Povežite se s nama

Život i društvo

Mlada dizajnerica Varaždinka Jana Plovanić uz 3D pop up “navući” će vas na zaboravljeno slanje razglednica

Objavljeno:

- dana

Otvorite kuvertu, unutra je razglednica na preklapanje pa i nju otvorite, a „iskoči“ vam maketa varaždinskog Starog grada ili dubrovačkog Kneževog dvora, zagrebačke katedrale, motiv lepoglavske čipke, rođendanska torta, diplomantska kapa…

Koju god od njih da dobijete sve potječu s iste adrese i djelo su iste dizajnerice. Nove, 2D i 3D pop up razglednice osmislila je Jana Plovanić za varaždinski GIT.

Zahvaljujući mladoj dizajnerice, po struci akademskoj kiparici, razglednica ili čestitka  ubuduće ne moraju biti samo komad papira koje čuvamo iz zahvalnosti prema čestitaru popraćene grižnjom savjesti ako ju pomislimo baciti. Varaždinski GIT je razglednice svrstao na viši nivo.

Trodimenzionalne čestitke ili razglednice adut su Gita za domaće, ali i međunarodno tržište, a realizirane su zahvaljujući  natječaju u sklopu poziva “E-impuls, kojim je GIT dobio bespovratna sredstva za projekt “Proširenje kapaciteta tvrtke GIT razvojem poslovne jedinice za proizvodnju 3D čestitki”.

Projekt vrijedi više od 600 tisuća kuna, a natječajem je dobiveno nešto više od pola tog iznosa. Za taj je novac kupljena najsuvremenija oprema, educirani su zaposleni i plaćen marketing

Atraktivne čestitke Jane Plovanić novinarima su predstavljene na završnoj konferenciji projekta.

– 3D čestitke rješavaju problem ciljnoj skupini, a to su prvenstveno strani turisti jer mogu prezentirati određenu destinaciju prikazujući upravo poznati spomenik kulture, mjesto ili događanje, npr. Zagrebačku katedralu, Dubrovačke zidine, Stari Grad Varaždin, Špancirfest, kvalitetno prezentirati Hrvatsku na jedinstven način i udovoljiti želji da se kupi nešto prigodno. Također, kreativan su poslovni ili osobni poklon, mogu se koristiti kao pozivnice s pop up logotipom… rekao je na promociji direktor GIT-a Denis Terzić.  

 

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje