Povežite se s nama

Život i društvo

Mještani Kameničkog Podgorja na nogama: ako se hitno ne sanira cesta, naša djeca neće moći autobusom u školu!

Objavljeno:

- dana

Grad Lepoglava i Mjesni odbor Kameničko Podgorje uputili su Varaždinskoj županiji i Županijskoj upravi za ceste dopis kojim se traži hitna i cjelovita sanacija ceste u Kameničkom Podgorju.

Naime, cesta je oštećena brojnim klizištima koja su se učestalo počela pojavljivati prije više od dvadeset godina. Od tada se klizišta na cesti saniraju periodično i parcijalno. Tako je sanacija dijela ceste provedena 2006., 2014. i 2017. godine za što je ukupno utrošeno 1.072.722 kuna.

ŽUC i župana nije briga?

Zbog novih klizišta koja su se pojavila protekle zime cesta je dodatno oštećena i u lošem je stanju. Uništen je asfaltni sloj, puna je udarnih rupa, loše je riješena oboriska odvodnja, nema potrebnih ograda niti vertikalne signalizacije. Takva cesta opasna je za mještane koji žive neposredno uz nju budući da dolazi dolazi do oštećenja njihovih kuća, navodi se u dopisu kojim se traži cjelovita sanacija.

Cesta je sanirana 2014. godine, pa 2017. godine, no klizišta se stalno pojavljuju

Cesta na području Kameničkog Podgorja jedan je od većih problema na području Grada Lepoglave kad su klizišta u pitanju. Riječ je o županijskoj cesti koju koristi veliki broj građana kojima treba osigurati životni standard koji zaslužuju. Parcijalno saniranje najvećih oštećenja na cesti pokazalo se lošim te očekujemo od ŽUC-a i Varaždinske županije da iznađu sredstva i da, kao što to čini Grad na cestama u gradskoj ingerenciji, saniraju cestu u cijelosti – rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Predsjednik Mjesnog odbora Kameničko Podgorje Adam Jug pojašnjava da su se klizišta počela učestalo pojavljivati nakon 1993. godine kada su uz cestu postavljeni telefonski kablovi.

Ovo s klizištima traje 25 godina i nikako da se ŽUC i Varaždinska županija odluče cestu sanirati u cijelosti. Ako se cesta tijekom ljeta ne sanira, ove jeseni i zime školski autobus neće moći dolaziti po školsku djecu u Kameničko Podgorje kako bi ih odvezao u školu u Kamenici koja je udaljena više od četiri kilometra – ističe Jug.

– Imamo sve drugo: vodu, telefon i struju. Potrebno je sanirati samo tu cestu i to oko 600 metara. Ako će se sanacije raditi svakih pet godina i to po dijelovima, proći će 20 godina da se cesta popravi – dodaje Jug dodajući da se ŽUC oglušuje na molbe Mjesnog odbora, dok kod župana uzaludno traže prijem proteklih šest mjeseci.

 

Život i društvo

FOTO Varaždinci dobili novo igralište i slavinu s pitkom vodom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetski dan voda u Varaždinu je pod geslom „Pij vodu – živi zdravo“ obilježen tako da je simbolično građanima na korištenje predano novo košarkaško igralište i slavina s pitkom vodom. Gradonačelnik Neven Bosilj, je uz zamjenika Miroslava Markovića i direktora Varkoma Brunu Istera održao konferenciju za novinare na novom igralištu u Istarskoj ulici gdje je postavljena i slavina s pitkom vodom.

– Odlučili smo pokrenuti jednu drastičnu preobrazbu ovog dijela grada omeđenog Istarskom ulicom te ulicama grada Koblenza, Šemovečkih žrtava, Matice Hrvatske i Primorske ulice. Taj dio grada nije imao do sada ni jedno sportsko igralište, a ovo je prvo koje smo napravili. Uredili smo ga, zasadili drveće i uredili okoliš, postavili smo klupice, a uskoro će stići i dječja igrala kad dobijemo proračun. Kako je danas Svjetski dan voda, ističem da smo ovdje postavili i slavinu s pitkom vodu. To je jedna od 15 slavina u gradu, a ukupno 24 na javnim površinama na uslužnom području Varkoma na kojima djeca i mladi, ali i svi ostali građani pa i njihovi ljubimci mogu piti vodu – rekao je gradonačelnik koji je najavio proširenje tog dijela  grada izgradnjom nove ceste u kojoj će biti nova gradilišta za individualnu stambenu izgradnju.

Podsjetio je da je vijeće već izglasalo novi UPU ( urbanistički plan uređenja ) VIS konfekcije prema kojem će se rušiti tvorničke hale i otvarati prostor za novo stambeno naselje. Taj dio grada, naglasio je gradonačelnik, očekuje najveća i najdrastičnija preobrazba u slijedeće periodu te je naveo da je Grad Varaždin pred dobivanjem lokacijske dozvole za izgradnju podvožnjaka u Wiesertovoj ulici čime će se zauvijek riješiti problem kučanske rampe i  taj dio grada konačno prometno povezati s centrom.

– Svjetski dan voda osobito je značajan dan, posebno za one koji nemaju vode. Mi u Hrvatskoj, posebno mi u Varaždinu imamo dovoljno kvalitetne  vode, pa i više no što nam je potrebno. S obzirom na zagađenja i na aktualne događaje želimo biti sigurni da će i dalje naši građani moći imati pitku vodu u svim situacijama – rekao je direktor Varkoma Bruno Ister i napomenuo da je veliki projekt aglomeracija, posvećen zaštiti pitke vode, pri kraju te će još više pridonijeti sigurnosti i zaštiti voda. Nastavio je o projektu sanacije gubitaka u vodovodnom sustavu koji je oko 40 posto razlike između zahvaćene i isporučene vode. Strojevi i djelatnici Varkoma već su u Istarskoj ulici započeli radove na zamjeni dotrajalog cjevovoda.  Činimo sve kako bi smanjili gubitke, zaštitili vodu i zadržali cijenu koja se nije mijenjala od 2011. – zaključio je Ister, a gradonačelnik je dodao kako će  Istarska ulica, a potom i Ulica grada Ravensburga  ( dio bivše Ulice Vilka Novaka, od Konzuma do Ulice grada Koblenza ) nakon izmjena instalacija, i izglasavanja proračuna,  biti obnovljene novim asfaltom.

Nova slavina s pitkom vodom predana je na upotrebu i na dječje, odnosno sportskom igralištu u Vukovarskoj ulici na Banfici.

Nastavite čitati

Život i društvo

U dogradnju vrtića Škrinjica u Vidovcu bit će uloženo 423.374 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije 17. ožujka potpisao je ugovor za dogradnju postojećeg dječjeg vrtića.

Radi se o projektu za koji je Općina Vidovec u srpnju prošle godine podnijela zahtjev u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “NPOO.C3.1. R1.I1.01 Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv”.

Na predmetni poziv prijavljena je dogradnja postojećeg dječjeg vrtića Škrinjica kojim je predviđena dogradnja dva nova boravka za jasličku skupinu i vrtićku skupinu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao nadležno tijelo u postupku odabira projekta u okviru predmetnog poziva, pozitivno je ocijenilo projektnu prijavu Općine Vidovec te je 2. prosinca 2022. godine Općina primila Oduku o financiranju.

Dogradnja vrtića procijenjena je na 423.374,03 eura (3.189.911,63 kuna). Projekt će se financirati iz Mehanizma za oporavak i otpornost, a Općini Vidovec kao korisniku dodijelit će se bespovratna sredstva u iznosu 324.905,43 eura (2.488.000 kuna) što je ujedno i najviši mogući iznos sufinanciranja.

Rok za provedbu projekta je 32 mjeseca od potpisa ugovora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje