Povežite se s nama

Život i društvo

Špancirfest u brojkama: Varaždin posjetilo 265.000 posjetitelja, a turistički promet 35 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

POZNATI PODACI

U 10 dana Špancirfesta održano je više od 400 programa u kojima je uživalo oko 265.000 posjetitelja, a ukupni turistički promet veći je od 35 milijuna kuna – izvjestili su iz Turističke zajednice Grada Varaždina gotovo mjesec dana nakon Špancirfesta. 

Prema procjeni Policijske uprave Varaždinske, u deset festivalskih dana Varaždin je posjetilo oko 265.000 ljudi, otprilike jednako kao i u 2016.

Najveći turistički promet u zadnjih pet godina

– Međutim, prema podacima iz sustava e-visitor, informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista, broj dolazaka gostiju u Varaždin za vrijeme Špancirfesta povećan je za 11 % u odnosu na prošlogodišnji festival, a gostiju koji su u Varaždinu prenoćili bilo je 2100 i stigli su iz čak 44 države iz cijelog svijeta. Najviše je, očekivano, bilo domaćih gostiju, međutim e-visitor je zabilježio i prijave iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovačke, SAD-a, Kine, Nizozemske, Argentine, Kanade, Australije, Republike Koreje, Čilea, Japana, Južnoafričke Republike, Indije, Brazila te Islanda – navode u TZ Grada Varaždina..

Rast je zabilježen i u ukupnom turističkom prometu u ugostiteljstvu i trgovini.

– Prema podacima Porezne uprave Varaždin, tijekom 10 dana ovogodišnjeg Špancirfesta ostvaren je ukupni turistički promet u iznosu od 35,5 milijuna kuna što je 3,8%, odnosno 1,3 milijuna kuna više nego u 2016. godini. Taj rezultat je ujedno i najveći zabilježeni turistički promet u proteklih pet godina festivala – pozvalili su se iz TZ Grada Varaždina.
Atrakciju “Luminaria” na Kapucinskom trgu, koja je bila jedan od hitova ovogodišnjeg Špancirfesta, posjetilo je više od 20.000 ljudi, a značajan rast zabilježen je i u interesu za koncerte i predstave na pozornici kod vile Bedeković, za koju je prodano 1.000 ulaznica više nego u 2016. godini: posjetilo ju je 10.000 ljudi.

Ukupno je održano 400 različitih programa od čega čak 70-ak koncertnih na četiri glazbene pozornice. Na ulicama varaždinske povijesne gradske jezgre izvedeno je više od 100 uličnih performansa, a u Parku kreative i ostalim kreativnim lokacijama održano je oko 200 radionica za djecu i odrasle. Sve te programe, koncerte, predstave i performanse izvelo je 500-tinjak izvođača iz 12 država svijeta, a  o organizacijskom, produkcijskom i tehničkom dijelu festivala brinulo se više od 200 osoba na različitim poslovima, od tehničke i produkcijske službe, pratitelja, informatora pa do volontera. 

Špancirfest se i ove godine “teritorijalno” proširio te su se festivalski sadržaji odvijali u praktički cijeloj pješačkoj zoni varaždinskog gradskog središta, a na ulicama i trgovima je svoje proizvode nudilo čak 103 izlagača iz Hrvatske i regije. 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Grad Varaždin časti umirovljenike jednodnevnim izletom na more

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin, na prijedlog Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi Grada Varaždina, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner koji će za zainteresirane umirovljenike biti organiziran uz financijsku pomoć Grada Varaždina.

Pravo prijave na Javni poziv imaju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Varaždina i mjesečnim mirovinskim primanjima do 2.500,00 kuna.

Javni poziv objavljen je na službenoj internetskoj stranici Grada Varaždina:

Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner za zainteresirane umirovljenike uz financijsku pomoć Grada Varaždina (varazdin.hr).

Prijave za Javni poziv prijavitelji podnose od 1. do 25. srpnja 2022. godine do 10 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski vrtić “Dječji svijet“ uspješno završio još jedan Erasmus+ projekt

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Portugalu su održane aktivnosti posljednje mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „COLINC – Collaborating for Inclusion“, ukupne vrijednosti 99.164,00€. Posljednji susret partnera na projektu koji je nepoznate ljude zbližio u odlične suradnike i prijatelje, odisao je ozračjem profesionalnog ponosa.

Sam projekt za ciljanu skupinu djelovanja imao je djecu s posebnim potrebama – djecu s teškoćama, darovitu djecu, djecu koja privremeno imaju neke posebne potrebe. Partnerstvo vrtića i osnovnih škola iz Hrvatske, Grčke, Italije, Portugala (koordinator) i Slovenije baziralo se na entuzijazmu, stručnom znanju i vodstvu, te na volji za timskim radom i spremnosti za promjenom.

Mobilnost je održana u Gradu Vila Nova de Gaia koji je prepoznao obrazovanje i inkluziju kao ključan faktor razvoja nekog kraja. „Dječji svijet“ su predstavljale Sanja Hajdin, Magdalena Erdelja i Nataša Gotal.

Ponosni na proces i uspjehe tijekom projekta, partneri su odlučili primjere dobre prakse i načine korištenja stimulativnih materijala prezentirati na međunarodnom online seminaru u vlastitoj organizaciji, a koji je održan početkom studenog prošle godine.

Primjere dobrih praksi prezentirali su praktičari koji svakodnevno rade s djecom, odnosno oni koji se prvi suočavaju s izazovima u radu s djecom s posebnim potrebama – odgajatelji, učitelji i stručni suradnici.

Izazovi s kojima su svi bili suočeni, pogotovo tijekom rada u pandemijskim uvjetima, polučili su među partnerima povećano razumijevanje, strpljenje, toleranciju i timski rad, te su rezultirali promjenom pristupa, načina rada, ponude materijala i hrabrosti da se usude raditi na drugačiji i za neke, novi način.

Tijekom projekta:

– Prepoznate su kvalitetne prakse u radu s djecom s posebnim potrebama

– Osviještena je upotreba ciljanih materijala i prilagodba okruženja kako bi se formiralo stimulativno okruženje i materijali

– Refleksijom praktičara produbile su se i ojačale kompetencije i znanja

– Stvoreni su materijali za diseminaciju i slobodnu distribuciju

Partnerstvo, suradnja, hrabrost, elan, motivacija, razumijevanje, poštenje, iskrenost, radišnost, trud, vrijeme, orijentiranost, pozitivan stav, podrška, učinkovitost, spremnost na promjene – samo su neki od stupova zajedništva, rada i rezultata na ovom projektu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje