Povežite se s nama

U fokusu

Mjere se produžuju do 31. siječnja: i dalje bez otvaranja kafića, upitan i početak nastave

Objavljeno:

- dana

U 11 sati počela je konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH na kojoj je, osim o stanju sa koronavirusom, bilo riječ i o eventualnom popuštanju mjera zabrane rada za kafića, restorane i teretane od 10. siječnja.

Naime, najprije rečeno kako je u posljednjih 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 1098 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 38 osoba, a prosjek godina 74.6 godina. U Hrvatskoj je dosad 24.985 osoba cijepljeno, izvijestio je Krunoslav Capak.

<<Koronavirus u Hrvatskoj: brojimo 1098 novih slučajeva, preminulo 38 osoba<<

Vili Beroš osvrnuo se na bolnički zdravstveni sustav te naveo da se brojke padaju – hospitaliziranih, smrtnosti. No, ipak se ne smije opustiti jer u našem (europskom) okruženju broj zaraženih i dalje raste.

Davor Božinović potvrdio je da se nastavljaju sve mjere koje su prije donesene, a vrijedit će do 31. siječnja.

– Imajući u vidu našu situaciju, ali i u europsko okruženje, u ovome trenutku nema utemeljenja za prekidanje mjera: mjere će se današnjim odlukama produžiti do 31. siječnja. Riječ je o tri odluke: odluci o nužnim epidemiološkim mjerama, odluci o radu trgovina te o radu javnog prijevoza. Ulazimo u najhladnije doba godine, boravak u zatvorenim utječe na širenje virusa, stoga moramo činiti sve da to spriječimo – naveo je Božinović.

U idućim danima razmatrat će se i o nastavku školske godine (zimski praznici završavaju 18. siječnja).

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati