Povežite se s nama

Kultura

Mjuzikl pun humora, emocija i glazbe „Prošlih pet godina“ na daskama varaždinskog HNK-a

Objavljeno:

- dana

Premijera varaždinskog mjuzikla suvremenog američkog autora Jasona Roberta Browna „The Last Five Years“ – u hrvatskom prijevodu „Prošlih pet godina“, izvest će se na daskama varaždinskog HNK-a u petak, 9. veljače.

Naime, kako je objasnila intendantica varaždinskog HNK-a Jasna Jakovljević na današnjoj konferenciji za medije, dolaskom ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek na funkciju, odvojeno je financiranje kazališnih dramskih projekata i glazbenih projekata, što konkretno znači da je mjuzikl „Prošlih pet godina“ prvi mjuzikl u povijesti varaždinskog HNK-a financiran iz sredstava Kazališta za glazbene projekte.

Riječ je o mjuziklu čija je redateljica mlada Lea Anastazija Fleger, koju je varaždinska publika upoznala preko predstave „Bog masakra“ izvedene na sceni „Rogoz“.

Ovo je redateljici Fleger prvi puta da radi na Velikoj sceni HNK-a, što joj je velika čast jer, objašnjava, mladi redatelji poput nje ne dobivaju često puno prilika raditi mjuzikl na Velikoj sceni i to samo nakon par profesionalnih režija.

– Mjuzikl je dosta poznat u svijetu, premijerno je izveden u Chicagu 2001. godine, nakon čega je igran po cijelom svijetu, a sad će i kod nas. To je zapravo komorni mjuzikl, imamo samo dva lica i jako je dramski napravljen. Ono što je najzanimljivije u njemu je kronologija pričanja priče. Radi se o pet godina života Cathy i Jamiea, gdje ona priča o njihovoj vezi od raspada veze do početka veze, a on od početka prema kraju. Priča je jako životna, ima puno veselja, smijeha, ljubavi i mržnje i prijevare, sve što treba biti u jednom odnosu – objasnila je redateljica Fleger.

Mjuzikl je okupio dobro znana glumačko – pjevačka lica: Igora Barberića i Ivana Čuića te Hanu Hegedušić i Irmu Dragičević (studijska uloga).

– Nadam se da će publika prepoznati naš trud i veliku ljubav prema ovome. Da sam htjela izabrati bolje partnere, ne bi mogla to napraviti. Igor Barberić je moja profesionalna i privatna ljubav već 14 godina i lijepo je raditi s mladim ljudima punim energije, vrate te u vrijeme kad si ti bio takav – rekla je Hana Hegedušić te pozvala sve ljubitelje mjuzikla na premijeru.

Igor Barberić istaknuo je da mu je oduvijek ovaj mjuzikl bio drag i da ga je oduvijek htio igrati, što je na neki način ostvarenje njegovog sna, dok je dirigent Stjepan Vuger objasnio je da je riječ o mjuziklu koji je autor napisao nakon što je sam proživio takvih pet godina veze, što se prepoznaje iz gotovo svake note.

– Na veoma neobičan i vješt način u mjuziklu se događaju lomovi u vremenu, ali i u dramskoj radnji i muzici koja sve to skupa podržava. Muzika je jako interesantna i dinamična, a još kad uđemo u svaki song posebno, oni su veoma delikatno na motivskoj razini komponirani tako da se uz minimalna sredstva i orkestraciju, postižu maksimalni efekti u smislu ocrtavanja psihološkog stanja lika koji se u tom trenu nalazi na pozornici – objasnio je Vuger.

Mjuzikl se reprizira 10., 11., 12., 13. i 14. veljače, a svoje će prvo gostovanje održati u Zemunu, nakon čega slijede Maribor i Ljubljana.

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje