Povežite se s nama

U fokusu

Mještani pitali kome se pogoduje, a komunalci poručili: Samo želimo da možete doma imati kokice!

Objavljeno:

- dana

BURNO NA ZBORU GRAĐANA 7. MO

– Zbog čega se uvode promjene i kome se želi pogodovati? Veterinarskoj stanici da proširi svoju farmu? Ili nekome tko želi izgraditi nove farme nedaleko zone Brezje? Ne možemo, ne želimo i nikad to nećemo prihvatiti! – rekao je Juraj Rožić, predsjednik 7. MO na početku jučerašnjeg zbora građana koji je na njegovu inicijativu sazvan u Društvenom domu u Biškupcu zbog izmjena Odluke o komunalnom redu.

Izmjenama te Odluke 7. MO se želi izuzeti od primjene zabrane držanja stoke i peradi. Konkretno, mještani bi ponovno mogli držati stoku i perad i to oni kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost, a status poljoprivrednika imaju više od 20 godina. Također, moraju ispunjavati sanitarne, tehničke i druge uvjete propisane Zakonom o stočarstvu i drugim podzakonskim aktima

Tko je to zatražio? Koliko građana?

Na zboru građana okupilo se 50-ak stanovnika 7. MO kojima se najnoviji plan nimalo ne sviđa.

Gradski komunalni pročelnik Mario Sambolec, koji je zajedno s komunalnim redarom Robertom Briškim bio na zboru građana, tvrdi da se nikome ne želi pogodovati.

– Jedino kome smo željeli pogodovati su mještani ovog mjesnog odbora. Inicijativa je došla od samih mještana i zato izmjenama Odluke o komunalnom redu želimo omogućiti ljudima da ponovno drže stoku i perad – objasnio je Sambolec.

Milicu Kliček zanimalo je koliko je građana iz 7. MO to zatražilo?

Inicijativa je došla iz ovog mjesnog odbora – rekao je na zboru građana komunalni pročelnik Sambolec

– Ne mogu vam reći točno tko, ali inicijativa je došla iz ovog mjesnog odbora – neodređen je bio Sambolec. Mještane je pokušao umiriti Briški.

– Nazvao je mještanin i rekao da on, koji živi u Sportskoj ulici ne smije imati pet kokica, a malo dalje, stanovnik Jalkovca smije. Ovim izmjenama vam samo omogućavamo da doma imate dvije, tri kokice – rekao je Briški.

– Ali mi nismo za to! Zar kod dvorca smrdi, pa sad smrad treba u Biškupec? – mogli su se čuti komentari okupljenih građana koji ne mogu prežaliti bale.

– Tako ste i za bale govorili da je to samo privremeno rješenje i da će ih biti samo nekoliko, a sada ih je preko 100.000 tona. Mi smo se nadali i vjerovali da ćete ih maknuti, a one su još tu – komentirao je predsjednik 7. MO.

Građani su već jednom bili prevareni! 

Sambolec je građanima ponudio kompromis.

– Možemo Odluku nadopuniti s još jednom točkom koja bi onemogućila industrijski uzgoj stoke i peradi – rekao je Sambolec, no županijska vijećnica Mirjana Kolarek-Karakaš, koja je također bila na zboru građana, rekla da treba jasno pripremiti tekst Odluke jer građani 7. MO već su jednom bili prevareni.

– Nakon bala više ne vjeruju nikome – poručila je.

Na zboru građana bili su i zamjenik župana Alen Kišić (SDP) i gradska vijećnica Natalija Martinčević (Reformisti).

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje