Povežite se s nama

Međimurje

Misa i druženje

Objavljeno:

- dana

SV. BARBARA

U pograničnom dijelu Varaždinske biskupije od 1789. godine djeluje Župa svete Barbare kojoj rado hodočaste i vjernici iz susjednih mjesta, a župnim proštenjima redovito pribivaju i brojni vlasnici vinograda smještenih po brežuljcima oko crkve, kao i iseljeni stanovnici koji su u prošlosti napustili rodni kraj.

Sama crkva podignuta je na 325 metara nadmorske visine, a na dan zaštitnice župe, 4. prosinca, redovito se održavaju proštenja. Ove godine crkvu svete Barbare na sam blagdan pohodio je i varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, koji je predvodio misu i održao prigodnu propovijed.
Dobrodošlicu biskupu i hodočasnicima poželio je župnik, vlč. Mario Filipović, koji je zajedno s ostalih desetak svećenika sudjelovao u koncelebraciji, a skladnim pjevanjem misno slavlje uveličao je zbor župe koji je na orguljama pratio orguljaš Marijan Hutinski. Uz Tomislava Lazara, predsjednika Općinskoga vijeća, slavlju su prisustvovali i načelnici susjednih općina, Mirko Korotaj iz Cestice i Marijan Kostanjevac iz Vinice, a na proštenje je u rodnu župu došao i vlč. Ivan Žmegač iz Varaždina.

 

Sama crkva podignuta je na 325 metara nadmorske visine

Pozivu župnika na susret s biskupom odazvali su se i učenici škole u Natkrižovljanu koja je s radom započela 1860. godine, a do namještanja prvog učitelja, 1868. godine, djecu je pisanju, čitanju i računanju podučavao župnik Ladislav Barabaš.
Nakon mise, vrijedni župljani priredili su za sve hodočasnike druženje na kojem su goste počastili kolačima, kuhanim i mladim vinom, a u ponudi je i bio čaj i sokovi. Na štandovima smještenim na parkiralištu mogli su se nabaviti ručni radovi članica udruge Vezilje, a kod susjeda mogle su se kupiti i figure potrebne za sastavljanje božićnih jaslica.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Članovi DOSTI-ja i ove godine uživali na ljetovanju u Rijeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije i ove je godine organiziralo tradicionalno ljetovanje u Rijeci za svoje članove.

Dvanaestero članova i članica na moru je provelo pet dana u razdoblju od 10. do 15 srpnja, odnosno 10 dana u razdoblju od 15. do 24. srpnja, ovisno o terminu koji su odabrali.

Smještaj je bio osiguran u učeničkom domu „Podmurvice“.

Na ljetovanje u Rijeku tradicionalno se odlazi već nekoliko godina zbog prilagođene plaže u uvali Kostanj, na kojoj članovi bezbrižno mogu uživati u kupanju, sunčanju i druženju.

Plaža Kostanj danas je jedna od najopremljenijih plaža za ugodno ljetovanje osoba s invaliditetom.

Prostorno rješenje omogućava osobama s invaliditetom svih uzrasta jednostavno kretanje i funkcionalno korištenje cijelog prostora za kupanje, rehabilitaciju i odmor.

– I ove godine članovi su se vratili puni pozitivnih dojmova, odmoreni i vedri, što dokazuje da more ima pozitivno djelovanje na svakog pojedinca. More mnogima služi kao rehabilitacija, odmor, opuštanje od svakodnevice i prilika za druženje s ostalim članovima Društva, tako da se svakako željno iščekuje odlazak u Rijeku i iduće godine – rekli su iz DOSTI-ja.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncerti na Porcijunkulovu uz COVID potvrdu, a možda će vam trebati i maska na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: ilustracija

Tradicionalno Porcijunkulovo ove će se godine održati u Čakovcu od 30. srpnja do 2. kolovoza.

Program je bogat, ali odvijat će se uz epidemiološke mjere.

Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu

Organizatori su najavili mjere kojih će se morati držati posjetitelji, a mi ih prenosimo:

Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, na koncertima manifestacije mogu prisustvovati:

  • osobe s važećom EU digitalnom COVID potvrdom
  • osobe s važećom potvrdom o preboljenju bolesti COVID-19
  • osobe s pisanom potvrdom izdanom od strane ovlaštene zdravstvene ustanove o negativnom PCR-u ili brzom antigenskom testom
  • osobe s važećom potvrdom o provedenom cijepljenju

Prilikom ulaska tako ćemo tražiti da svatko od posjetitelja posjeduje jednu od gore navedenih potvrdi.

Također, bit će obaveza nošenja maski na otvorenom ukoliko se neće moći osigurati minimalni propisani fizički razmak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!