Povežite se s nama

Kultura

Miroslavu Prikratkom nagrada za trodimenzionalno djelo

Objavljeno:

- dana

Na 35. Susretu likovnih stvaralaca u Krapini vrijedna nagrada otišla je u ruke poznatog varaždinskog umjetnika.

U sklopu Tjedna kajkavske kulture izložba radova najrazličitijih likovnih tehnika, od slika, crteža i akvarela do origamija, kolaža i skulptura pod nazivom „Susret“ otvorila je svoja vrata posjetiteljima do 5. listopada, kada je u sklopu svečanog zatvaranja održan i 35. Susret likovnih stvaralaca. Čak 108 radova predstavilo je domete likovnog amaterizma 2019. godine u Galeriji grada Krapine.

Inspiriran zagorskim prirodnim ljepotama, u čijem se centru izložba i odvijala, Hrvatski sabor kulture je ove godine, u dogovoru sa Stručnim savjetom HSK-a, zadao temu „vode“ kao mogući okvir stvaranja radova. U Galeriji grada Krapine su se okupili likovni amaterski stvaratelji iz svih dijelova Lijepe Naše, od Đakova do Pazina, a dodijeljene su nagrade u osam kategorija. Osim nagrade za najuspješnijeg autora i udrugu, najmlađeg autora, nagrade za najuspješnije djelo prema zadanoj temi, zatim u crtačkoj tehnici, kolažu i naivi, nagradu za trodimenzionalno djelo „Ratnik“ od željeza dobio je Varaždinac Miroslav Prikratki. Nastavak je to njegove uspješne karijere bavljenja umjetnošću i još jedna u nizu vrijednih nagrada koje je dobio za svoja djela nastala od starina i raznoraznih materijala, starih alata, metalnih, drvenih i kovanih predmeta iz kojih izrađuje skulpture, slike i panoe na kojima su tematski selektirani stari alati ili kolekcije nekada uporabnih predmeta. Prikratki je inače čest sudionika izložbi u organizaciji Hrvatskog sabora kulture kao član Fortuna-ART-a Udruge likovnih umjetnika iz Zagreba.

Oko 5000 izložaka prisutno je u njegovu dvorištu u varaždinskoj Padovčevoj ulici, a među njima su i brojni antikviteti. U sklopu Festivala dvorišta svake godine već tradicionalno otvara svoja vrata, a posjetitelji mogu razgledati galeriju „Plikino dvorište“, u sklopu koje se nalaze muzej, alatnica te više od 25.000 raznih spravica, alata i ostalog.

 

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Kultura

Ne propustite izložbu “Veliki Tabor u 20. stoljeću” u Dvoru Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Galeriji Dvora Trakošćan u četvrtak, 15. travnja, otvorena je izložba „Veliki Tabor u 20. stoljeću“ autorice Renate Dečman.

Riječ je gostujućoj izložbi Dvora Veliki Tabor koja će se u Dvoru Trakošćan moći razgledati do 15. lipnja ove godine.

Okupljenim uzvanicima par su prigodnih riječi uputili ravnatelj Dvora Trakošćan, Adam Pintarić, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol, te voditeljica Dvora Veliki Tabor, Nadica Jagarčec.

Potom se posjetiteljima obratila autorica izložbe, kustosica Renata Dečman koja je predstavila izložbu i objasnila što joj je bila motivacija da 2018. godine, kada je izložba bila priređena u Velikom Taboru, kao temu odabere upravo razdoblje 20. stoljeća. Dečman je prisutne upoznala s poviješću Velikog Tabora, njegovom raznolikom namjenom i vlasnicima te brojnim događanjima koja su se u dvorcu odvijala tijekom 20. stoljeća.

Gostima je predstavila muzejske eksponate koji se mogu razgledati, a posebno je istaknula neke od najzanimljivijih: maketu Velikog Tabora iz 1915. izrađenu u dvorcu u vrijeme kada je služio kao zatvor, te razglednice s prikazom časnih sestara ispred Velikog Tabora i djecom na galerijama dvora kojima je dokumentirao razdoblje Drugoga svjetskog rata kada je u Taboru bila smještena ratna siročad. Svakako su vrlo posebne i fotografije s partizanima u podnožju Velikog Tabora, te fotografije Josipa Broza Tita i Jovanke koji su posjetili dvorac 1968. godine.

Posjetitelji izložbe imali su priliku razgledati sveukupno 88 eksponata – brojne fotografije i razglednice, slike Otona Ivekovića, knjige, časopise, predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koje je prikupio Josip Štimac, kao i druge predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju. Prikazan je i insert filma Seljačka buna 1573. poznatog redatelja i scenarista Vatroslava Mimice, snimljen u Velikom Taboru 1975. godine.

Nastavite čitati