Povežite se s nama

Život i društvo

Mještani Svibovca će dobiti novi reprezentativni objekt

Objavljeno:

- dana

ULAGANJA

Do kraja sljedećeg mjeseca u Općini Sračinec bit će dovršena obnova čak tri javna objekta. U toj Općini su ozbiljno shvatili mogućnost koja se pružila raspisivanjem natječaja za povećanje energetske učinkovitosti na zgradama za javne namjene: među prvima su pripremili potrebne projekte i zahvaljujući tome krenuli u opsežne radove.

– Prvo smo obnovili najveći objekt u vlasništvu Općine, Dom kulture u Sračincu. On je temeljito obnovljen. Radovi su obavljeni kvalitetno, pa će ovaj objekt još dugo služiti mještanima Općine Sračinec. Za tu je potrebu utrošeno oko 380.000 kuna – navodi Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

I dok su radovi na tom objektu gotovi, u tijeku je obnova “Malog” doma u Svibovcu Podravskom i zgrade bivšeg DVD-a u Sračincu. „Mali“ dom će nakon obnove imati novu namjenu: nosit će naziv TKIC – Turistički kulturno-informativni centar.

“Mali“ dom u Svibovcu postat će Turistički kulturno-informativni centar

– Bit će ovo reprezentativna zgrada u samom centru Svibovca, na raspolaganju udrugama s područja tog naselja, za organizaciju manifestacija, ali i svadbi. Zgrada se obnavlja temeljito: od zamjene krovišta, stolarije, unutarnjeg uređenja i nove kuhinje, pa do nove termo fasade, parkirališta, prilaza za osobe s invaliditetom i tako dalje – pojašnjava Novoselec. 

Nositelj ovog projekta je Udruga Benedikt iz Svibovca Podravskog, ukupna vrijednost projekta je 380.000 kuna, od čega 163.000 kuna sufinancira Ministarstvo gospodarstva.

– Ova sredstva neće biti dovoljna za potpuno unutarnje uređenje pa ćemo u idućem periodu nastaviti s radovima – najavljuje načelnik.

Novi sjaj

Usporedno s TKIC-om u Svibovcu, u samom centru Sračinca, na Trgu sv. Mihaela, obnavlja se zgrada bivšeg DVD-a, koju godinama koristi Udruga umirovljenika Sračinec – Svibovec Podravski.

– I ova je zgrada trebala hitnu rekonstrukciju, jer je dotrajalo krovište prokišnjavalo. Slično kao na drugim objektima, i na ovoj zgradi mijenja se krovište, stolarija, fasada, stropovi, a uređuje se i unutrašnjost – kaže Novoselec.
Nositelj ovog projekta je Općina Sračinec, a Ministarstvo gospodarstva u ukupnoj investiciji od 220.000 kuna sudjeluje sa 160.000 kuna.

– Ne mogu propustiti zahvaliti Ministarstvu gospodarstva i osobito zamjeniku ministra Alenu Leveriću, koji nam je pomogao pri realizaciji projekata koji su od iznimne važnosti za našu Općinu. Veseli me što će radovi biti gotovi do Miholja, Dana Općine Sračinec, te što će središta Sračinca i Svibovca Podravskog zablistati u novom sjaju – zaključio je načelnik.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje