Povežite se s nama

Život i društvo

Miroslav Benko tradicijske lovne i lovačke običaje sabrao u knjigu

Objavljeno:

- dana

Lovački savez Varaždinske županije u petak, 11. listopada, poziva sve zainteresirane na predstavljanje knjige „Lovačke regule“, autora dr. sc. Miroslava Benka. Knjiga će biti predstavljena na otvorenju sajma „Priroda, lov, ribolov, turizam“ u 15 sati u Kongresnoj dvorani Arene Varaždin.

Knjiga je nastala kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja i rada u lovstvu cijelog niza znanstvenika i istraživača Hrvatskog šumarskog instituta od samih početaka njegovog osnivanja.

Podsjećamo, nakon kratkog prekida, pred više od deset godina ponovno je nastavljena tradicija organiziranja institutskog lova sa svrhom promicanja i razvoja kako samog lova tako i njegovih ostalih vrijednosti kao što su lovačka etika, filozofija lova, uzgoj, briga i zaštita divljači i faune općenito.

Prije dvije godine osnovan je i lovački klub „Venatores Instituti“ sa sjedištem u Varaždinu. Njegova je misija očuvanje tradicijskih lovnih i lovačkih običaja, pravila i uzanci na svim poljima i razinama lovačkog okruženja.

A vizija je strogo poštivanje i njegovanje iskonskih i tradicionalnih vrijednosti lova i lovstva općenito, te biti stalno i kontinuirano prisutan u javnosti uz trajni razvoj filozofije lova u današnjem okruženju i doživljaju visoko tehnološki civiliziranog okoliša.

Ulaz na promociju knjige je besplatan i u ovoj prigodi će po prvi puta u javnosti biti izvedena „Lovačka pjesma“ od Ivana Kukuljevića Sakcinskog napisana 1868. godine na području Varaždinskih Toplica.

Pjesmu je uglazbio Ferdo Livadić, a za ovu prigodu aranžirao profesor Ivan Mežnarić koji će ju odsvirati na klaviru.

Samo pjevanje je povjereno studentu Damjanu Klemenčiću mladom baritonu.

Život i društvo

Teretnim vozilom u Varaždinu na zebri udario pješakinju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 20. travnja, oko 12.25 sati u Zavojnoj ulici u Varaždinu u prometnoj je nesreći ozlijeđena jedna osoba.

Teretnim vozilom je iz smjera Trenkove ulice u smjeru Koprivničke ulice upravljao 64-godišnjak. Dolaskom do semaforiziranog raskrižja Koprivničke i Zavojne ulice na znak zelenog svjetla skretao je u desno a da prethodno nije propustio 75-godišnju pješakinju koja je prelazila preko obilježenog pješačkog prijelaza na znak zelenog svjetla gurajući bicikl.

Uslijed udara pješakinja je pala na kolnik i zadobila ozljede. Medicinska pomoć pružena joj je u varaždinskoj Općoj bolnici, a ozljede joj za sada nisu okvalificirane.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati