Povežite se s nama

Život i društvo

Sveta Nedjelja u Lubregu: donosimo detaljan raspored misa, ispovijedi i procesija

Objavljeno:

- dana

Ludbreg, 3. rujna

Dani ludbreške Svete nedjelje kulminiraju ovog vikenda, 3. i 4. rujna.

Na Svetu subotu, 3. rujna,  u Ludbreg hodočaste brojne župe iz cijele Hrvatske, vjernici iz Slovenije i Mađarske. Misna slavlja započinju već od 6 sati.

U 9 sati bit će u Zavjetnoj kapeli služena sveta misa na slovenskom i mađarskom jeziku koju predvode preč. Ištvan Marton i mons. Franc Režonja . U 10 i 30 sati kreće procesija od župne crkve prema Zavjetnoj kapeli  gdje će se održat svečana hodočasnička misa koju predovdi msgr. Josip Mrzljak, varaždinski biskup te brojni svećenici.

Sveta nedjelja, 4. rujna

U svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu u nedjelju, 4. rujna, hodočastit će velik broj vjernika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva.

Središnja godišnja proslava Presvete Krvi na Svetu Nedjelju okupljat će hodočasnike od ranih jutarnjih sati na razne pobožnosti, sakrament ispovijedi i svete mise. Središnje hodočasničko misno slavlje u zavjetnoj kapeli predvodit će mons. Vlado Košić, sisački biskup, u zajedništvu s domaćinom Josipom Mrzljakom, varaždinskim biskupom, čuvarom svetišta mons. Josipom Đurkanom i drugim biskupima i svećenicima.

Misi će prethoditi svečana procesija s relikvijom Presvete Krvi od župne crkve Presvetog Trojstva od 10.15 sati.

Jutarnje mise u župnoj crkvi bit će u 6 i 7 sati. U crkvi i kod cinktora ispovijedat će se od 7 sati.

U 13 sati počinje euharistijsko klanjanje u zavjetnoj kapeli, a u 15 sati križni put i blagoslov hodočasnika na prostoru kod kapele, u 17 sati će biti pjevana zlatna krunica u župnoj crkvi, gdje u 19 sati slijede pjevane pohvale Krvi Kristovoj, litanije, večernja molitva, blagoslov te misa zahvalnica.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Uz pomoć Općine Sračinec još 40 učenika naučilo plivati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavljen je projekt škole plivanja, koju za učenike i učenice Osnovne škole Sračinec u cijelosti financira Općina Sračinec.

Na ovogodišnjoj školi plivanja sudjelovali su učenici 4. a i 4. b razreda OŠ Sračinec, sveukupno 40 učenika.

Zbog epidemioloških mjera bili su podijeljeni u dvije grupe, a škola se odvijala od 17. do 21. siječnja na bazenima u Varaždinu.

– Ponovno smo uradili nešto dobro za budućnost ove djece, a i razveselili ih. Općina više od desetljeća u potpunosti financira školu plivanja i prijevoz učenika u Varaždin, a s tim ćemo nastaviti i u budućnost. Vještina plivanja koju su djeca stekla kroz ovu školu, koristit će im cijeli život – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U “staroj ambulanti” u Lepoglavi besplatan prostor za rad udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt “stare ambulante” u Lepoglavi, koji se do prije nekoliko godina koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, do daljnjeg će moći koristiti organizacije civilnog društva.
Naime, Grad Lepoglava je odlučio prenamijeniti njegovu funkciju te je raspisao natječaj za dodjelu slobodnih gradskih prostora koji se nalaze u navedenom objektu na besplatno korištenje udrugama.

Tako je, nakon provedenog javnog natječaja, udruzi P.A.S. Lepoglava dodijeljen prostor od gotovo 50 četvornih metara koji će članovi ove aktivne lepoglavske udruge besplatno koristiti u naredne tri godine.

– Uvažavajući aktivnosti, rad i potrebe udruga s područja Grada Lepoglave, koje čine dodatno bogatstvo našeg grada, donijeli smo odluku da se objekt tzv. stare ambulante, koji se prethodno koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, prenamijeni za potrebe udruga – pojasnio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prilikom potpisivanja ugovora o korištenju dodijeljenog prostora.

Pri tom je istaknuo kako se ovime neće utjecati na projekt Centra za posjetitelje koji bi trebao biti izgrađen upravo na mjestu objekta stare ambulante, a za čiju izgradnju Grad Lepoglava potrebna sredstva nastoji osigurati iz drugih izvora. Do tada, navedeni prostor neće biti prazan i neiskorišten već će ga za svoj rad moći koristiti udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje