Povežite se s nama

Život i društvo

Mjesec knjige u OŠ Vidovec: listali knjigu iz 1860. godine, u aktivnosti uključili i kuharice

Sanja Biškup, prof.

Objavljeno:

- dana

Mjesec hrvatske knjige ove se godine obilježava u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja.

Odlučeno je da se u fokus ovogodišnje manifestacije stave hrvatski autori, odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi „Hrvatski autori u Godini čitanja“, a ovogodišnji je moto „Ajmo HRVATI se s knjigom!“.

Učenici Osnovne škole Vidovec uključili su se u obilježavanje ove manifestacije različitim aktivnostima koje su provodili od 15. listopada do 15. studenoga.

Najprije su prikupljali stare knjige te donijeli u školu najstariju knjigu koju su pronašli na svojoj polici s knjigama, u spremištu ili na bakinom tavanu. Donijeli su i stare stripove, časopise, novine te je u školskoj knjižnici, pod vodstvom učiteljica Sanje Biškup i Ivane Mrvelj, postavljena izložba starih knjiga pod naslovom „Miris knjige“.

Na otvorenju izložbe, sudjelovala je Dramsko-radijska skupina Škole. Knjige su prikupljali i roditelji, učitelji te ostali djelatnici Škole, a u okviru same izložbe, jedan dio nosi podnaslov: „Lektire vaših roditelja i učitelja“.

Najstarija knjiga na izložbi je iz 1860. godine.

Učenici su se uključili i u Nacionalni projekt za poticanje čitanja „Čitanjem do zvijezda“ (tema je „Knjiga i film“), čitali su u školskoj knjižnici hrvatske popularno-znanstvene tekstove sa svojim razrednicima, na satovima Hrvatskoga jezika krasnoslovili hrvatske pjesnike, osobito Cesarića, Viteza i Kanižaja, izrađivali straničnike, a gošće iznenađenja bile su tete kuharice Alison i Margareta, koje su učenicima čitale knjigu Ivana Kušana, Koko u Parizu.

Učenici su se uključili i u foto-projekt „U društvu s knjigom“ te imali zadatak poslati svoju fotografiju na tu temu. Nastale su vrlo kreativne fotografije koje prikazuju učenike u društvu s knjigom na neobičnim mjestima ili u neobičnom društvu (npr. s kućnim ljubimcima). Učenici su birali najbolju fotografiju te najbolji straničnik u svome razredu. 

Život i društvo

FOTO Proslavljen 15. rođendan Zaštitne radionice Srednje strukovne škole Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Zaštitna radionica Strukovne škole Varaždin proslavila je 15 godina rada.

S ciljem da se osobama s invaliditetom i smanjenim radnim sposobnostima osigura mogućnost zapošljavanja, Zaštitnu radionicu su 2006. godine zajednički osnovali Varaždinska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Strukovna škola. Bio je to prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Danas je u Radionici zaposleno 25 radnika, od kojih je 13 osoba s invaliditetom. Proizvode različitu radnu i zaštitnu odjeću, navlake za stolce, posteljinu i kućansko rublje, torbe, ruksake i drugu tekstilnu i kožnu galanteriju, zatim namještaj te građevnu stolariju.

– Počeli smo s desetak zaposlenih, od čega je bilo šest osoba s invaliditetom, a od tada stalno rastemo. Isprva nije bilo nimalo lako naći poslove, jer smo bili nepoznati. Međutim, danas imamo dovoljno posla, dobro radimo i naši kupci su većinom tvrtke iz Varaždinske županije, no surađujemo i s onima iz Zagreba i drugih krajeva. Većina stalno zaposlenih su bivši učenici naše škole. Najstarija smo strukovna škola u Hrvatskoj koja je obrazovanje djece s teškoćama u razvoju uvrstila u redovni program. Bilo je to još 1968. godine. U te 53 godine obrazovali smo više od 3.000 djece s teškoćama u razvoju – rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak.

Čestitke na 15 godina uspješnog rada uputila je zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević. – Impresivno je što ste postigli. Ova škola još od 1968. godine ima ono što u Hrvatskoj tek razvijamo posljednjih 20-ak godina, a to je inkluzija. U pravom smislu riječi ste još 60-ih godina prošlog stoljeća prepoznali koje sve sposobnosti imaju djeca s teškoćama u razvoju. Već tada ste imali viziju da su obrazovanje, a potom zapošljavanje jedini i najbolji način da osobe s invaliditetom postanu punopravni članovi zajednice – istaknula je Mira Pekeč Knežević.

Dodajmo da je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek napomenuo da je donijeta odluka o osnivanju strukovnog centra izvrsnosti u sektoru kože i obuće. Riječ je ulaganju od 30 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija na cestama: i ovoga vikenda pojačano se nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje