Povežite se s nama

Život i društvo

Mještani općine Trnovec Bartolovečki ispunili cilj smanjenja količine mješanog otpada

Objavljeno:

- dana

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki, održanoj u petak, donijet je program rada Općinskog vijeća za 2021. godinu.

Uz razmatranja izvješća, Općinsko će vijeće raspravljati te donositi odluke iz sedam tematskih područja, od gospodarstva do proračuna i financija.

Vijećnici su donijeli odluku o dodjeli sredstava financijske potpore prema programima rada udruga. Financijska sredstva dodjeljuju se na temelju posebnih propisa za vatrogastvo i sport, putem javnog natječaja te izravnom dodjelom jednokratnog iznosa.

– Godišnjim planom natječaja predviđeno je da se u veljači objavi javni poziv za dodjelu ukupno 388 tisuća kuna projektima i programima udruga, s najnižim iznosom potpore od tisuću kuna i najvišim od 170 tisuća kuna – pojasnio je načelnik Zvonko Šamec.

Odlukom općinskih vijećnika prihvaćen je i plan nabave Općine Trnovec Bartolovečki za 2021. godinu.

– Iznosom se ističu građenje nove nerazvrstane ceste između Dravske ulice i Ulice Zeleni put, vrijednosti 640.000 kuna, zatim LED rasvjeta s 800.000 kuna te dogradnja dječjeg vrtića Zeko u Trnovcu s 1,2 milijuna kuna – rekao je načelnik Šamec.

U analizi stanja sustava civilne zaštite za 2020. godinu istaknute su aktivnosti stožera civilne zaštite u pandemiji koronavirusa te ispomoć vatrogasaca.

U prošloj je godini sustav civilne zaštite na području Općine Trnovec Bartolovečki financiran sa 670 tisuća kuna.

Planom razvoja sustava za ovu su godinu predviđena financijska sredstva u iznosu od 694 tisuće kune, a u iduće dvije godine 705 tisuća kuna.

Načelnik Zvonko Šamec zahvalio je članovima Stožera, vatrogascima i djelatnicima JUO-a na angažmanu u razdoblju pandemije.

Kako je krajem prošle godine Sisačko-moslavačku županiju pogodio razoran potres, načelnik je još jednom zahvalio mještanima i gospodarstvenicima koji su pokazali veliku humanost u prikupljanju pomoći za stradale.

Na sjednici Općinskog vijeća Trnovca Bartolovečkog bilo je i izvješće Čistoće o količinama prikupljenog miješanog komunalnog otpada za 2020. godinu. Na području općine prikupljeno je 532,36 tona miješanog komunalnog otpada, u prosjeku 77,33 kilograma po stanovniku.

Prikupljeni otpad je manji od propisane granične mase te je time postignut propisani cilj u smanjenju prikupljene mase miješanog komunalnog otpada pa Općina neće morati plaćati poticajnu naknadu. Podsjetimo, u 2017. godini prikupljeno je 892, a u 2018. godini 691 tona miješanog komunalnog otpada.

Vijećnici su primili informaciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Varaždin o broju nezaposlenih na području Općine Trnovec Bartolovečki krajem prošle godine. U studenom su bile 84 nezaposlene osobe, a u prosincu 87.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati