Povežite se s nama

Život i društvo

Špancirfest u brojkama: Varaždin posjetilo 265.000 posjetitelja, a turistički promet 35 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

POZNATI PODACI

U 10 dana Špancirfesta održano je više od 400 programa u kojima je uživalo oko 265.000 posjetitelja, a ukupni turistički promet veći je od 35 milijuna kuna – izvjestili su iz Turističke zajednice Grada Varaždina gotovo mjesec dana nakon Špancirfesta. 

Prema procjeni Policijske uprave Varaždinske, u deset festivalskih dana Varaždin je posjetilo oko 265.000 ljudi, otprilike jednako kao i u 2016.

Najveći turistički promet u zadnjih pet godina

– Međutim, prema podacima iz sustava e-visitor, informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista, broj dolazaka gostiju u Varaždin za vrijeme Špancirfesta povećan je za 11 % u odnosu na prošlogodišnji festival, a gostiju koji su u Varaždinu prenoćili bilo je 2100 i stigli su iz čak 44 države iz cijelog svijeta. Najviše je, očekivano, bilo domaćih gostiju, međutim e-visitor je zabilježio i prijave iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovačke, SAD-a, Kine, Nizozemske, Argentine, Kanade, Australije, Republike Koreje, Čilea, Japana, Južnoafričke Republike, Indije, Brazila te Islanda – navode u TZ Grada Varaždina..

Rast je zabilježen i u ukupnom turističkom prometu u ugostiteljstvu i trgovini.

– Prema podacima Porezne uprave Varaždin, tijekom 10 dana ovogodišnjeg Špancirfesta ostvaren je ukupni turistički promet u iznosu od 35,5 milijuna kuna što je 3,8%, odnosno 1,3 milijuna kuna više nego u 2016. godini. Taj rezultat je ujedno i najveći zabilježeni turistički promet u proteklih pet godina festivala – pozvalili su se iz TZ Grada Varaždina.
Atrakciju “Luminaria” na Kapucinskom trgu, koja je bila jedan od hitova ovogodišnjeg Špancirfesta, posjetilo je više od 20.000 ljudi, a značajan rast zabilježen je i u interesu za koncerte i predstave na pozornici kod vile Bedeković, za koju je prodano 1.000 ulaznica više nego u 2016. godini: posjetilo ju je 10.000 ljudi.

Ukupno je održano 400 različitih programa od čega čak 70-ak koncertnih na četiri glazbene pozornice. Na ulicama varaždinske povijesne gradske jezgre izvedeno je više od 100 uličnih performansa, a u Parku kreative i ostalim kreativnim lokacijama održano je oko 200 radionica za djecu i odrasle. Sve te programe, koncerte, predstave i performanse izvelo je 500-tinjak izvođača iz 12 država svijeta, a  o organizacijskom, produkcijskom i tehničkom dijelu festivala brinulo se više od 200 osoba na različitim poslovima, od tehničke i produkcijske službe, pratitelja, informatora pa do volontera. 

Špancirfest se i ove godine “teritorijalno” proširio te su se festivalski sadržaji odvijali u praktički cijeloj pješačkoj zoni varaždinskog gradskog središta, a na ulicama i trgovima je svoje proizvode nudilo čak 103 izlagača iz Hrvatske i regije. 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Breznički Hum: novorođenčadi i njihovim roditeljima novčane potpore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od kolijevke i đačkog doba, preko srednjoškolskog i visokog obrazovanja pa do duboke starosti općina Breznički Hum skrbi o svojim žiteljima na način da svake godine novorođene bebe i njihove roditelje pomaže s tisuću kuna kod prvog i drugog djeteta te s dvije tisuće kod trećeg i svakog narednog novorođenčeta.

Potom mališani polaze dječju igraonicu, odnosno općinski vrtić Čarobna šuma, što općina sufinancira sa po 700 kuna po djetetu mjesečno. Osnovnoškolcima osiguravaju bilježnice i radne bilježnice, srednjoškolcima putem Županije učenički prijevoz, a studentima s područja Huma i s prosjekom ocjena 3,5 daju studentske stipendije.

O starima i nemoćnim žiteljima općine brinu gerontodomaćice obilazeći staračka domaćinstva i pomažući pri nabavi namirnica.

– Pomoć je najpotrebnija u situaciji kada netko od naših žitelja oboli, tada općina također uskače u granicama svojih mogućnosti jer znademo da je u bolesti svaka pomoć dobrodošla – ističe načelnik Hegedić.

Danas su dodijeljene financijske potpore novorođenim bebama s područja općine u iznosima od po tisuću ili dvije tisuće kuna, ovisno je li riječ o prvoj ili drugoj, odnosno trećoj bebi u obitelji, a od 11-tero novorođenih Humljaka u 2020. godini dvije su bebe blizanci čime i treće i četvrto dijete u istoj obitelji.

– Ova vijest posebno veseli jer je prosjek novorođenih u općini proteklih godina bio jedanaestero djece, a od prošlogodišnjih 11 prinova 5 je djevojčica i 6 dječaka – zaključio je Hegedić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Arboretum Opeka i dvorac obitelji Bombelles uskoro u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U protekle tri i pol godine svjedočimo velikim ulaganjima i brojnim projektima na području Varaždinske županije, a jedan od njih, projekt u kojem su ujedinjeni Općina Vinica, Županija, Republika Hrvatska i Europska unija, je revitalizacija Arboretuma Opeka i obnova dvorca u Marčanu.

Podsjećamo, Arboretum Opeka zaštićena je prirodna vrijednost i jedan od najznačajnijih spomenika prirode na području Varaždinske županije te jedan od najvrednijih hortikulturnih objekata u srednjoj Europi.

Krasi ga drveće iz cijelog svijeta staro i više od 150 godina, no u proteklih pola stoljeća nije zasađeno ni jedno drvo, a nekad velebni dvorac desetljećima je propadao.

Korak bliže revitalizaciji Arboretuma i obnovi dvorca je projekt Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi za kojeg su osigurana značajna financijska sredstva iz Europske unije, a načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac ističe kako je, kad je riječ o natječaju, u tijeku prikupljanje ponuda.

– To se odnosi na uređenje građevinskog dijela i dovođenje čitave infrastrukture jer u ovom prostoru nema ničega, nema vode, struje, plina, mogućnosti grijanja ni hlađenja, to sve treba napraviti i pripremiti, a počet će i izgradnja trafostanice. Ima tu puno stvari koje treba posložiti, ali najvažnije je da ćemo sve to i napraviti kroz Centar kompetentnosti za koji smo se borili – kaže Kostanjevac.

I dodaje:

– Najviše zasluga sigurno ima premijer Andrej Plenković koji je donio odluku da  dobijemo taj Centar kompetentnosti, odnosno mogućnost trošenja europskih sredstava. Od velike pomoći bio je i naš saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je u svakom trenutku bio poveznica između Općine i Županije prema Vladi. Moram reći i da je i suradnja sa županom Radimirom Čačićem bila odlična, stoga mu kao načelnik zahvaljujem – ističe.

Kostanjevac napominje i da je prva faza projekta završena te su odobrena sredstva u visini od čak 70 milijuna kuna.

– 30 milijuna je sad pred realizacijom, a za ostatak se priprema dokumentacija pa će opet biti raspisan natječaj, tako da će tih 70 milijuna biti potrošeno za uređenje  građevinskog i infrastrukturnog, ali i parkovnog dijela. Posla ima jako puno i doista će trebati brzo raditi da se ta sredstva iskoriste u određenim rokovima, no Vinica će nakon svega imati prekrasan Arboretum kakav je nekad bio, imat će prekrasan dvorac i brojne sadržaje te služiti za odgojno obrazovne potrebe, za kulturna događanja i sve ostale potrebe koje će se događati na području općine, županije, ali i države – naglašava vinički načelnik.

Da se o revitalizaciji Arboretuma Opeka i obnovi dvorca govori desetljećima, zna i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

– Zajedno s načelnikom nazočio sam brojnim razgovorima u Županiji, u ministarstvima, fondovima. Obišli smo čak i arboretume u susjednim državama, upijali iskustva, tražili dobre premijere na koji način revitalizirati arboretum. Takav angažman i predani rad bili su dobra podloga i rezultirali konačnim početkom ovog velikog projekta. Najbitnije je da se kreće, a kad se pokrene, siguran sam da neće stati na počecima, nego da ćemo to i završiti – zaključio je Anđelko Stričak.

Nastavite čitati