Povežite se s nama

Međimurje

Mjesec borbe protiv raka prostate: rak prostate drugi je najčešći tumor kod muškaraca

doktor liječnik stetoskop

Objavljeno:

- dana

Mjesec studeni obilježava se kao Mjesec borbe protiv raka prostate – „Movember“ ili „Brkati novembar“.

Svrha obilježavanja je podići svijest javnosti o raku prostate koji je u Hrvatskoj po učestalosti drugi najčešći rak u muškoj populaciji.

Tijekom studenoga muškarci se potiču na puštanje brkova kako bi ukazali na probleme muškog zdravlja, ali i potaknuli na rano otkrivanje, dijagnosticiranje i liječenje raka.

Više tipova raka

Prostata je organ, odnosno žlijezda kod muškaraca koja se nalazi na bazi ili vratu mokraćnog mjehura te okružuje početni dio uretre.

Jedna od funkcija prostate je kontrola mokrenja koja se odvija izravnim pritiskom na gornji dio uretre koji prostata okružuje, a glavna funkcija je proizvodnja nekih od tvari koje se nalaze u normalnom sjemenu.

Rak prostate je zloćudni tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Tijekom tog vremena, tumor stvara malo ili nimalo simptoma i/ili vanjskih znakova, odnosno abnormalnosti ustanovljenih fizikalnim pregledom.

Međutim, svi karcinomi prostate ne ponašaju se isto. Neki agresivni tipovi raka prostate rastu i šire se brže od drugih te mogu uzrokovati značajno skraćivanje očekivanog trajanja života u muškaraca.

Mjera agresivnosti raka prostate je „Gleason score“ koji se izračunava na temelju patološke analize biopsijom uzetih uzoraka tkiva prostate.

Kako rak prostate u svom rastu napreduje, tako se povećava mogućnost njegova širenja izvan prostate u okolna tkiva – lokalno širenje.

Osim toga, rak se može širiti i u udaljene organe te organske sustave, što se zove metastaziranje ili stvaranje presadnica. Najčešća mjesta metastaza raka prostate su kosti, pluća i jetra.

Učestalost

Županijska liga protiv raka Čakovec objavila je statističke podatke o raku prostate u Hrvatskoj. Ova vrsta raka po učestalosti je drugi najčešći zloćudni tumor kod muškaraca u Hrvatskoj, pri čemu dijeli drugo mjesto s rakom debelog crijeva i rektuma.

U 2010. godini od raka prostate u Hrvatskoj je oboljelo 1786 muškaraca, piše Liga protiv raka, što čini 16 posto od ukupnog broja muškaraca oboljelih od raka.

U istoj godini od raka prostate umrla su 723 muškarca, odnosno 2,82 posto od svih uzroka smrtnosti muškaraca u toj godini, što rak prostate drži na visokom 7. mjestu svih uzroka smrtnosti.

Pojavnost raka prostate nije zabilježena prije 40. godine života. Nakon 50. godine života incidencija naglo raste, a vrhunac pojavnosti je dob od 70 do 74 godine, kada se bilježi više od 400 novodijagnosticiranih slučajeva raka prostate na godinu.

Procjenjuje se da je životni rizik od smrti od raka prostate 2,8 posto, što znači da će rak prostate značajno utjecati na živote ljudi koji su danas živi. Prema zadnjim procjenama, u Hrvatskoj je, nakon određenog razdoblja pada, smrtnost od raka prostate u ponovnom porastu.

Iako se oko ranog otkrivanja raka prostate u svijetu još uvijek vode brojne polemike, mnogi stručnjaci u ovom području preporučuju uvođenje i kontinuirano provođenje probirnog ili „screening“ programa za rak prostate kod svih muškaraca starijih od 40 godina, piše Županijska liga protiv raka.

Međimurje

Od 1. svibnja Čakom diže cijene, no usluga i dalje jeftinija nego u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija s glavnom temom informiranja javnosti o onome što joj donosi novi Zakon o gospodarenju otpadom.

Dakako, njegova će primjena imati posljedice na općine u kojima otpad zbrinjava GKP „Čakom“, a samim time i na krajnje korisnike. Kako je pritom objasnio direktor GKP-a Čakoma Ivica Perhoč, Zakon koji je na snazi od 1. kolovoza prošle godine donio je određene promjene, a u završnom postupku e-savjetovanja obveza je svake jedinice lokalne samouprave u zemlji da do 31. siječnja donese Odluku o načinju pružanja usluga komunalnog otpada.

– Nakon svih odrađenih konzultacija sa suvlasnicima, kako se postaviti u odlukama koje nas zakonom obvezuju, prijedlog koji je u postupcima pred gradskim i općinskim vijećima je u prvom redu prepoznavanje dvije kategorije korisnika: kućanstva i ostali. Druga novina je da se definiraju fiksni i varijabilni dio cijene u cjeniku usluga, s tim da je u zakonu predviđeno da fiksni dio bude jednak za sve korisnike kućanstva, odnosno nekućanstva.

Prema tim kategorijama mijenja se i struktura obračuna te se diže cijena odvoza otpada i to iz nekoliko razloga. Prvo, ona se nije mijenjala niz godina i već je ranije morala biti usklađena. Drugi je da se cijena hitno treba uskladiti s troškovima kao što su cijena goriva, nabavka vozila, održavanja i slično – objasnio je direktor Čakoma i dodao da će u postotku prosječna četveročlana obitelj imati povećanje cijene do 30% mjesečno.

Fiksni dio za sva kućanstva iznosit će 64,50 kuna mjesečno, a za ostale 98,10 kuna. Varijabilni dio ovisi o količini proizvedenoga miješanog komunalnog otpada koji se na kraju odlaže na odlagalištu. I to će poskupjeti, no građani mogu utjecati na cijenu tako da ne stavljaju kante za odvoz u predviđenim terminima.

Perhoč je pritom dodao da je to i dalje jedan od manjih iznosa koji će građani izdvojiti za usluge odvoza otpada u Hrvatskoj: u Varaždinu je, primjerice, predviđeno da će građane odvoz dvaput mjesečno stajati više od 105 kuna. Realni rok primjene novih cijena je 1. svibnja, nakon svih aktivnosti i procedura definiranih zakonom koje je potrebno provesti u Čakomu.

Uime svih suvlasnika Čakom-a tom se prigodom obratila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i naglasila da se od uvođenja zakona zajednički s općinama suvlasnicima tražio najbolji model koji neće imati preveliki udarac na građane.

– Na internetskim stranicama Grada Čakovca objavljeno je e-savjetovanje sa svim dostupnim informacijama o temi, pozivam građane da putem te platforme daju svoje primjedbe, zamjerke ili konstruktivne prijedloge za poboljšanje učinkovitosti odvoza otpada na našem području. Nakon što to učine o svemu predloženom ćemo razgovarati i omogućiti sve što je u našoj moći, naravno poštujući zakonske odredbe.

Novost Zakona je da više nema privilegiranih kada je u pitanju odvoz smeća, za sve je cijena ista i nema kategorija. Moram napomenuti da su neka poduzeća predložila da se to mijenja, a ako Zakon to omogući, i mi ćemo dati glas za tu odluku i pritom voditi računa o našim osjetljivijim skupinama društva – rekla je gradonačelnica.

Ono što su se svi prisutni složili je da smatraju ključnim je da građani imaju mogućnost sami utjecati na cijenu odvoza, smanjenjem količina mješovitog komunalnog otpada koji stavljaju u kantu. Ukratko: manje odvoza, manja cijena!

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 479 novih slučajeva zaraze koronom i tri preminule osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid, ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 732 uzorka, od čega je evidentirano 475 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 64,8% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 21. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 3 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, dok je na temelju kliničke slike SARS-CoV-2 virus dijagnosticiran kod 1 osobe.

U protekla 24 sata oporavljeno je 156 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 2237.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 99.384 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 33 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, otpuštena su 3 pacijenta, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji.

Preminule su tri osobe, muška osoba stara 75 godina, ženske osobe stare 75 i 82 godine.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Sutra, 22. siječnja 2022. godine cijepljenje bez najave će se održati u školskoj sportskoj dvorani u Murskom Središću od 9 do 13:30 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje