Povežite se s nama

Život i društvo

Mještani Svibovca će dobiti novi reprezentativni objekt

Objavljeno:

- dana

ULAGANJA

Do kraja sljedećeg mjeseca u Općini Sračinec bit će dovršena obnova čak tri javna objekta. U toj Općini su ozbiljno shvatili mogućnost koja se pružila raspisivanjem natječaja za povećanje energetske učinkovitosti na zgradama za javne namjene: među prvima su pripremili potrebne projekte i zahvaljujući tome krenuli u opsežne radove.

– Prvo smo obnovili najveći objekt u vlasništvu Općine, Dom kulture u Sračincu. On je temeljito obnovljen. Radovi su obavljeni kvalitetno, pa će ovaj objekt još dugo služiti mještanima Općine Sračinec. Za tu je potrebu utrošeno oko 380.000 kuna – navodi Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

I dok su radovi na tom objektu gotovi, u tijeku je obnova “Malog” doma u Svibovcu Podravskom i zgrade bivšeg DVD-a u Sračincu. „Mali“ dom će nakon obnove imati novu namjenu: nosit će naziv TKIC – Turistički kulturno-informativni centar.

“Mali“ dom u Svibovcu postat će Turistički kulturno-informativni centar

– Bit će ovo reprezentativna zgrada u samom centru Svibovca, na raspolaganju udrugama s područja tog naselja, za organizaciju manifestacija, ali i svadbi. Zgrada se obnavlja temeljito: od zamjene krovišta, stolarije, unutarnjeg uređenja i nove kuhinje, pa do nove termo fasade, parkirališta, prilaza za osobe s invaliditetom i tako dalje – pojašnjava Novoselec. 

Nositelj ovog projekta je Udruga Benedikt iz Svibovca Podravskog, ukupna vrijednost projekta je 380.000 kuna, od čega 163.000 kuna sufinancira Ministarstvo gospodarstva.

– Ova sredstva neće biti dovoljna za potpuno unutarnje uređenje pa ćemo u idućem periodu nastaviti s radovima – najavljuje načelnik.

Novi sjaj

Usporedno s TKIC-om u Svibovcu, u samom centru Sračinca, na Trgu sv. Mihaela, obnavlja se zgrada bivšeg DVD-a, koju godinama koristi Udruga umirovljenika Sračinec – Svibovec Podravski.

– I ova je zgrada trebala hitnu rekonstrukciju, jer je dotrajalo krovište prokišnjavalo. Slično kao na drugim objektima, i na ovoj zgradi mijenja se krovište, stolarija, fasada, stropovi, a uređuje se i unutrašnjost – kaže Novoselec.
Nositelj ovog projekta je Općina Sračinec, a Ministarstvo gospodarstva u ukupnoj investiciji od 220.000 kuna sudjeluje sa 160.000 kuna.

– Ne mogu propustiti zahvaliti Ministarstvu gospodarstva i osobito zamjeniku ministra Alenu Leveriću, koji nam je pomogao pri realizaciji projekata koji su od iznimne važnosti za našu Općinu. Veseli me što će radovi biti gotovi do Miholja, Dana Općine Sračinec, te što će središta Sračinca i Svibovca Podravskog zablistati u novom sjaju – zaključio je načelnik.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje