Povežite se s nama

Međimurje

Mlada studentica Amanda Milković putovala Indijom i volontirala u sirotištima

Objavljeno:

- dana

U multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus Grada Preloga, u organizaciji Udruge mladih Efekt, 2. studenoga održano je putopisno predavanje mlade Amande Milković o Indiji.

Ova 22-godišnja studentica judaistike te dalekoistočnih studija i indologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu posjetiteljima je rado ispričala doživljaje sa svoga šestotjednog putovanja tom azijskom državom. Tamo je upoznala brojne ljude iz svih dijelova svijeta i volontirala u školama i sirotištima, čime je stekla neprocjenjivo životno iskustvo.

– Za Indiju sam se odlučila u svibnju ove godine tako što sam našla jedan projekt preko AIESEC-a, odnosno volonterske udruge studenata. Između više projekata iz Indije odabrala sam onaj koji mi se najviše sviđao i odgovarao datumom. Tamo sam otišla 24. lipnja i s mladima iz drugih država posjetila devet najvećih indijskih gradova. Vodili su nas kroz cijelu Indiju te smo usput volontirali u sirotištima i u njihovim školama učili tamošnju djecu engleski jezik – rekla je studentica Amanda, kojoj je ovo putovanje bila odlična prilika da u praksi vidi ono što uči na fakultetu.

U sjećanju joj je najviše ostao posjet jednom indijskom sirotištu koje broji 83 djece. Svakomu su, kaže, donijeli vestu, sapun, čarape i četkicu za zube. S kolegama studentima djecu je učila pisati slova, a ona su joj pokazivala kako se igraju rukama, jer nemaju igračaka. Također, iznenadila se zagađenim okolišem i nečistoćom na indijskim ulicama.

– Ovo putovanje pamtit ću cijeli život, posebno djecu koja imaju tako malo, a sretna su i nasmijana – rekla je Amanda Milković

– Imala sam super ekipu, pa smo se prilagođavali svim uvjetima, bez tuša i toaleta u sobi i slično. Ali, bilo je odlično i zaista ću ovo putovanje pamtiti cijeli život, posebno djecu koja imaju tako malo, a sretna su i nasmijana – rekla je Amanda, koja je od 3. razreda srednje škole aktivna i u Crvenom križu Prelog.

– Možda u zadnje vrijeme nisam toliko uključena u volonterski rad koliko bih htjela biti zbog fakultetskih i drugih obveza, ali kada sam kod kuće u Prelogu i ako se organizira neka humanitarna akcija poput Dana narcisa, svakako se odazovem – navela je Amanda, koja već smišlja kako će sljedeće godine do Tajlanda, gdje bi posjetila prijatelje koje je upoznala u Indiji, a voljela bi u skorašnje vrijeme otići i u Izrael.

Iduće predavanje u organizaciji Udruge mladih Efekt održat će se 17. studenoga u 17 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, kada će Igor Horvat iznijeti svoja iskustva o putovanju biciklom po Europi.

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje