinić, Damir Šaško i Damir Vuk. Brončane vatrogasne plamenice primili su Ivana Škarec, Krešo Kovačević, Matija Đurak, Zvonimir Škarec, Antonio Lepen, Josip Šargač, Dominik Škarec, Ivica Fišter i Andrija Pošta. Brončana je vatrogasna medalja uručena Snježici Kirin – Kos.

Vatrogasne spomenice za 50 godina članstva u DVD-a Bisag uručene su Ivici Čehuliću i Ivanu Posavcu, spomenice za 40 godina članstva u DVD-u Bisag primili su Goran Bruči i Darko Peras, spomenice za 30 godina članstva primili su Damir Vuk, Matija God, Ivica Kovačević, Igor Čehulić, Goran Čehulić, Božidar Peras, Damir Šaško, Alen Petrinić i Josip Geiger. Za 20 godina članstva u DVD-u Bisag Vatrogasna je spomenica uručena Kreši Kovačeviću, a za 10 godina Matiji Đuraku, Josipu Šargaču, Antoniju Lepenu, Dominiku Škarecu i Ivici Fišteru.   

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje