Povežite se s nama

U fokusu

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak obišla radove na dvorcu Opeka

Objavljeno:

- dana

U pratnji župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak obišla je jednu od najznačajnijih investicija u ovom dijelu Hrvatske – dvorac Opeka – mjesto budućeg Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi.

Prije obilaska radova, u Županijskoj palači održan je radni sastanak na kojem je župan Anđelko Stričak zajedno sa svojim suradnicima upoznao ministricu Natašu Tramišak o europskim projektima i investicijama koji su u pripremi te oni koji su u tijeku.

Na samom gradilištu još je jednom podsjetio kako je riječ o jednoj od najznačajnijih investicija na sjeveru Hrvatske.

– Riječ je o projektu koji se provodi u tri programa. Prvi se odnosi na rekonstrukciju i opremanje dvorca u vrijednosti od 43 milijuna kuna, od čega su gotovo 30 milijuna kuna sredstva iz europskih fondova, a ostatak dijele Varaždinska županija i ministarstvo. Drugi dio je uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi čija vrijednost je 49 milijuna kuna, u potpunosti financirano europskim novcem. Treći dio odnosi se na revitalizaciju samog Arboretuma koji je u pripremi, imamo spremnu svu dokumentaciju i čekamo raspisivanje natječaja, a vrijednost projekta je 50 milijuna kuna. Kad sve to zbrojimo možemo reći da će se u mandatu ove županijske vlasti na područje općine Vinica sliti oko 150 milijuna kuna – nabrojao je župan Stričak, nastavivši da kad se završi s ovim kompleksom – Arboretum, dvorac i dodatni programi koji su planirani na ovoj lokaciji – da će to dati jedan novi zamah, iskorak ne samo općini Vinica i Varaždinskoj županiji, nego svima.

– Prostor neće koristiti samo srednjoškolci, već će on biti namijenjen i za cjeloživotno obrazovanje. Tako će svi naši poljoprivredni proizvođači, cvjećari, medari, vinari dobiti dodatnu mogućnost sadržaja da se predstave, ali i da dobiju određena znanja i vještine – zaključio je župan.

Ministrica Tramišak naglasila je kako će obnovljen i rekonstruiran dvorac imati važan i kvalitetan sadržaj, a bit će poveznica sa Srednjom školom Arboretum Opeka i Regionalnim centrom u poljoprivredi. Jer važna je kvaliteta, fleksibilnost nastavnih programa, sinergija s tržištem rada i priprema za poslove budućnosti i kako poljoprivreda može pronaći svoje mjesto u tome, navela je. Ujedno je pohvalila i Varaždinsku županiju koja je u posljednjih nekoliko mjeseci vrlo agilna i javlja se na gotovo sve pozive Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Tako je u prošloj godini ugovoreno 110 milijuna kuna za sufinanciranje europskih projekata koji se na području županije provode do kraja 2023. godine. Osim toga na prvi poziv za pripremu nove projektno-tehničke i studijske dokumentacije za zelenu i digitalnu tranziciju kojeg smo raspisali kroz plan oporavka i otpornosti prijavljeno je čak 36 projekata u vrijednosti većoj od 47 milijuna kuna. To govori o kvalitetnoj pripremi i radu za razdoblje koje je pred nama, do 2030. godine gdje vjerujem da će se brojni europski projekti uspjeti realizirati – izjavila je Tramišak te čestitala svima na pokretanju ove zaokružene i uspješne priče napomenuvši kako bi Centar kompetentnosti u narednom razdoblju mogao biti dijelom planova industrijske tranzicije sjeverne Hrvatske. 

– Vjerujem da će ovaj centar kompetentnosti biti velik i važan dio toga, kako bi se gospodarski dalje osnažio sjever Hrvatske, a posebno Varaždinska županija – zaključila je Tramišak.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek naglasio je kako će zahvaljujući ovom projektu sektor poljoprivrede, ali i Srednja škola Arboretum dobiti novi pedagoški standard na razini globalne konkurentnosti.

– Uz ovu prekrasnu građevinu, tu su i programi koji se rade s partnerima iz Europske unije. Možemo biti zadovoljni, a svi izazovi koji će se događati, kao i na svakom projektu bit će riješeni – rekao je Huđek.

Obilasku radova pridružio se i načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec. 

– Zahvaljujući realizaciji ovog projekta Općina Vinica biti najljepše mjesto u Republici Hrvatskoj, a njegovom realizacijom svi mještani Vinice bit će presretni jer na to čekaju duže od 40 godina – naglasio je Štimec.

U fokusu

Iz Grada otkrili kakva sudbina čeka skulpture redovnika koje je naručio Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je odgovore na vijećnička pitanja od prošle sjednice Gradskog vijeća. Među ostalim, napokon je poznata informacija što će biti sa skulpturama redovnika u Parku Ivana Pavla II., koji su dobili nacionalnu prepoznatljivost nakon što je prošle godine zbog njih izbila mini afera.

Što Grad planira sa skulpturama zanimalo je vijećnika Ivana Obadića.

Bosilj: Spomenik redovnicima stajao je 345.000 kuna, a rješenje je potpisano tri dana prije drugog kruga izbora

– Grad Varaždin će u narednom razdoblju ukloniti skulpture budući da ih sam autor do sada nije uklonio, iako je od strane Grada, odnosno odvjetničkog ureda koji zastupa Grad Varaždin, zahtjev upućen još u listopadu 2021. godine. Nakon što Grad ukloni skulpture sa lokacije u Parku Ivana Pavla II. iste će biti stručno uskladištene do pravnog razrješenja situacije koja je nastala sklapanjem Ugovora o izradi i postavi skulpture ,,Crkveni redovi Varaždina” odnosno isporukom skulptura koje nisu izrađene od ugovorenog materijala zbog čega je autor skulptura obaviješten o pokretanju postupka raskida Ugovora – odgovorili su iz Grada Varaždina.

Podsjetimo, Grad je odlučio ukloniti skulpture nakon što je sudsko vještačenje utvrdilo da nisu izrađeni od dogovorenog materijala. Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj tada je rekao da su skulpture stajale 345.000 kuna, a rješenje je potpisano tri dana prije drugog kruga izbora

Međutim, do sada iz Proračuna Grada Varaždina nisu isplaćena sredstva vezano uz izradu skulptura odnosno vezano uz Ugovor o izradi i postavi skulptura ,,Crkveni redovi Varaždina“.

U Gradu ističu i da se u međuvremenu javio autor Nikola Šanjek s prijedlogom mirnog rješavanja spora.

Spomenimo i da jedna skulptura podsješća na bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, koji ih je i naručio.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Eko Taxi d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Vozač (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potpune prijave poslati putem linka  najkasnije do 01.08.2022.

KTC d.d. zapošljava na radnom mjestu Prodavač na odjelu tehnike (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potrebno radno iskustvo od jedne godine. Prijave poslati putem linka do 12.07.2022.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Proizvodno – transportni radnik (m/ž). Mjesto rada Novi Marof. Nudimo regres, božićnicu, uskrsnicu, plaćen sistematski pregled jednom godišnje, Multisport karticu. Prijave poslati putem linka do 08.07.2022.

Ivančica d.d. zapošljava na radnom mjestu Asistent u marketingu (m/ž). Mjesto rada Ivanec. Traži se osoba sa dobrim komunikacijskim i organizacijskim sposobnostima. Prijave poslati putem linka do 06.07.2022.

Radio Sjeverni.FM traži djelatnika na radnom mjestu Voditelj/voditeljica programa (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Tražimo radijskog voditelja sklonog timskom i kreativnom radu te dinamičnoj radnoj atmosferi. Prijave poslati putem linka do 01.07.2022.

Eko Taxi d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Vozač (m/ž). Mjesto rada Čakovec . Potpune prijave poslati putem linka  najkasnije do 01.08.2022.

Autokuća Gašparić d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Asistent u odjelu postprodaje (m/ž). Mjesto rada Čakovec.Iskustvo rada u servisu, prednost iskustvu povezanom s vozilima i strojevima. Prijave poslati putem linka do 14.07.2022.

PERUTNINA PTUJ – PIPO d.o.o. za proizvodnju i trgovinu zapošljava na radnom mjestu Kontrolor/kontrolorka kvalitete u industriji mesa. Mjesto rada Čakovec. Nudimo isplatu božićnice, regresa i ostalih prigodnih nagrada. Prijave poslati putem linka do 04.07.2022.

KTC d.d. zapošljava osobu na radnom mjestu Konobar (m/ž). Mjesto rada Prelog. Prijave poslati putem linka najkasnije do 05.07.2022.

TOPLICE SVETI MARTIN društvo s ograničenom odgovornošću za revitalizaciju i rekreaciju zapošljava na radnom mjestu Radnik/ca na održavanju tehničkih postrojenja. Mjesto rada Toplice Sveti Martin. Odgovoran je za pravovremeno, pravilno i kvalitetno izvršavanje poslova i delegiranih zadataka. Prijave poslati putem linka do 15.07.2022.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje