Povežite se s nama

Život i društvo

Mještani Gornjeg Ladanja od kraja srpnja u grču zbog raskopane ulice

Objavljeno:

- dana

U Općini Vinica stao je projekt Aglomeracije, nakon čega su ostale raskopane ulice koje ometaju normalno prometovanje, na što se požalio mještanin Gornjeg Ladanja Franjo Bahun, kojeg brine kako će susjedi i on sam doći do svojih kuća počnu li padati jače kiše ili se pojavi prvi snijeg

– Stanje naše ulice je katastrofalno. Najprije su bageri sve raskopali i skinuli asfalt u potezu od 100 metara te počeli s izgradnjom kanalizacije, a ubrzo su se pokupili. Otad automobilima teško dolazimo do svojih kuća, a traktorom nikako. Padne li kiša, sav se šljunak otkliže susjedi direktno na ulaz u dvorište. O djeci koja svakodnevno idu u školu po toj ulici da i ne govorim u kakvoj su opasnosti. Više ne znamo komu da se obratimo – požalio se Franjo Bahun, koji je okupio mještane Ulice Vatroslava Lisinskog u Gornjem Ladanju kako bi ukazao na posljedice obustave Aglomeracije, najvećega komunalnog projekta u povijesti Varaždina i okolnih općina.

Ništa od asfalta?

Brine ga što će vrlo skoro nastupiti prava zima te će se pojaviti gusta magla, poledica i snijeg, što znači da će mještani još teže do svojih domova. – Da barem stave jedan sloj asfalta prije zime, u ovoj bismo se situaciji i time zadovoljili – očajan je ovaj Viničanin.

Naime, još je u svibnju ove godine u Gornjem Ladanju u Općini Vinica započela realizacija trećeg podugovora projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin“, odnosno krenula je realizacija ugovora A-2, koji osim Vinice obuhvaća Cesticu, Petrijanec i Sračinec, a vrijednost mu je viša od 125 milijuna kuna. Cijeli je projekt stao krajem srpnja u tim općinama zbog preporuka Hrvatskih voda, ali i razgovora s predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, da se pričeka mišljenje nadležnih institucija je li došlo do sukoba interesa jer je Varkomova tvrtka kći Aquatehnika s odabranim izvođačima radova na projektu Aglomeracije sklopila pisma namjere iako je u dokumentaciji za nadmetanje navedena kao gospodarski subjekt s kojim je Varkom, kao investitor, u sukobu interesa, pojasnio je nedavno direktor Varkoma dr. sc. Željko Bunić.

Trenutno, navode iz tog poduzeća za opskrbu vodom, ne mogu do daljnjega dati informaciju o tome kada će se projekti u Vinici nastaviti jer je u cijeli proces uključen niz upravljačkih, provedbenih i kontrolnih tijela, a projektom upravlja vanjski konzultant.

– Bez obzira na navedeno, Varkom će napraviti uvid u konkretna kritična područja te će sukladno mogućnostima intervenirati tako da dođe do sanacije, no što ne znači da će ulice prije razjašnjenja situacije biti asfaltirane – dodatno je objasnio Željko Bunić.

A da se nezadovoljstvo mještana Gornjeg Ladanja, ali i ostalih Viničana svakim danom širi, potvrđuje općinski načelnik Marijan Kostanjevac, koji je s, kako kaže, famoznim projektom Aglomeracije dobro upoznat.

– Kao načelnik obišao sam sve dionice, pa i tu spomenutu, i zamolio sam ljude za strpljenje, iako oni s pravom negoduju, te ih uputio odgovornim ljudima u Varkom kao nositelju čitavog projekta, ali i voditelju g. Željku Štromaru – napominje Kostanjevac, podsjećajući da je na zadnjoj skupštini upozorio na moguće posljedice obustave tog projekta te zatražio odgovornost onih koji su potpisivali nešto što je u suprotnosti sa zakonom ili predstavlja sukob interesa.

Dodaje da za sve navedeno sigurno nije odgovorna sadašnja Uprava, koja se iz njemu nepoznatih razloga boji prokazati krivca ili krivce, već bivša Uprava Varkoma i tadašnja županijska i gradska politika, koji su takvim neodgovornim pristupom doveli sadašnju Upravu u velike probleme ili pred zid, a krivi su i za uništenje Aquatehnike.

Ipak, kao i svi mještani Gornjeg Ladanja, ne gubi nadu u skorašnji nastavak radova.

Život i društvo

Odličan Halloween party u subotu u Cestici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Udruga mladih Hiperaktivni Cestica/Facebook

Udruga mladih Hiperaktivni Cestica u subotu, 30. listopada, organizira Halloween Party 2021, a početak je u 20 sati.

– Došlo je ono doba godine kada se u jednom napuštenom atomskom skloništu okupljaju najstrašnije nemani Cestice i šire. Vještice, vukodlaci, duhovi, vampiri, klaunovi.. Svi oni bude se na nabrijavajuće ritmove DJ VOLTAIR-a, DJ INPAX-a i DJ LITL POKET-a. Nemoj propustiti priliku na cijelonoćnu zabavu uz naše DJ-eve, koji će osigurati ludu i nezaboravnu atmosferu – poziv je iz udruge.

Najbolje maske bit će nagrađene.

Ipak, ulazak u sklonište bit će moguć samo s COVID potvrdom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Verica Vitković: “U Trnovcu radimo puno, a ispred nas još su brojni projekti i planovi”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je preuzela vlast u Općini Trnovec Bartolovečki, načelnica Verica Vitković ne staje s projektima i planovima.

Dosad su već donesene odluke koje se odnose na najmlađe – odluka o financiranju zapošljavanja na neodređeno za pet učiteljica u produženom boravku za djecu od 1. do 4. razreda u OŠ Trnovec i OŠ Šemovec. Realizirani su i dodatni programi za djecu predškolskog uzrasta, kao što su učenje stranog jezika, organizacija stručnog rada pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju i predškolski program za djecu koja dosad nisu polazila vrtić. Već ovog tjedna bit će objavljen natječaj za stipendiranje studenata s područja Općine.

Radovi

Radi se i u Zamlaki i Žabniku, za čija su nogometna igrališta naručene mreže za golove te zaštitne mreže. U Šemovcu traju radovi na uređenju prostorija koje koristi Agro udruga, a radi se na uređenju sanitarnog čvora, uredskog prostora i kuhinje te prostora za održavanje sastanaka i edukacija članova Udruge. Za Šemovec počinje i javna nabava za adaptaciju i uređenje grobne kuće. U Štefancu se izvode radovi na Društvenom domu, a odnose se na osposobljavanje sanitarnih čvorova. U Zamlaki je u tijeku sanacija odvodnje oborinskih voda na dijelu Novakovečke ulice.

Rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine

Također, trenutno je u fokusu rada i prometna infrastruktura. Sanacija oštećenih cesta u cijeloj Općini očekuje se već prije zime, a u tijeku su dogovori s Hrvatskim cestama i PU varaždinskom za povećanje sigurnosti na D2: postavljanje dvaju kućišta za kamere te svjetlosnih signala na svim pješačkim prijelazima. Ovih dana počinju radovi na postavljanju ležećih policajaca u Žabniku. Za sanaciju dviju cesta, Kralja Tomislava i Ruđera Boškovića u Trnovcu, objavljena je javna nabava. Pripremljen je natječaj za izgradnju nove ceste na relaciji Dravska – Zeleni put.

Vrlo važan projekt je i sanacija 76 kilometara poljskih putova koji su zatečeni u iznimno lošem stanju.

U fokusu su i poljski putovi

Optika

Na posljednjem Općinskom vijeću načelnica Verica Vitković predložila je da svi priključci na optičku mrežu budu besplatni, te su zatražena pisma namjere od investitora za izgradnju optičke mreže. Rebalansom proračuna načelnica je izdvojila dodatna 2 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju neophodnu za natječaje (Dječji vrtić, Dom za dnevni boravak starijih osoba, Dom kulture, vatrogasno spremište i spremište civilne zaštite, Jagina hiža). Također, rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine.

– Napravit ćemo sve da Općina Trnovec Bartolovečki bude bolja i naprednija. Sve loše što smo zatekli ubrzano popravljamo, ali i maksimalno smo se posvetili novim projektima. Moj cilj je maksimalno poboljšati uvjete života našim sumještanima te ću za ostvarenje tog cilja koristiti sve raspoložive alate koje Općina ima – poručuje načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje