Povežite se s nama

U fokusu

Mještani naselja Visoko piju zdravstveno neispravnu vodu!

Objavljeno:

- dana

Učenici i djelatnici Osnovne škole Visoko, ali i svi mještani spomenutog naselja, već nešto više od dva mjeseca piju vodu iz slavine koja je mikrobiološki onečišćena.

Naime, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije još je u studenome prošle godine u Osnovnoj školi Visoko napravio analizu vode za ljudsku potrošnju, a rezultati, koji pokazuju da je voda neispravna za piće, na adresu škole stigli su tek krajem siječnja ove godine.

Ponovna analiza

Ravnateljica Osnovne škole Visoko Nada Horvat objasnila je da, iako su učenici, učitelji i svi ostali djelatnici škole cijelo to vrijeme – nešto više od dva mjeseca, koliko je trajalo ispitivanje vode – pili vodu iz slavine, do danas nisu uočili nikakve probleme štetne za zdravlje. Danas se, kaže, pridržavaju naputaka Zavoda za javno zdravstvo.

– Poslali smo obavijest svim roditeljima djece koja pohađaju školu da od kuće donesu flaširanu ili prokuhanu vodu. U školskoj kuhinji prije konzumacije mi je prokuhamo i nakon toga je zdravstveno ispravna – izjavila je ravnateljica Horvat, dodavši da ovo nije prvi put da nalazi pokazuju neispravnost vode u školi.

Jednom su, podsjeća, istovremeno provedena dva istraživanja, a svako od njih pokazalo je drugačije rezultate o ispravnosti vode. Navela je i da su svi mještani oduvijek upoznati s problemom onečišćenja vode te da to nije ništa novo u Općini Visoko.

Inače, Alma Ježić, voditeljica djelatnosti Zdravstvena ekologija u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, potvrdila je da je onečišćenje vode često u Općini Visoko, odnosno u svim lokalnim vodovima. Naime, uzrokuje ga crpljenje vode iz malih dubina. Tako je prošle godine u Varaždinskoj županiji ispitano 175 uzoraka vode, a njih 26 ocijenjeno je kao zdravstveno neispravno.

No, načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković je početkom ovog tjedna obećao da će se voda iz Osnovne škole poslati na ponovnu analizu Zavodu, gdje će se ispitati je li došlo do poboljšanja.

Pojasnio je i zašto dolazi do čestih onečišćenja vode u toj općini. Naime, ona se vodom opskrbljuje s 13 lokalnih vodovoda koje su 60-ih godina prošlog stoljeća izradili sami mještani, a oni se i brinu za njihovo održavanje.

Do problema s onečišćenjem najčešće dolazi tijekom kišnih razdoblja, jer se kišnica miješa s vodom iz vodovoda, a osim čišćenja taloga i kloriranja ne postoji neki drugi način koji bi spriječio miješanje tih voda i onečišćenje.

Na području Općine, navodi Mateković, do naselja Kračevec izgrađena je trasa regionalnog vodovoda, ali mreža nikada nije uređena.

– Od 2003. godine traju pokušaji pripojenja regionalnog vodovoda, ali mještani to ne žele jer će tada plaćati vodu po potrošnji. Općina je 2003. godine pokušala voditi brigu o vodovodima s koncesionarima, ali stav mještana je takav da su lokalne vodovode sami izgradili i da se Općina ne treba miješati u nešto što je privatno – pojasnio je općinski načelnik i dodao da su članovi mjesnih odbora, koji su zaduženi za održavanje lokalnih vodovoda, zamoljeni da očiste bazene s vodom i da je kloriraju.

U posljednje tri godine poslao je dva dopisa Varkomu da ih uvrste u projektiranje i gradnju vodovodne mreže na području Općine. Međutim, ankete su pokazale da ni deset posto mještana nije zainteresirano za taj vodovod.
– Ja ih ne mogu natjerati da se priključe i da plaćaju račune od, primjerice, 200 kuna – dodaje Mateković.

Trenutno Općina razmatra ponudu tvrtke koja se bavi ugradnjom klorinatora u lokalne vodovode, a prioritet je vodovod u naselju Visoko, na koji je priključena Osnovna škola.
– Cijena klorinatora je jako visoka, a najjeftinija verzija stoji nešto više od 30 tisuća kuna, ali problem je i taj da do bazena treba dovesti struju kako bi funkcionirao. Naravno, mještani bi sami trebali prikupiti novce za kupnju klorinatora – veli Mateković.

U budućnosti, jedino zakonsko rješenje vidi u tome da se u Općinu dovede regionalni vodovod i da se svim mještanima ponudi mogućnost priključenja. No, kako je to višemilijunska investicija, a garancija za priključenje mještana ne postoji, pravo je pitanje isplati li se uopće ulagati u vodovod u toj općini.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje