Povežite se s nama

U fokusu

Mještani pitali kome se pogoduje, a komunalci poručili: Samo želimo da možete doma imati kokice!

Objavljeno:

- dana

BURNO NA ZBORU GRAĐANA 7. MO

– Zbog čega se uvode promjene i kome se želi pogodovati? Veterinarskoj stanici da proširi svoju farmu? Ili nekome tko želi izgraditi nove farme nedaleko zone Brezje? Ne možemo, ne želimo i nikad to nećemo prihvatiti! – rekao je Juraj Rožić, predsjednik 7. MO na početku jučerašnjeg zbora građana koji je na njegovu inicijativu sazvan u Društvenom domu u Biškupcu zbog izmjena Odluke o komunalnom redu.

Izmjenama te Odluke 7. MO se želi izuzeti od primjene zabrane držanja stoke i peradi. Konkretno, mještani bi ponovno mogli držati stoku i perad i to oni kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost, a status poljoprivrednika imaju više od 20 godina. Također, moraju ispunjavati sanitarne, tehničke i druge uvjete propisane Zakonom o stočarstvu i drugim podzakonskim aktima

Tko je to zatražio? Koliko građana?

Na zboru građana okupilo se 50-ak stanovnika 7. MO kojima se najnoviji plan nimalo ne sviđa.

Gradski komunalni pročelnik Mario Sambolec, koji je zajedno s komunalnim redarom Robertom Briškim bio na zboru građana, tvrdi da se nikome ne želi pogodovati.

– Jedino kome smo željeli pogodovati su mještani ovog mjesnog odbora. Inicijativa je došla od samih mještana i zato izmjenama Odluke o komunalnom redu želimo omogućiti ljudima da ponovno drže stoku i perad – objasnio je Sambolec.

Milicu Kliček zanimalo je koliko je građana iz 7. MO to zatražilo?

Inicijativa je došla iz ovog mjesnog odbora – rekao je na zboru građana komunalni pročelnik Sambolec

– Ne mogu vam reći točno tko, ali inicijativa je došla iz ovog mjesnog odbora – neodređen je bio Sambolec. Mještane je pokušao umiriti Briški.

– Nazvao je mještanin i rekao da on, koji živi u Sportskoj ulici ne smije imati pet kokica, a malo dalje, stanovnik Jalkovca smije. Ovim izmjenama vam samo omogućavamo da doma imate dvije, tri kokice – rekao je Briški.

– Ali mi nismo za to! Zar kod dvorca smrdi, pa sad smrad treba u Biškupec? – mogli su se čuti komentari okupljenih građana koji ne mogu prežaliti bale.

– Tako ste i za bale govorili da je to samo privremeno rješenje i da će ih biti samo nekoliko, a sada ih je preko 100.000 tona. Mi smo se nadali i vjerovali da ćete ih maknuti, a one su još tu – komentirao je predsjednik 7. MO.

Građani su već jednom bili prevareni! 

Sambolec je građanima ponudio kompromis.

– Možemo Odluku nadopuniti s još jednom točkom koja bi onemogućila industrijski uzgoj stoke i peradi – rekao je Sambolec, no županijska vijećnica Mirjana Kolarek-Karakaš, koja je također bila na zboru građana, rekla da treba jasno pripremiti tekst Odluke jer građani 7. MO već su jednom bili prevareni.

– Nakon bala više ne vjeruju nikome – poručila je.

Na zboru građana bili su i zamjenik župana Alen Kišić (SDP) i gradska vijećnica Natalija Martinčević (Reformisti).

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje