Povežite se s nama

Život i društvo

Mirko Kramberger novi je predsjednik Husarske garde Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Mirko Kramberger, dugogodišnji član Husarske garde Varaždinske županije, na izbornoj je skupštini odabran za novog predsjednika Husarske garde Varaždinske županije.

Funkciju potpredsjednika vršit će Tomislav Pajtlar, Jurica Cikač je izabrani za tajnika, a Mihael Negovec ostaje zapovjednik garde.

Izbornoj skupštini prisustvovali su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te Renata Skoko, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana.

Novoizabrani predsjednik Husarske garde Kramberger je u svom obraćanju istaknuo kako mu je izrazita čast i ponos biti na čelu garde koja je jedan od simbola Varaždinske županije.

– Husari su svugdje prepoznatljivi, svojim nastupima plijenimo pozornost i na taj način promoviramo Županiju, ali i čuvamo našu bogatu tradiciju. Zahvaljujem se županu na dosadašnjoj suradnji i podršci i ne sumnjam da će ona i dalje biti na visokoj razini. Osim nastupa i sudjelovanja u protokolarno-ceremonijalnim događajima moramo poraditi na pridobivanju novih članova te na obnovi uniformi. Jača suradnja s ostalim povijesnim postrojbama je jedan od prioriteta – rekao je Mirko Kramberger.

Čestitavši novome vodstvu, župan Anđelko Stričak, koji je po statutu i nadzapovjednik garde, rekao je kako su husari u povijesti bili najodvažniji i najhrabriji ljudi svojega doba, a danas nam husari služe kao svojevrsni podsjetnik na našu bogatu povijest, ali i kao atrakcija mnogim domaćim i stranim turistima.

– Rad i aktivnosti u udrugama treba posebno cijeniti jer je u to utkano slobodno vrijeme svakog člana. Hvala našim husarima na vremenu kojeg izdvajaju za promociju Županije, a naša pomoć i podrška nije upitna. Na području Varaždinske županije imamo nekoliko povijesnih postrojbi i sve one služe na ponos svima nama. Kao najstarija hrvatska županija zaista se imamo čime ponositi te je na nama da našu ponekad burnu, ali bogatu povijest poštujemo. Upravo nas članovi Husarske garde svojim aktivnostima, poglavito jahačkim podsjećaju na to bogatstvo – rekao je župan.

Dodajmo da Husarska garda vrši upis novih članova. Svi zainteresirani mogu se javiti zapovjedniku Mihaelu Negovcu na broj mobitela 098/9003-647.

Život i društvo

U Hrvatskoj lani 64.394 lovca, evo koliko su životinja odstrijelili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

lov lovac puška

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o lovstvu u Hrvatskoj tijekom 2020. godine.

Lani je u našoj zemlji bilo 64.394 lovaca, a ukupan broj lovaca u 2020. veći je za 3,2 %.

Iste je godine odstrijeljeno 63.432 komada divljači, a najviše divljih svinja, odnosno 39.778 komada.

U 2020. odstrel jelena veći je za 8 %, s odstrijeljena gotovo 5654 grla, dok je kod srna odstrijeljeno 17.789 grla, što je povećanje od 6,6 %. Odstrel zečeva veći je za 8 %, dok je odstrel fazana veći za 3,4 % u odnosu na 2019.

Odstrel divljih svinja u 2020. u odnosu na 2019. ostao je na približno istoj razini, dok je odstrel močvarica smanjen za 10 %. Odstrel ostale pernate divljači ostao je na prošlogodišnjoj razini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice u finalu izbora za najbolji mali grad za razvoj gospodarstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine u organizaciji Jutarnjeg lista, Gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos održan izbor najboljih gradova u Hrvatskoj u nekoliko kategorija, a nagrade „Najbolji grad 2021.” dodijeljene su u četvrtak u Novom Vinodolskom.

U završnicu izbora malih gradova koji imaju najbolje uvjete za razvoj gospodarstva, uz četiri grada otočna grada – Hvar, Krk, Mali Lošinj i Komižu ušao je i jedan grad s kontinenta, a to su Varaždinske Toplice.

Varaždinske Toplice kojima je ovo bio prvi ulazak u završnicu izbora najboljih malih gradova u gospodarstvu, potvrdile su svoju kvalitetu između ostalog, zahvaljujući najboljim pokazateljima broja nezaposlenih (12) na 1000 stanovnika i udjela poreznih prihoda u ukupnim proračunskim prihodima od 73 %.

Vrijedi svakako istaknuti i potpore za gospodarstvo, a jedna od njih je potpuno ili djelomično oslobađanje od doprinosa za nositelje osam vrsta investicija, među ostalim za investitore u stambenu izgradnju, poljoprivrednu proizvodnju i turizam.

Ponos zbog ulaska u prestižno finale nije skrivala ni gradonačelnica Dragica Ratković.

– Bili smo u finalu pet najboljih malih gradova za gospodarstvo što je samo poticaj za sve ono što nas čeka i nagrada za sve ono što smo radili – rekla je gradonačelnica.

Varaždinske Toplice su jedini kontinentalni grad koji je ušao u finale u kategoriji gospodarstvo, a gradonačelnica Ratković naglasila je kako je to dodatan poticaj za još više ulaganja i puno bolji rad.

– Nastavljamo raditi punim plućima kako bi bili još bolji iduće godine – zaključila je Ratković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje