Povežite se s nama

Međimurje

Misa povodom obljetnice Dnevnog boravka djece u Čakovcu: “Mali smo, no nekima činimo cijeli svijet!”

Varaždinska biskupija/Anita Treščec

Objavljeno:

- dana

Dnevni boravak djece “Dr. Antun Bogdan” djeluje već više od 25 godina, a četvrt stoljeća ova je ustanova Caritasa Varaždinske biskupije navršila lani.

Upravo je obljetnica osnutka 4. siječnja 1996. godine bila povodom održavanja svete mise za korisnike, njihove obitelji, djelatnike, volontere, donatore i prijatelje koju je u petak, 7. siječnja, u Župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu predslavio varaždinski biskup Bože Radoš zajedno s generalnim vikarom Varaždinske biskupije Antunom Perčićem i fra Anđelkom Rakhelom. Potonji je prije početka mise pozdravio sve prisutne.

Prilikom uvoda u misno slavlje okupljenima je govorio biskup Radoš.

– Već više od 25 godina napuštate u jutarnjim satima svoju kuću i odlazite u jednu drugu kuću koja je vaš dom: to je dom Antuna Bogdana. Tamo želimo napraviti obiteljsku klimu, jer želimo zajedno živjeti. Danas smo došli iz te kuće, iz naših kuća u ovu Božju kuću. Želimo u ovoj kući pronaći onoga koji je rođen za nas, Isusa koji je po tijelu ušao u našu ljudsku povijest i postao jednim od nas – poručio je. Svoju je homiliju biskup Radoš zaključio molitvom.

Snaga u zajedništvu

Na kraju se svima obratila i ravnateljica Dnevnog boravka “Dr. Antun Bogdan” Kristina Novaković.

– Prošlo je 26 godina od prvih dana u našoj kući, koja danas nosi ime svećenika koji je darovao svoj dom za brigu o djeci s posebnim potrebama. Tijekom godina mijenjao se naziv, dograđen je paviljon u dvorištu, uvedene su nove usluge, djeca su postala odrasli ljudi, prošlo je puno ljudi koji su bili dijelom naše male Caritasove obitelji. Mala smo ustanova, ali činimo jedan cijeli svijet onima zbog kojih smo tu. Čast nam je što ste i vi svi danas dio našeg djelovanja.

Od samog početka do danas postajala je ista vjera u svrhu našeg rada, vjera da nas Bog prati i da nas nosi na svojim rukama. U teškim trenucima, a ima ih jako puno, snagu nalazimo u molitvi, zajedništvu i ljubavi. Učimo biti spremni pomoći i dati dio sebe za druge, odreći se svojih želja, potreba, za dobro drugih i pronaći svoju snagu u žrtvi za druge. Nije li to bit ljubavi? Za proteklih 26 godina možemo zahvaliti brojnim ljudima, donatorima, volonterima, prijateljima i podržavateljima koji nas nose u svojim djelima i molitvama.

Hvala vam uime korisnika i njihovih obitelji i nas djelatnika na prihvaćanju različitih, na pružanju prilike da i oni koji su najmanji među nama pokažu najbolje od sebe. Uime svih nas želimo svima puno sreće, zdravlja, ustrajnosti i Božje pomoći na svim vašim putevima u novoj godini – poručila je ravnateljica.

Međimurje

Državni susreti djece hrvatskih branitelja: međimurska ekipa najuspješnija s 19 medalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni susreti djece hrvatskih branitelja održani su u Selcu i Crikvenici u organizaciji  Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Riječ je o 19. takvim susretima koji su okupili više od 450 djece iz cijele Hrvatske. Boje Međimurske županije branilo je 23-oje djece koja su plasman na državnu završnicu izborili na 8. županijskim susretima održanima 25. lipnja 2021. godine u Strahonincu.

Natjecanja su održana u dvije skupine: mlađoj za učenike od 1. do 5. razreda osnove škole i starijoj za djecu od 6. razreda osnovne škole do 1. razreda srednje škole. Međimurci su se kući vratili s 19 medalja te je Međimurska županija proglašena najboljom ekipom državne završnice, za što je dobiven pehar namijenjen ukupnom pobjedniku.

Prvo mjesto i zlatne medalje osvojili su: parovi David i Josip Kovačić iz Svetog Jurja na Bregu te par Karlo Povodnja i Emil Vrbanec iz Mihovljana u stolnom nogometu, Noa Mihoci iz Mihovljana i Karlo Kovač iz Strahoninca u elektronskom pikadu, kao i Mihael Vidaković iz Mihovljana u likovnoj radionici.

Drugo mjesto i srebrne medalje osvojila je starija malonogometna ekipa u sastavu: Marko Bakač, Borna Brzuhalski, Petar Novak, Vinko Cirkvenčić, Fran Vidović, Kevin Čerjavić i Nino Andrašec. Srebrna je bila i Ema Huzjak u elektronskom pikadu, kao i Stjepan Huzjak u modeliranju. Brončana odličja kući su donijeli: Karlo Tkalčec iz Ivanovca i Luka Janušić iz Belice u elektronskom pikadu te Simona Bašek iz Ivanovca u modeliranju.

Djecu su u njihovim uspjesima vodili Dražen Posavec, Stjepan Horvat, Dragan Podvezanec i Franjo Horvat.

Nastavite čitati

Međimurje

Članovi LAG-a „Međimurski doli i bregi“ u obilasku turističkih atrakcija Srijema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi LAG-a „Međimurski doli i bregi“ sudjelovali su na dvodnevnom događanju na području LAG-a „Srijem“ u okviru projekta „Turizmom razvijamo područje“.

Prvi dan studijskog putovanja okupljenim sudionicima je u prostoru Doma kulture u Novim Jankovcima prezentirana bogata turistička ponuda LAG-a „Srijem“. Sudionici su se potom zaputili prema Acinom salašu u Tordincima, gdje im je uz obilazak primjera dobre prakse prezentiran nastanak i rad salaša te gastroturizam, a u Općini Nuštar sudionici su imali priliku obići novootvoreno seosko imanje Kopićland. Za kraj prvog dana u Vinariji Knezović prezentiran je primjer razvoja gastroturizma na području Srijema.

Drugog dana sudionici su posjetili Muzej Grada Iloka te se uz stručno vodstvo upoznali s bogatom poviješću ovog područja da bi nakon slijedio obilazak srednjovjekovne jezgre Iloka. U Starim vinskim podrumima, koji su u vlasništvu Iločkih podruma, prezentirani su kulturni i enoturizam. U jednom od najatraktivnijih hotela Srijema, Hotelu Dunav održana je radionica o gastroturizmu dok je dvodnevno događanje završilo na Ladanjskom imanju u prekrasnom ambijentu Dvorca Principovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na područje LAG-a „Srijem“.

Cilj cijelog projekta je podići kvalitetu života stanovnika na područjima LAG-ova partnera kroz jačanje prepoznatljivosti područja i turističke ponude. Projekt suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“ sufinanciran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje